Την ανάγκη συντονισμού και κοινής δράσης όλων των Ευρωπαϊκών χωρών στο μεταναστευτικό και την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης παρανόμων μεταναστών, τόνισε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Κελέτσης στην παρέμβασή του κατά την 10η συνεδρίαση της Μικτής Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Europol, που διοργάνωσε η Γαλλική Προεδρία στις 28/2/2022 όπου συμμετείχε, εκπροσωπώντας μαζί με τον συνάδελφό του κ. Κώστα Καραγκούνη το Ελληνικό Κοινοβούλιο. 

Ειδικότερα η τοποθέτηση του  Βουλευτή Έβρου έχει ως εξής:

«Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι βουλευτές και Ευρωβουλευτές η εισβολή στην Ουκρανία και ο πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη και όλοι καταδικάζουμε, ανέδειξε για μια ακόμη φορά τις αδυναμίες της ΕΕ. Ως Ένωση ξεκινάμε με τις καλύτερες προθέσεις και διακηρύξεις, όμως στην πράξη είμαστε ένας πλαδαρός και αδύναμος οργανισμός στα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Άμυνας και Ασφάλειας.

Τις αδυναμίες αυτές τις έχουμε προ πολλού διαπιστώσει και στα θέματα της μετανάστευσης όπου δεν έχουμε καταφέρει να συμφωνήσουμε μέχρι τώρα σε μια ενιαία γραμμή και να δείξουμε την αρμόζουσα αποφασιστικότητα. Απόδειξη το γεγονός ότι συζητάμε για τόσο χρόνο χωρίς να έχουμε καταφέρει να καταλήξουμε στο νέο σύμφωνο μετανάστευσης.

Πρέπει όλες οι χώρες της Ένωσης να κατανοήσουν ότι η εργαλειοποίηση του θέματος αυτού από αυταρχικούς ηγέτες όπως ο Ερντογάν, είναι όπλο στον υβριδικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά το σύνολο της Ευρώπης. Μπορεί να ξεκίνησε από την Ελλάδα τον Μάρτιο του ‘20 και αργότερα επεκτάθηκε στα σύνορα με την Πολωνία και την Λιθουανία αφορά όμως όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Γι’ αυτό πρέπει να πορευτούμε συλλογικά, με κατανόηση και με αλληλεγγύη μεταξύ μας αλλά και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. 

Είναι αναγκαία η τροποποίηση του Κανονισμού της Europol ώστε να υπάρξει αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, στην καταπολέμηση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης μεταναστών  και της τρομοκρατίας. Χρειάζεται καλύτερος συντονισμός μεταξύ των Κρατών Μελών αλλά και ενίσχυση της συνεργασίας με τις τρίτες εμπλεκόμενες χώρες, περισσότερα μέσα στήριξης των διωκτικών αρχών ώστε να υπάρξει αποτελεσματικότητα,  ασφαλώς πάντα με σεβασμό στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και των ανθρωπιστικών αξιών που προασπίζει η Ένωση».

Προηγούμενο άρθροΤι πρέπει να κάνετε μέχρι αύριο στον σκύλο σας – Ο νέος νόμος για τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς
Επόμενο άρθροΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΡΩΣΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ (γράφει ο Κωνσταντίνος Κούσαντας, αντιστρατήγος ε.α.)