Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί το σχέδιο νόμου του Μάκη Βορίδη που βρίσκεται σε διαβούλευση και εμπεριέχει και μια απαράδεκτη, όπως λένε οι φιλοζωικές οργανώσεις, πρόβλεψη για την “εξορία” των αδέσποτων σε δάση και βραχώδεις εκτάσεις.

Η πρόβλεψη διατυπώνεται στο άρθρο 8 του σχεδίου νόμου με τίτλο «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις», που θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 14 Ιουλίου.

Με το άρθρο αυτό δίνεται η δυνατότητα για εγκατάσταση και λειτουργία σε δασικές εκτάσεις και δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις καταφυγίων κάθε είδους αδέσποτων ζώων και είναι το άρθρο με τα περισσότερα σχόλια και μάλιστα αρνητικά στη διαβούλευση.

Όπως σημειώνει η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, το σχέδιο νόμου δεν λύνει αλλά ξεκάθαρα γιγαντώνει τα υπάρχοντα προβλήματα. Και συγκεκριμένα:

-Διαφαίνεται η προσπάθεια νομιμοποίησης του επονείδιστου εφιάλτη της εξορίας των αδέσποτων ζώων σε βραχώδεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις μακριά από τα βλέμματα όλων.

Τιμωρεί με το χειρότερο τρόπο αυτούς που στην ουσία δεν ευθύνονται. Ήδη η χώρα μας έχει εκτεθεί παγκοσμίως με εικόνες “νόμιμων” καταφυγίων-κολαστήριων ζώων, όπου τα ζώα συγκεντρώνονται, ξεχνιούνται, αντιμετωπίζονται χείριστα από τους υπαλλήλους και υπεύθυνους και δεινοπαθούν μέχρι να πεθάνουν.

-Η σύγχρονη αντίληψη και ηθική απέναντι στα ζώα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα της διάταξης αυτής, και αποτελεί κίνδυνο για τα ζώα.

Η ΠΦΠΟ, ζητά την άμεση απόσυρση του άρθρου 8 και επισημαίνει ότι το σχέδιο νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση είναι στην ουσία κάκιστη αντιγραφή του νομοσχεδίου που είχε προταθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και που ατάκτως αποσύρθηκε μετά τη γενική κατακραυγή.

Τα σχόλια των πολιτών στη διαβούλευση

Αιχμηροί αλλά και κατατοπιστικοί για το πρόβλημα είναι και μεμονωμένοι πολίτες που σχολιάζουν το άρθρο 8 στη διαβούλευση. Όπως χαρακτηριστικά γράφουν:

-“Τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς πρέπει να υπάρχουν μόνο για να περιθάλπονται ζώα που έχουν ανάγκη φροντίδας, να βρίσκονται σε σημεία όπου η πρόσβαση είναι εύκολη και όχι απομονωμένα επειδή ανά πάσα στιγμή θα πρέπει να ελέγχονται οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων αυτών αλλά και γιατί ο οποιοσδήποτε θέλει να υιοθετήσει ένα από αυτά να είναι εύκολο να τα επισκεφθεί.

-“Δημιουργώντας καταφύγια σε απομονωμένα μέρη τα ζώα αφήνονται ανυπεράσπιστα στις διαθέσεις του κάθε τυχόν ανευθυνουπεύθυνου.Η λύση για το πρόβλημα των αδέσποτων είναι να προωθηθούν οι μαζικές στειρώσεις,να επανεντάσσονται τα υγιή και φιλικά ζώα,να φροντίσουν οι Δήμοι να τοποθετηθούν ταϊστρες και ποτίστρες σε διάφορα σημεία,να δημιουργηθούν Δημοτικά κτηνιατρεία και προγράμματα υιοθεσιών και να αυστηροποιηθεί ο νόμος για την εγκατάλειψη και κακοποίηση τους.

-“Είναι απαράδεκτο να επανέρχεται ένα κατάπτυστο νομοσχέδιο, που πολεμήθηκε από την φιλοζωική κοινότητα. Η λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων, δεν είναι να τα εξορίζουμε στους βραχότοπους, να μην τα βλέπουμε, να μην βλέπουμε την κατάντια μας ως κοινωνία”.

-“Δεν μπορώ ειλικρινά να καταλάβω σαν ενεργό μέλος του φιλοζωικού κινήματος πάνω από 15 χρόνιαπώς ειναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι το πρόβλημα των αδεσπότων θα λυθεί με τον εγκλεισμό τους σε καταφύγια στη μέση του πουθενά.

Για μια ακόμα φορά βλέπουμε τους αρμόδιους να επιδεικνύουν παντελή άγνοια και έλλειψη κατανόησης του προβλήματος των αδεσπότων. Όσα καταφύγια κι αν γεμίσετε, αν δεν προγραμματιστούν μαζικές στειρώσεις, αν δεν προγραμματιστεί η δημιουργία δημοτικών κτηνιατρείων που θα τις στηρίξουν, το πρόβλημα των αδέσποτων δεν λύνεται”.

ΠΗΓΗ www.zoon.gr

Προηγούμενο άρθροSuperleague: Κρούσμα κορωνοϊού στην ομάδα της Ξάνθης
Επόμενο άρθροΔΕΕΠ ΕΒΡΟΥ: Τηλεδιάσκεψη για σημαντικά ζητήματα