Κατατέθηκε από το ΥΠΕΝ η τροπολογία που προβλέπει τον καθορισμό πιλοτικής περιοχής στην οποία τα έργα που έχουν ήδη άδειες ή έχουν υποβληθεί αιτήσεις για άδειες θα «τρέξουν» με ταχύτερους ρυθμούς από ότι στα υπόλοιπα οικόπεδα που θα βγούν σε διαγωνισμό. Η περιοχή αυτή είναι στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Συγκεκριμένα, η θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται νοτίως ακτογραμμής Περιφερειακής Ενότητας ‘Εβρου και βορείως-βορειοανατολικώς Σαμοθράκης, ορίζεται ως περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών ‘Εργων ΥΑΠ, για ‘Εργα ΥΑΠ μέχρι συνολικής ισχύος εξακοσίων (600) ΜW.

Με προεδρικό διάταγμα ορίζονται επίσης, από εισήγηση του Φορέα ΥΑΠ, κατανομή των Περιοχών Εγκατάστασης ΥΑΠ, Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ, και μέγιστη ισχύς ‘Εργων ΥΑΠ που εκτιμάται ότι μπορεί να εγκατασταθεί κάθε μία από αυτές, οποία μπορεί να είναι μικρότερη των διακοσίων (200) MW.

Δείτε περισσότερα στην τροπολογία που επισυνάπτεται.

Νωρίτερα το energypress έγραφε:

Με τροπολογία που θα κατατεθεί από το ΥΠΕΝ στη Βουλή στο νομοσχέδιο που συζητείται για τα offshore αιολικά, θα ορίζεται μια θαλάσσια περιοχή ως πιλοτική, και όποιος επενδυτής έχει στη συγκεκριμένη περιοχή από παλιά άδεια παραγωγής ή αίτηση για άδεια, θα μπορεί να προχωρήσει το έργο του γρηγορότερα από τα άλλα “οικόπεδα” που θα “ανοίξουν” για όλους, με τη διαδικασία που προβλέπεται στο νομοσχέδιο. Η πιλοτική αυτή περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

Αυτό αναφέρουν στο energypress αρμόδιες κυβερνητικές πηγές. Άλλωστε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο ΥΠΕΝ κ. Σκρέκας ανέφερε ότι το ΥΠΕΝ συζητά σχετικά με τα υπεράκτια αιολικά να υπάρξει μια μεταβατική διάταξη με την οποία θα ορίζεται για μόνο μία περιοχή ότι, μετά από Κοινή Υπουργική Απόφαση των αρμόδιων υπουργών, θα μπορεί να προχωρήσει γρηγορότερα η αδειοδότηση των υφιστάμενων αδειών ή αιτήσεων που βρίσκονται όμως μέσα σε αυτή τη μια συγκεκριμένη περιοχή. Η διάταξη θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και θα αφορά περιορισμένη ισχύ αιολικών που θα λαμβάνει αυτού του τύπου την προτεραιότητα.

Πρόκειται για το γνωστό θέμα που βρίσκεται σε εκκρεμμότητα, για το αν θα έχουν διαφορετική αντιμετώπιση τα υποψήφια offshore αιολικά έργα που είχαν λάβει στο παρελθόν άδεια παραγωγής ή και τα έργα για τα οποία είχαν υποβληθεί στο παρελθόν αιτήσεις, χωρίς όμως να έχουν λάβει άδεια.

Όπως αναφέρει, επιπλέον, ο κ. Σκρέκας, το πλαίσιο των πλωτών αιολικών ουσιαστικά είναι ένα πλαίσιο χωροθέτησης που περιγράφει που μπορούν να γίνουν και ποιοι θα μπορούν να λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς και πώς θα γίνει η διαγωνιστική διαδικασία προκειμένου να λαβουν οι επενδυτές το δικαίωμα να κατασκευάσουν τα υπεράκτια αιολικά.

Το πρώτο βήμα είναι να χωροθετηθούν από την Πολιτεία συγκεκριμένες περιοχές για τις οποίες η Πολιτεία θα εκπονήσει τις Στρατηγικές μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει και στην έκδοση των σχετικών προεδρικών Διαταγμάτων για τις περιοχές αυτές για να υπάρχει ασφάλεια δικαίου και στη συνέχεια θα δοθεί η δυνατότητα, σε κάποιους που θα πληρούν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ορίζονται στο νόμο να προχωρήσουν σε έρευνες για να πάρουν ανεμολογικά δεδομένα.

Στη συνέχεια αυτοί που θα πληρούν τα κριτήρια θα συμμετέχουν στους διαγωνισμούς και όποιος δώσει τη χαμηλότερη τιμή ταρίφας, αυτός θα πάρει το έργο.

Ο στόχος είναι το 2030 να έχουμε κατασκευασμένα 2 GW και για να γίνει αυτό πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί  το 2027 ώστε να μπορούν να έχουν κατασκευαστεί ως το 2030.

Εποπτεύουσα Αρχή που θα παρακολουθεί και θα εποπτεύει αυτά που πρέπει να γίνουν από την πλευρά της Πολιτείας είναι η ΕΔΕΥ ενώ οι  διαγωνισμοί θα γίνονται από τη ΡΑΕ.

ΠΗΓΗ energypress.gr

Προηγούμενο άρθροΉρθε η πρώτη νίκη για τη Δαδιά.. Aποσύρουν το κεφάλαιο για Natura
Επόμενο άρθροNέα ημερομηνία στο διαγωνισμό για την πώληση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης