Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων για την απόφαση της Υπουργού Παιδείας, κ. Ν. Κεραμέως, να μην εγκρίνει όλα τα ολιγομελή τμήματα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Έβρο, κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Νατάσα Γκαρά.

Ειδικότερα, τα ολιγομελή που δεν έλαβαν έγκριση είναι στο 1ο ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης τα Τμήματα Γ τάξης Βοηθών Φαρμακείου, Γ τάξης Ψυκτικών, Γ τάξης Ηλεκτρονικών και στο ΓΕΛ Φερών τα Τμήματα Γ τάξης Υγείας και Γ τάξης Θετικών Σπουδών.

Η κα Γκαρά σημειώνει πως η μη έγκριση των τμημάτων αυτών από το Υπουργείο ανοίγει τη συζήτηση για την ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση μαθητών και μαθητριών της ακριτικής περιοχής του Έβρου σε σύγκριση με τους μαθητές και τις μαθήτριες των μεγάλων αστικών κέντρων για τους/τις οποίους/ες δεν τίθεται ζήτημα μη λειτουργίας τμημάτων επιλογής τους.

Υπογραμμίζει επίσης, ότι τα πέντε τμήματα που δε έλαβαν έγκριση, είναι τμήματα Γ τάξης Λυκείου, οπότε και αφορούν σε μαθητές και μαθήτριες που πιθανά θα είναι υποψήφιοι και υποψήφιες πανελληνίων εξετάσεων. Ως εκ τούτου δημιουργείται σοβαρότατο πρόβλημα στην προετοιμασία τους για τις εξετάσεις αλλά και στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, αφού δεν μπορούν να ακολουθήσουν την επιλογή τους λόγω μη έγκρισης των τμημάτων.

Τέλος, σημειώνει πως οι πολιτικές επιλογές της Υπουργού Παιδείας αδικούν τους νέους και τις νέες μας, περιορίζουν τα όνειρά τους, οδηγούν στην ερήμωση των ακριτικών μας περιοχών και υποβαθμίζουν την παρεχόμενη εκπαίδευση.

Κλείνοντας η κα Γκαρά θέτει προς την αρμόδια Υπουργό το εξής ερώτημα:

– Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το συντομότερο η Υπουργός, ώστε να εγκριθούν και να λειτουργήσουν για  το σχολικό έτος 2021-22, τα πέντε ολιγομελή τμήματα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου;
 
 
Ακολουθεί η ερώτηση όπως κατατέθηκε:
 

Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2021

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς

Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

Θέμα: «Έγκριση ολιγομελών τμημάτων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου»

Οι Αποφάσεις της Υπουργού Παιδείας αναφορικά με την έγκριση ολιγομελών τμημάτων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Έβρου, συγκεκριμένα η με αριθμ. Πρωτ. 106077/Δ2/01-09-2021 Απόφαση της κας Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα «Κατά παρέκκλιση έγκριση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων Ομάδων μαθημάτων Προσανατολισμού Γενικού Λυκείου για το σχ. έτος 2021-22» και η με αριθμ. Πρωτ. 106084/Υ2/01-09-2021 Απόφαση με θέμα «Έγκριση, κατ΄ εξαίρεση για το σχολικό έτος 2021-22 της λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων ΕΠΑ.Λ.», παρέλειψαν την έγκριση πέντε ολιγομελών τμημάτων στον Έβρο.

Συγκεκριμένα, τα τμήματα που δεν έλαβαν έγκριση είναι:

1. Στο 1ο ΕΠΑΛ Αλεξ/πολης: Τμήμα Γ τάξης Βοηθών Φαρμακείου.

2. Στο 1ο ΕΠΑΛ Αλεξ/πολης: Τμήμα Γ τάξης Ψυκτικών.

3. Στο 1ο ΕΠΑΛ Αλεξ/πολης: Τμήμα Γ τάξης Ηλεκτρονικών.

4. Στο ΓΕΛ Φερών: Τμήμα κατεύθυνσης Γ τάξης Υγείας.

5. Στο ΓΕΛ Φερών: Τμήμα κατεύθυνσης Γ τάξης Θετικών Σπουδών.

Η απόφαση μη έγκρισης λειτουργίας των ανωτέρω τμημάτων από το Υπουργείο Παιδείας θέτει ζήτημα σχετικά με την ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση για την ακριτική περιοχή του Έβρου, συγκριτικά με μαθητές/τριες που ζουν στα αστικά κέντρα και δεν τίθεται για αυτούς/ες ζήτημα μη λειτουργίας κάποιου τμήματος. Επίσης, και τα πέντε είναι τμήματα Γ τάξης ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στην πρόοδο και στον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών και μαθητριών, οι οποίοι/ες ενώ επέλεξαν κατεύθυνση και ίσως ξεκίνησαν πριν αρκετό καιρό την προετοιμασία τους για την τελευταία τάξη του λυκείου, πλέον βρίσκονται μπροστά στο παράδοξο της μη έγκρισης άρα και μη ύπαρξης του αντίστοιχου τμήματος επιλογής τους. Οι πολιτικές αυτές επιλογές το μόνο που κάνουν είναι να αδικούν τους νέους και τις νέες μας και να περιορίζουν τα όνειρά τους, να οδηγούν στην ερήμωση των ακριτικών μας περιοχών, να υποβαθμίζουν την παρεχόμενη εκπαίδευση.

Επειδή, η πρόσβαση στο αγαθό της εκπαίδευσης είναι δικαίωμα όλων των μαθητών και μαθητριών.

Επειδή, η απρόσκοπτη φοίτηση είναι απαραίτητη για την πρόοδο των μαθητών και των μαθητριών.

Επειδή, πρόκειται για μαθητές και μαθήτριες Γ τάξης Λυκείων, άρα και πιθανούς/ες υποψήφιους και υποψήφιες των πανελληνίων εξετάσεων, οι οποίοι/ες παραμένουν αποκλεισμένοι/ες από τα μαθήματά τους.

Ερωτάται η αρμόδια υπουργός:

– Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το συντομότερο η Υπουργός, ώστε να εγκριθούν και να λειτουργήσουν για  το σχολικό έτος 2021-22, τα πέντε ολιγομελή τμήματα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου;

 H ερωτώσα Βουλευτής 

Γκαρά Αναστασία

Προηγούμενο άρθροΠρόστιμο για ρύπανση περιβάλλοντος στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Φυλακίου
Επόμενο άρθροΜε το «καλημέρα» 700 κρούσματα κορονοϊού στα σχολεία