Ερώτηση για την απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού να οδηγήσει σε λουκέτο για το κοινό το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου, αλλά και για τις ενέργειες που απαιτούνται με στόχο την άμεση, αναβαθμισμένη επαναλειτουργία του, κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νατάσα Γκαρά.

Η κα Γκαρά σημειώνει πως το Υπουργείο επιδεικνύοντας απίστευτη αδιαφορία και παρά τις εισηγήσεις που υπήρχαν, καταδίκασε το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου σε λουκέτο για το ευρύ κοινό «μέχρι νεωτέρας», καθώς το εγκατέλειψε με μόλις έναν (1) φύλακα.

«Πρόκειται για ένα ακόμη περιστατικό αποψίλωσης και υποβάθμισης του Νομού Έβρου τα τελευταία 2 χρόνια, όπου μία υπηρεσία ή ένας φορέας, εν προκειμένω το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου, βρίσκεται αντιμέτωπος με το κλείσιμο και το λουκέτο» τόνισε η Βουλευτής συμπληρώνοντας πως «το εν λόγω Μουσείο αποτελεί σημείο αναφοράς για την πολιτιστική κληρονομία του Έβρου, αλλά και συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν της περιοχής».

Κλείνοντας η κα Γκαρά, αφού υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη που υποσχόταν προεκλογικά ανάπτυξη και καλύτερες δουλειές, οδηγεί τον Νομό Έβρου στην ερήμωση και στην εγκατάλειψη», απαίτησε από την Υπουργό Πολιτισμού: α) να προχωρήσει στις απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου και β) να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την προβολή και ανάδειξη της πλούσιας πολιτισμικής κληρονομιάς και εν γένει της ιστορίας του ακριτικού Έβρου και της Θράκης.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού

Θέμα: «Η αποψίλωση του Έβρου επί ΝΔ συνεχίζεται – Κλείνει μέχρι νεωτέρας για το κοινό και το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου»

Το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το 2016, επί ΣΥΡΙΖΑ, μετά από χρόνια κωλυσιεργίας και παλινωδιών από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η πλειονότητα των ευρημάτων που εκτίθενται στις αίθουσές του, ιδιαίτερου κάλλους,  αφορούν στη Ρωμαϊκή, Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή περίοδο. Προέρχονται από ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή του Διδυμοτείχου και της Θράκης.

Το εν λόγω Μουσείο αποτελεί σημείο αναφοράς για την πολιτιστική κληρονομιά του Έβρου, αλλά και συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν της περιοχής. Μπορεί να συμβάλει καίρια, υπό συνθήκες ομαλής λειτουργίας, στις αναπτυξιακές προοπτικές του Βορείου Έβρου αλλά και ολόκληρου του Νομού, με την τόνωση και ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος, ανάδειξης της λαμπρής ιστορίας της περιοχής κτλ.

Πριν από λίγες ημέρες η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου ανακοίνωσε πως από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022 και μέχρι νεωτέρας ειδοποίησης, το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου θα παραμείνει κλειστό για το κοινό, λόγω έλλειψης φυλακτικού προσωπικού. Και αυτό διότι έληξαν οι συμβάσεις των φυλάκων, με αποτέλεσμα το Μουσείο να απομείνει με μόνο έναν (1) φύλακα.

Η ηγεσία του Υπουργείου με την αδιαφορία που επέδειξε στην πραγματικότητα καταδίκασε το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου σε λουκέτο για το ευρύ κοινό, καθώς δεν διασφάλισε τον απαραίτητο αριθμό προσωπικού, παρά τις εισηγήσεις που υπήρχαν. Αδιαφορώντας για τις συνέπειες για την τοπική κοινωνία, για το μήνυμα απαξίωσης προς τους ακρίτες κατοίκους του Έβρου, για την έλλειψη σεβασμού στην ιστορία τους.

Πρόκειται για ένα ακόμη περιστατικό αποψίλωσης και υποβάθμισης του Νομού Έβρου τα τελευταία 2 χρόνια, όπου μία υπηρεσία ή ένας φορέας, εν προκειμένω το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμότειχο, βρίσκεται αντιμέτωπος με το κλείσιμο και το λουκέτο: είτε «μέχρι νεωτέρας» είτε οριστικά και αμετάκλητα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη που υποσχόταν προεκλογικά «ανάπτυξη» και «καλύτερες δουλειές», οδηγεί τον Νομό Έβρου στην ερήμωση, στην εγκατάλειψη, στα λουκέτα, στην απαξίωση.

Κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

1) Προτίθεται να προχωρήσει στις απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου;

2) Υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την προβολή και ανάδειξη της πλούσιας πολιτισμικής κληρονομιάς και εν γένει της ιστορίας του ακριτικού Έβρου και της Θράκης;

Οι ερωτούσες Βουλευτές 

Γκαρά Αναστασία

Αναγνωστοπούλου Σία

Προηγούμενο άρθροΛύση εργασιακής σχέσης Ζαμπούκη-Καμελίδη… – Η απόφαση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ
Επόμενο άρθροΚλειστά τα σχολεία σε Φέρες, Τραϊανούπολη, Άβαντα και Αύρα