Την Επιστολή του Αντιδημάρχου Σαμοθράκης κ. Ι. Γλήνια, κατέθεσε ως Αναφορά στη Βουλή η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά.

Στην επιστολή αναφέρονται τα σοβαρά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η σχετική νομοθεσία (Ν.4759/2020-ΦΕΚ 25/Α/9-12-2020 και Ν.4764/2020-ΦΕΚ 245/Α/23-12-2020) και δημιουργεί εκκρεμότητες και αντιθέσεις στα ζητήματα αρτιότητας των εκτός σχεδίου οικοπέδων. Όπως περιγράφει η επιστολή σε μέρη όπως η Σαμοθράκη, που οι ιδιοκτησίες δημιουργήθηκαν από χρησικτησίες, η πρόσφατη νομοθεσία οδηγεί σε στέρηση οικοδομησιμότητας έως και 95% και επομένως σε αδυναμία οποιασδήποτε ανάπτυξης.

Τέλος, με την Επιστολή ζητείται η άμεση αποτύπωση και κύρωση δρόμων αστικής και αγροτικής οδοποιίας και η διευθέτηση του νομικού κενού που δημιούργησαν οι ως άνω αναφερθέντες νόμοι.

Η κα Γκαρά ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο να εξετάσουν άμεσα τις παρατηρήσεις και τα αιτήματα που θέτει ο Αντιδήμαρχος Σαμοθράκης.

Ακολουθεί η αναφορά όπως κατατέθηκε και η Επιστολή του Αντιδημάρχου Σαμοθράκης:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας 

Θέμα: «Ρύθμιση για την εκτός σχεδίου οικοδομησιμότητα στη Σαμοθράκη»

Η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Αναστασία Γκαρά καταθέτει ως αναφορά την Επιστολή του Αντιδημάρχου Σαμοθράκης, στην οποία αναφέρονται τα σοβαρά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η σχετική νομοθεσία (Ν.4759/2020-ΦΕΚ 25/Α/9-12-2020 και Ν.4764/2020-ΦΕΚ 245/Α/23-12-2020) και δημιουργεί εκκρεμότητες και αντιθέσεις στα ζητήματα αρτιότητας των εκτός σχεδίου οικοπέδων. Όπως περιγράφει η επιστολή σε μέρη όπως η Σαμοθράκη, που οι ιδιοκτησίες δημιουργήθηκαν από χρησικτησίες, η πρόσφατη νομοθεσία οδηγεί σε στέρηση οικοδομησιμότητας έως και 95% και επομένως σε αδυναμία οποιασδήποτε ανάπτυξης. Τέλος με την Επιστολή ζητείται η άμεση αποτύπωση και κύρωση δρόμων αστικής και αγροτικής οδοποιίας και η διευθέτηση του νομικού κενού που δημιούργησαν οι ως άνω αναφερθέντες νόμοι.

Επισυνάπτεται η Επιστολή.

Παρακαλούμε για την άμεση εξέταση της επιστολής, για τις ενέργειές σας και τη σχετική ενημέρωσή μας επί του θέματος. 

15 Ιουνίου 2021

Η καταθέτουσα Βουλευτής 

Γκαρά Αναστασία

 

Σαμοθράκη 14/6/2021

Αριθμ. Πρωτ: 2848

Προς ΥΠΕΝ

Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος

κ. Ταγαρά Νικόλαο

–          Ένας νόμος για την εκτός σχεδίου δόμηση για τα ΄΄τυφλά΄΄οικόπεδα, ο νόμος Ν. 4759/2020-ΦΕΚ 245/Α/9-12-2020 άρθρο 40 παράγραφος 1, φαίνεται να περιλαμβάνει τα ΄΄τυφλά΄΄στην παρέκκλιση των 2 χρόνων που δίνεται για τα γήπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων επί χαρακτηρισμένων οδών.

–          Σε επόμενο Ν.4764/2020-ΦΕΚ 256/Α/23-12-2020 άρθρο 145 παρ.2 σελίδα 1261, αφαιρείται εντελώς η περίπτωση του πρώτου νόμου έχοντας προκαλέσει σύγχυση και ασάφεια για το τί ισχύει τελικά για τα ΄΄τυφλά΄΄ οικόπεδα άνω των 4 στρεμμάτων .

–          Επιπρόσθετα δε για μέρη όπως η Σαμοθράκη, όπου οι ιδιοκτησίες δεν δημιουργήθηκαν από διανομή ή κλήρο όπου σε αυτή την περίπτωση ορίζονται και αποτυπώνονται, αλλά δημιουργήθηκαν από χρησικτησία με παλαιούς δρόμους και που δεν είναι αποτυπωμένοι επίσημα και κατακυρωμένα,  έχει ως αποτέλεσμα όλα τα εκτός σχεδίου να θεωρούνται ΄΄τυφλά΄΄οικόπεδα άρα μη οικοδομήσιμα .

–          Το ίδιο καθεστώς ισχύει και για τους οικισμούς, πλην  3 οι υπόλοιποι 7 δεν έχουν ρυμοτομικό άρα και ούτε οικόπεδα οικοδομήσιμα.

–          Η ανάπτυξη του νησιού μας έχει παγώσει. Το 95% των περιπτώσεων εντός  και εκτός σχεδίου στερούνται οικοδομησιμότητας.

–          Η Σαμοθράκη εκπέμπει S.O.S για άμεση λύση :

  1. Ζητάμε την άμεση αποτύπωση κύρωση των δρόμων Αστικής και Αγροτικής οδοποιίας.
  2. Διευθέτηση και διευκρίνηση άμεσα προς τις πολεοδομίες για το κενό του νόμου που δημιουργήθηκε από τους 2 προηγούμενους νόμους.

Αποδέκτες  :

  1. Αποκεντρωμένη Διοίκηση τμήμα πολεοδομίας κα. Δρικούδη Θεοδώρα.
  2. Αποκεντρωμένη Διοίκηση κ. Παράσχου Αναστάσιος.
  3. Υφυπουργός χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος κ. Ταγαράς Νικόλαος.
  4. Βουλευτές Έβρου Κελέτσης Σταύρος, Δημοσχάκης Αναστάσιος, Δερμεντζόπουλος  Χρήστος, Γκαρά Αναστασία.

Με εκτίμηση

Αντιδήμαρχος Σαμοθράκης

Γλήνιας Ιωάννης

Προηγούμενο άρθρο Την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου θα επισκεφθεί ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης
Επόμενο άρθροΣε ποιες ακτές του Έβρου δεν επιτρέπεται το κολύμπι