ΤΟΥ Άγγελου Στάγκου – www.kathimerini.gr

Με λίγη καλή προσπάθεια και περισσότερη διάθεση, η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σχετικά «ανέφελη… Ο ίδιος φρόντισε με συνέντευξη στο «Βήμα» να στείλει μήνυμα στην ελληνική πλευρά ότι δεν ερχόταν για  καβγά μπροστά στις κάμερες, καταφεύγοντας σε αόριστες και επιδεχόμενες ερμηνεία κατά το δοκούν τοποθετήσεις και διατυπώσεις, αλλά πάντως σε ήπιο και κόσμιο ύφος.

Το ίδιο ύφος και τον ίδιο τόνο διατήρησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και στην Ελλάδα, όπου σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, τα βασιζόμενα απολύτως σε ελληνικές πηγές, με τον μεν πρωθυπουργό η συνάντησή του είχε την έννοια της προετοιμασίας της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, ενώ στις συνομιλίες του με τον «φίλο» και ομόλογό του Νίκο Δένδια ασχολήθηκαν με θέματα μικρής σημασίας, που συντελούν όμως στη διατήρηση ενός κλίματος επίπλαστης ύφεσης.

Ολα καλά και ήρεμα λοιπόν, όπως τα παρουσιάζει η ελληνική πλευρά, μέσω των μίντια; Οχι ακριβώς. Γιατί για την τουρκική πλευρά η ουσία της επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Ελλάδα ήταν η στάση που έκανε στη Θράκη. Αυτή που εμείς ονομάσαμε «ιδιωτική» επίσκεψη στο πλαίσιο της τακτικής του «στρουθοκαμηλισμού» που η χώρα μας εφαρμόζει διαχρονικά και με… επιτυχία σε όλη την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Αποδεχόμενη έτσι την αίσθηση συνδιοίκησης που επιχειρεί να επιβάλει η Αγκυρα, περιβάλλοντάς τη με την αξίωση να μετονομαστεί σε «τουρκική» η μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής, ώστε σε πρώτη φάση να ξεκινήσει το «ξήλωμα» της συνθήκης της Λωζάννης και μετά βλέπουμε…

Αυτός ο στόχος τροφοδοτείται με συνεχείς, δήθεν «ιδιωτικές» ή και επίσημες επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων, ακόμη και χαμηλόβαθμων, στη Θράκη, κατά τις οποίες οργανώνονται συναντήσεις με ηγετικά στελέχη της μειονότητας. Ταυτόχρονα, επαναλαμβάνονται διαρκώς τα περί «τουρκικής» μειονότητας: α) Για να το συνηθίσει όλος ο ντουνιάς, β) για να γαλουχηθεί ανάλογα η μουσουλμανική μειονότητα, να αποκτήσει ή να διατηρεί εθνική τουρκική συνείδηση και να αντιλαμβάνεται την Τουρκία ως «μητέρα – πατρίδα», που μπορεί μάλιστα να καθορίζει εξελίξεις και καθημερινότητα μέσω του αμαρτωλού προξενείου της Κομοτηνής.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε αυτή τη φορά νέα υπέρβαση. Συναντήθηκε με τους μουφτήδες επιλογής Αγκυρας –που εμείς ονομάζουμε ψευτομουφτήδες… ξορκίζοντας το κακό– και τους αναγνώρισε/ανέθεσε έργο όχι απλώς θρησκευτικό, αλλά και «εθνικό». Είπε ότι «το έργο των μουφτήδων συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση και ενίσχυση της ενότητας και αλληλεγγύης της τουρκικής μειονότητας!». Αρα τους κατέστησε ταγούς 120.000 Ελλήνων πολιτών (όχι απλά «κατοίκων» όπως τους χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του  ΥΠΕΞ) εν ονόματι της Τουρκίας.

Πολύ δύσκολο μεν, αλλά αυτό το «σούρτα-φέρτα» των Τούρκων αξιωματούχων στη Θράκη πρέπει να λήξει, γιατί απειλεί εμφανώς την εθνική κυριαρχία. Με άπειρη προσοχή και  απέραντο σεβασμό στα δικαιώματα των μουσουλμάνων συμπολιτών και της θρησκείας τους, αλλά και με μεθοδική αποφασιστικότητα.

Προηγούμενο άρθροΕθελοντική δράση καθαρισμού της ακτής Ανθείας από την Αντιδημαρχία Ενέργειας, Φυσικών Πόρων και Τραϊανούπολης
Επόμενο άρθροΚορονοϊός: +5% του ιικού φορτίου στα λύματα της Αλεξανδρούπολης