Σηκώθηκαν μετά από 16 μήνες οι μπάρες στο τελωνείο Καστανιών-Άμεση ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης ζητούν ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης και τοπικοί φορείς

Αναστάτωση προκαλεί στον εμπορικό κόσμο και τους τοπικούς φορείς του Έβρου η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει μετά από ενάμιση χρόνο το τελωνείο στις Καστανιές το οποίο έκλεισε στις 29 Φερβουραίου του 2020 λόγω της συγκέντρωσης, από την τουρκική πλευρά, σημαντικού αριθμού μεταναστών και προσφύγων με πρόθεση να εισέλθουν στη Ελλάδα. Μιλώντας στο ethnos.gr ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης χαρακτηρίζει την απόφαση απρόβλεπτη και απροειδοποίητη ενώ ζητά από την κυβέρνηση να την πάρει πίσω.

Σύμφωνα με την απόφαση εδώ και μια βδομάδα μπορούν να μετακινούνται Έλληνες πολίτες και πολίτες τουρκικής καταγωγής με ευρωπαϊκή υπηκοότητα ενώ δεν άνοιξαν ακόμη για τους Τούρκους, αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο και όσους τουρίστες από την γειτονική χώρα θα ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα για διακοπές το καλοκαίρι.

Για ψώνια στην Αδριανούπολη

Η υποτίμηση της λίρας αναμένεται να πλήξει την τοπική οικονομία, δεδομένου ότι πολλοί θα είναι αυτοί που θα προσπαθήσουν να την εκμεταλλευτούν, πηγαίνοντας για ψώνια στην Αδριανούπολη όπως και έκαναν και πριν ξεσπάσει η πανδημία.  «Η τοπική μας αγορά μόλις πήγε να ορθοποδήσει. Γιατί όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα τα μαγαζιά ήταν κλειστά. Και τώρα έρχεται αυτό το χτύπημα και θα αποδεκατίσει όσες υγιείς επιχειρήσεις παλεύουν ακόμα. Έτσι και αλλιώς υπάρχει μια μεγάλη αιμορραγία όταν η ισοτιμία ήταν ένα προς τέσσερα. Φανταστείτε τώρα που η αναλογία είναι ένα προς 10,3» παρατήρησε μεταξύ άλλων ο κ. Μαυρίδης. Η χρονική διάρκεια της απόφασης δημιουργεί συνειρμούς στους τοπικούς φορείς ότι αυτή αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης Ερντογάν -Μητσοτάκη.

Περιμένουμε νέα λουκέτα

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ορεστιάδας το κυριότερο ζήτημα είναι ότι δεν έχουν εκλείψει οι υγιεινομικοί λόγοι. «Η Τουρκία δίνει ανεπίσημα στοιχεία ακόμη και η Ε.Ε. δεν μπορεί να βασιστεί στα στοιχεία της Τουρκίας ενώ η εργαλειοποίηση του προσφυγικού συνεχίζεται σε μικρότερο βαθμό από τον Ερντογάν». Ταφόπλακα για τον Έβρο χαρακτηρίζει το άνοιγμα του τελωνείου των Καστανεών η πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Φιλιώ Μυλωνά, προσθέτοντας ότι  η απόφαση της κυβέρνησης θα οδηγήσει σε νέα λουκέτα στην περιοχή.

Συνάντηση φορέων στην περιοχή

Στο μεταξύ για το θέμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δημάρχου Ορεστιάδας με την Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας και τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Βιοτεχνών και Βιομηχάνων Βορείου Έβρου κ.κ. Δημητριάδη Βασίλη και Πεντίδη Βλάση για το θέμα του ανοίγματος του τελωνείου Καστανεών.
Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συμφώνησαν ότι είναι λανθασμένη η απόφαση της Κυβέρνησης στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, τόσο για υγειονομικούς όσο και για οικονομικούς λόγους και ζητούν από την Κυβέρνηση τα κάτωθι:

  1. Ανάκληση της απόφασης του ανοίγματος του τελωνείου Καστανεών.
  2. Μείωση της φορολογικής ατέλειας αγοράς καταναλωτικών προϊόντων.
  3. Στήριξη της τοπικής οικονομίας με φοροελαφρύνσεις και σταθερά οικονομικά κίνητρα.

Κλειστό το τελωνείο από τις 29 Φεβρουαρίου του 2020

Το τελωνείο των Καστανεών έκλεισε από τις 29 Φεβρουαρίου του 2020. Το κλείσιμο του συγκεκριμένου συνοριακού σημείου διέλευσης πραγματοποιήθηκε λόγω της συγκέντρωσης, από την τουρκική πλευρά, σημαντικού αριθμού ατόμων, μεταναστών και προσφύγων με πρόθεση να εισέλθουν στη χώρα μας.

Προηγούμενο άρθροTo Zeppelin της Frontex επιτηρεί τον Έβρο
Επόμενο άρθροΤουρκική εφημερίδα εξυμνεί τον ελληνικό τουρισμό