Στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, το λεγόμενο Υπερταμείο, μεταβιβάζονται και οι “Τάφοι των Βενιζέλων”, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, την Πέμπτη, από τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Και τούτο, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών ότι το εθνικό μνημείο θα περιέλθει στην τοπική κοινωνία.

Η τροπολογία προβλέπει την μεταφορά στην ΕΤΑΔ, των τουριστικών ακινήτων που ανήκουν στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ). Μεταξύ αυτών είναι και οι Τάφοι των Βενιζέλων καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μετεγγραφής στον Δήμο Χανίων που είχε ξεκινήσει από το 2011.

Με αφορμή την επίμαχη τροπολογία ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος  «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» κ. Νικολάς Παπαδάκης, δήλωσε πως «δεν θα γίνει δεκτή οποιαδήποτε εξέλιξη που θα αλλοιώνει την ιστορική μνήμη, καθώς θεωρούμε αδιανόητη και ανεπίτρεπτη ακόμη και την παραμικρή συζήτηση περί ενδεχόμενης εκμετάλλευσης του ακινήτου ερήμην της τοπικής κοινωνίας και των θεσμικών εκπροσώπων της».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Παπαδάκη:

Οι τάφοι των Βενιζέλων είναι ένας τόπος μεγάλης ιστορικής και εθνικής σημασίας, ένα προσκύνημα με χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Η σχετική τροπολογία με την οποία μεταβιβάζεται η έκταση στην ΕΤΑΔ δεν είναι δυνατόν να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, εφόσον πράγματι βρίσκεται σε εκκρεμότητα η τυπική ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία έχει ξεκινήσει από ετών, για την οριστική παραχώρηση της έκτασης.

Το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», ως ένας αναγνωρισμένος πανελλήνια και διεθνώς οργανισμός που είναι αφιερωμένος στη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης του μεγάλου πολιτικού, εκφράζει την έκπληξή του για το γεγονός ότι, παρά τις αντίθετες υπουργικές διαβεβαιώσεις ήδη από το 2011, το σημαντικό αυτό ζήτημα παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα.

Δηλώνουμε ότι δεν θα δεχθούμε οποιαδήποτε εξέλιξη που θα αλλοιώνει την ιστορική μνήμη, καθώς θεωρούμε αδιανόητη και ανεπίτρεπτη ακόμη και την παραμικρή συζήτηση περί ενδεχόμενης εκμετάλλευσης του ακινήτου ερήμην της τοπικής κοινωνίας και των θεσμικών εκπροσώπων της. Καλούμε τον αρμόδιο υπουργό να θέσει σε πρώτη προτεραιότητα την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ώστε το συντομότερο αυτό το εθνικό μνημείο να περιέλθει οριστικά στην τοπική κοινωνία.

Δήμαρχος Χανίων: Δεν θα γίνουν εμπόρευμα

Για το θέμα τοποθετήθηκε στο Flashnews.gr και ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας, ο οποίος τόνισε ότι οι Τάφοι των Βενιζέλων ανήκουν στο δήμο Χανίων και μόνο ένα τμήμα εκκρεμεί, προσθέτοντας οτι ο δήμος δεν θα επιτρέψει οι “Τάφοι των Βενιζέλων” να γίνουν εμπόρευμα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χανίων, για το ιστορικής σημασίας ακίνητο, υπάρχουν 5 κτηματολογικά αποσπάσματα (ΚΑΕΔ) που παραχωρούν τους Τάφους των Βενιζέλων στο δήμο Χανίων, ενώ παραμένει σε εκκρεμμότητα ένα τμήμα που δεν έχει μεταγραφεί. Ίσως αυτό το κομμάτι, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, πέρασε στο ΕΤΑΔ κάτι όμως που ο δήμος δεν πρόκειται να επιτρέψει να συμβεί.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Χανίων: «Αν ισχύει η πληροφορία ότι μεταφέρεται στο ΕΤΑΔ, ο δήμος θα ενεργήσει ώστε αυτό να αποτραπεί. Οι τάφοι των Βενιζέλων δεν μπορούν να είναι εμπόρευμα».

Πηγή: flashnews.gr

Προηγούμενο άρθροΑντιδράσεις: Η ΚΕΔΕ «ξέχασε» σε χάρτη της Μακεδονία, Θράκη! (φωτο)
Επόμενο άρθροΔεύτερη ήττα για τη Μικτή Θράκης, ΠΑΟΚ – Μάσινακ Νις στον τελικό! (photos)