Επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης περιμένει το 70% των Ελλήνων, με δραματική αύξηση της ανεργίας,  της ακραίας φτώχειας αλλά και της συρρίκνωσης της επιχειρηματικότητας σύμφωνα με  έρευνα το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σε 1.000 αντιπροσωπευτικά νοικοκυριά.

Ειδικότερα, περισσότερα από 1 στα 3 νοικοκυριά δηλώνουν ότι διαβιούν με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που βρίσκεται στην κατώτερη εισοδηματική κλίμακα (εισόδημα μικρότερο των 10,000€) ενώ από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι το 80% των ελληνικών νοικοκυριών διαβιεί με πολύ χειρότερους όρους σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, αντιμετωπίζοντας μεγάλες δυσκολίες στα καθημερινά της προβλήματα.

Οι προοπτικές είναι εξίσου αρνητικές αφού η άρση της αναστολής πλειστηριασμών, η αύξηση των φόρων και εισφορών, οι πρόσθετες επιβαρύνσεις που προβλέπει το νέο ασφαλιστικό αναμένεται να συρρικνώσουν περαιτέρω την δυνητική κατανάλωση.

Οι συντάξεις κύριο εισόδημα για τα μισά νοικοκυριά – συρρίκνωση της επιχειρηματικότητας

Τα νοικοκυριά που δηλώνουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα ως κύρια πηγή εισοδήματος ανέρχονται μόλις στο 6,1% (από 12,6% το 2012), γεγονός που καταδεικνύει τη σοβαρή συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αντίθετα, οι συντάξεις αποτελούν για το 51,8% των νοικοκυριών την κυριότερη πηγή εισοδήματος. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 42,3% το 2012.

Ακραία φτώχεια για το 15,2%

Το 15,2% των νοικοκυριών δηλώνει ότι τα εισοδήματά του δεν επαρκούν για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, εύρημα που συνάδει με το ποσοστό ακραίας φτώχειας που σημειώνεται στη χώρα (το οποίο υπολογίζεται στο 40% του ενδιάμεσου εισοδήματος, ΕΛΣΤΑΤ). Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ενδεχόμενο μιας έκτακτης ανάγκης πληρωμής 500€, το 15,2% δηλώνει ότι δεν θα μπορούσε να την πραγματοποιήσει, ενώ το 52,9% θα κάλυπτε αυτή τη δαπάνη με μεγάλη δυσκολία.

Περίπου τα 2/3 των νοικοκυριών (64,1%) αναγκάζονται να κάνουν περικοπές για να εξασφαλίσουν τα αναγκαία προς το ζην, ενώ πάνω από τα μισά νοικοκυριά (56,5%) αδυνατούν να καλύψουν επαρκώς τις διατροφικές ανάγκες της οικογένειας και να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό επίπεδο θέρμανσης.

Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο τον μήνα Δεκέμβριο, τουλάχιστον 120.000 νοικοκυριά προμηθεύθηκαν τα βασικά είδη διαβίωσης μέσα από τα κοινωνικά παντοπωλεία/ ή και μέσω της κάρτας σίτισης.

Ένα εκατομμύριο νοικοκυριά με άνεργους στο σπίτι

Το 33,9% των νοικοκυριών, δηλαδή πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστο άτομο σε ανεργία. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας αγγίζει το 80% του συνολικού αριθμού των ανέργων.

Χρέη στην εφορία και τις τράπεζες – αγκάθι και ο ΕΝΦΙΑ

Το 20% των νοικοκυριών έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, ενώ μόνο το 16,4% των οφειλετών έχει καταφέρει να υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Το 12,5% των νοικοκυριών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες και το 29,2% θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις. Επιπλέον, ένα 14,7% δηλώνει ότι αδυνατεί να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που διαθέτει.

Με στεγαστικά δάνεια το 25% – φόβος για την πρώτη κατοικία

Το 33,7% εκτιμά ότι δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις το επόμενο έτος ενώ μία στις τέσσερις οικογένειες που διαμένουν σε ιδιόκτητο σπίτι έχει στεγαστικό δάνειο. Το 15,4% εξ αυτών των οφειλετών έχει καθυστερημένες οφειλές και 1 στα 4 (24,6%) νοικοκυριά εκφράζουν φόβο ότι θα χάσουν το σπίτι τους εξ αιτίας τόσο των συσσωρευμένων υποχρεώσεων όσο και των επιπρόσθετων επιβαρύνσεων (δανειακών, φορολογικών και άλλων).

Δανεικά και πιστωτικές για κίνηση – στερεύουν οι αποταμιεύσεις

Η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών τα τελευταία 4 χρόνια είτε χρησιμοποιεί χρήματα από αποταμιεύσεις είτε απευθύνεται σε συγγενείς και φίλους για την κάλυψη των υποχρεώσεων του. Χαρακτηριστική είναι και η μείωση στην χρήση αποταμιεύσεων κατά 6,2%, καθώς είναι εμφανές ότι σταδιακά εξαντλούνται οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών, γεγονός που επηρεάζει την καταθετική βάση αρνητικά.

Συνακόλουθα, σημαντική αύξηση σημείωσε η χρήση του πλαστικού χρήματος για την κάλυψη των υποχρεώσεων του νοικοκυριού. Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί και ως απόρροια της μείωσης της καταθετικής βάσης, αλλά και της επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών. Η χρήση πιστωτικής κάρτας αυξήθηκε από το 15,8% το 2012 στο 31% το 2015.

Συνεχίζεται η κατάρρευση της εσωτερικής αγοράς, καθώς σχεδόν στο σύνολο των αγαθών και υπηρεσιών σημειώνεται αρνητικό ισοζύγιο στην ένδυση, την υπόδηση, τις εξόδους σε εστιατόρια-καφέ-μπαρ και στα ταξίδια.

Συντριπτικά αρνητικές είναι όμως και οι προσδοκίες των νοικοκυριών καθώς το 70% αναμένει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης και μόνο το 5,1% προσδοκά σε βελτίωση των οικονομικών του δυνατοτήτων, όπως προκύπτει από την

Σύμφωνα με την έρευνα, το 94,2% των νοικοκυριών παρουσίασε σημαντική μείωση των εισοδημάτων μετά το ξέσπασμα της κρίσης, με σαφέστατη την τάση διεύρυνσης της ανισότητας υπέρ του 1% του πληθυσμού. Μάλιστα, μείωση εισοδημάτων καταγράφηκε και μέσα στο 2015 για το 77,9% των νοικοκυριών.

parapolitika.gr

Προηγούμενο άρθροΠρόταση ψηφίσματος συμπαράστασης αγροτών
Επόμενο άρθροΤο πρόγραμμα και οι διαιτητές της 20ης αγωνιστικής του 1ου ομίλου της Γ’ Εθνικής