Μέσα στον Μάρτιο εκτιμάται ότι ο Πρόεδρος του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας θα κάνει γνωστή την απόφασή του επί των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν η ΔΕΥΑΟ, κάτοικοι του Κεράμου και Φυλακίου και ο ΤΟΕΒ Ριζίων κατά της εταιρείας (ΤΕΡΝΑ) που εκτελεί τις εργασίες επέκτασης/αναβάθμισης των δομών μεταναστών/προσφύγων στο Φυλάκιο.

Υπενθυμίζεται ότι οι αιτούντες επικαλούνται την “προσβολή προσωπικότητας”, ως φυσικά και νομικά πρόσωπα, από πιθανή βλάβη στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης της περιοχής, εξαιτίας των εργασιών που εκτελούνται εδώ και έναν μήνα σε εκτάσεις παρακείμενες των υφιστάμενων δομών.

Η συζήτηση διήρκεσε περίπου 1,5 ώρα και στη διάρκειά της εξετάστηκαν ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ, ο δήμαρχος Ορεστιάδας και πρόεδρος της ΔΕΥΑΟ και δύο εκ των αιτούντων κατοίκων, καθώς και ο πολιτικός μηχανικός που έχει ορίσει ως υπεύθυνο η εταιρεία στο εργοτάξιο του Φυλακίου. Οι ισχυρισμοί που αναπτύχθηκαν και από τις δύο πλευρές δεν παρέκλιναν εκείνων που παρουσιάστηκαν και κατά το στάδιο της συζήτησης της προσωρινής διαταγής (27/01), η οποία είχε απορριφθεί, ωστόσο στη σημερινή διαδικασία παρουσιάστηκαν και κάποιες επιπρόσθετες μαρτυρίες για πιθανούς κινδύνους πρόκλησης βλάβης στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, τις οποίες αντέκρουσε η πλευρά της εταιρείας.

Για την ερχόμενη Τρίτη (1η Μαρτίου) δόθηκε προθεσμία για την υποβολή των σημειωμάτων (έγγραφα και απόψεις επί της συζήτησης που έγινε) από τους συνηγόρους και των δύο πλευρών.“Το δικαστήριο θα λάβει υπόψιν τα έγγραφα, τις μαρτυρικές καταθέσεις και τους νομικούς ισχυρισμούς που περιέχονται στα σημειώματα που θα υποβληθούν, ώστε να καταλήξει στην απόφασή του”, εξήγησε σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας, Άννα Μεμετζή, που παρέστη μαζί και με άλλους δικηγόρους στην δικαστική αίθουσα, στην πλευρά των συνηγόρων των αιτούντων και στο πλαίσιο της πρόσθετης παρέμβασης που άσκησε ο Δικηγορικός Σύλλογος.

Αίσθηση προκάλεσαν στους παράγοντες της δίκης, μετά τη λήξη της συζήτησης, οι διευκρινίσεις που έδωσε ο Πρόεδρος του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας, σχετικά με το αναλυτικό περιεχόμενο της απόφασής του για την προσωρινή διαταγή, αλλά και η επισήμανσή του πως θα πρέπει να γίνει από όλους κατανοητή η αρμοδιότητα του δικαστηρίου, “το οποίο δεν εξετάζει εάν το έργο στο Φυλάκιο είναι καλό ή κακό, αλλά αποκλειστικά και μόνο το αίτημα των ασφαλιστικών μέτρων που κατατέθηκαν, περί “προσβολής της προσωπικότητας”.

“Ο κ. Πρόεδρος, στην απόφαση της προσωρινής διαταγής, παρουσίασε όλο το σκεπτικό του, παρότι αυτό δεν συνηθίζεται, αφού οι αποφάσεις αυτές είναι μονολεκτικές και περιορίζονται σε ένα “απορρίπτεται” ή “γίνεται δεκτή”. Ήθελε να δείξει τη σημασία που δίνει στην υπόθεση αυτή, γνωρίζοντας ότι αγγίζει ένα θέμα που απασχολεί την περιοχή, αλλά και για να εξηγήσει το ακριβές πλαίσιο της αρμοδιότητάς του”, σχολίασε η κα. Μεμετζή.

Β. Μαυρίδης: “Οι οφειλές των δομών μεταναστών/προσφύγων του Φυλακίου προς τη ΔΕΥΑΟ ανέρχονται σε 70.000 ευρώ”

Εντύπωση προκαλεί το ποσό που οφείλεται στη ΔΕΥΑ Ορεστιάδας για τις παροχές της Επιχείρησης στις δομές μεταναστών/προσφύγων του Φυλακίου, που υπάγονται στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Όπως ανέφερε στην κατάθεσή του ο πρόεδρος της Επιχείρησης και δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης ενώπιον του Προέδρου του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας και στο πλαίσιο της συζήτησης των ασφαλιστικών μέτρων που κατατέθηκαν κατά της εταιρείας που εκτελεί το έργο επέκτασης/αναβάθμισης των δομών, η οφειλή ανέρχεται σε 70.000 ευρώ (μέχρι και το τέλος του 2021), καθιστώντας τις δομές “τον μεγαλύτερο οφειλέτη της ΔΕΥΑΟ”, όπως είπε ο κ. Μαυρίδης. Ο ίδιος εξήγησε ότι η Επιχείρηση έχει το δικαίωμα να κόψει το νερό άμεσα στις εγκαταστάσεις του Φυλακίου, “δεν το κάνει όμως από σεβασμό στους μετανάστες που φιλοξενούνται εκεί και στους εργαζόμενους”.

Πηγή:Ρεπορτάζ-Σύνταξη: Χρυσούλα Σαμουρίδου – ΕΡΤ Ορεστιάδας

Προηγούμενο άρθροΈτοιμα τα πρώτα 44 «M-1117» για Έβρο και νησιά – Τι εξοπλισμό θα διαθέτουν
Επόμενο άρθροΟ Δήμος Ορεστιάδας συμμετέχει με 67 θέσεις εργασίας στα Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ