ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΖΥΗΝΟΣ»

Ρόδου 36 (9ο Δημοτικό Σχολείο) Αλεξ/πολη 68133

Ηλ. ταχυδρομείο: spealevr@gmail.com

Blog: https://sepealex.wordpress.com

 


Από βδομάδα ανοίγουν τα σχολεία για τους μαθητές µας που επιστρέφουν στο φυσικό τους χώρο, το δημόσιο σχολείο και δυστυχώς, για άλλη μια χρονιά θα βιώσουμε τα αποτελέσματα των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών και της κρίσης με τον κορωνοϊό. . Οι εκπαιδευτικοί , το προσωπικό των σχολικών μονάδων , οι καθαρίστριες πρέπει να είναι στη θέση τους τηρώντας τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα , με χρήση μάσκας από όλους.

Σε σχολεία που αντί να έχουν μειωμένο αριθμό μαθητών και απαιτούμενες αποστάσεις στις τάξεις, όπως ορίζουν οι κανονισμοί των ειδικών για την μη μετάδοση του κορωνοϊού, θα έχουν 25 μαθητές σε αίθουσες κλουβιά, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες .

Σε σχολεία που οι καθαρίστριες έχουν τοποθετηθεί μόλις χτες Πέμπτη στο Δήμο μας για να αρχίσουν το έργο τους , που ασφαλώς θα είναι πιο σύνθετο και θα χρειάζεται την φυσική τους παρουσία και τη συνδρομή τους σε όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, αλλά και μετά το τέλος των μαθημάτων. Είναι πρακτικά αδύνατο να καθαριστούν τόσοι χώροι, που ήταν κλειστοί για τους καλοκαιρινούς μήνες μέσα σε μια μέρα που απομένει μέχρι την έναρξη της διδακτικής χρονιάς και μάλιστα να γίνει αυτό σε δύο σχολεία στα οποία πρέπει να μοιράζεται μια καθαρίστρια! Για ποια μέτρα προστασίας μιλάμε λοιπόν σε βρώμικα σχολεία;

Με μαθητές που θα μετακινούνται προς τους σχολικούς χώρους με λεωφορεία και ταξί που ακόμη δεν έχει οριστεί ο τρόπος και τα πρωτόκολλα!

Με οδηγίες που δεν έχουν έρθει ακόμα ή έρχονται την τελευταία στιγμή, είναι ασαφής και δημιουργούν μεγαλύτερη αναστάτωση στον εκπαιδευτικό κόσμο!

Με μάσκες που ακόμα δεν έχουν παραδοθεί στα σχολεία!

Με εκπαιδευτικούς αναπληρωτές που θα προσλαμβάνονται για να καλύψουν κενά λόγω των ειδικών αδειών των εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, για τρεις μήνες με συνθήκες που καταπατούν κάθε εργασιακό δικαίωμα και στη συνέχεια θα απολύονται!

Η επιδημία του κορωνοϊού έβγαλε στην επιφάνεια τα συσσωρευμένα προβλήματα, που µε διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων ταλανίζουν την εκπαίδευση: το ολιγάριθμο και “γερασμένο” εκπαιδευτικό δυναμικό, το ανεπαρκές βοηθητικό προσωπικό, που δουλεύει σε άθλιες συνθήκες (εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων), τα παλιά και επικίνδυνα κτήρια, τις αίθουσες – κλουβιά, τα 25άρια τµήµατα, τις τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή αλλά και σε κονδύλια των σχολικών επιτροπών για τα αναλώσιμα, που στο σύνολό τους διαμορφώνουν ένα υπόβαθρο άκρως επικίνδυνο για την υγεία των µαθητών και των γονιών τους όσο και των εκπαιδευτικών.

Τί έκανε το Υπουργεί Παιδείας για όλα αυτά τα χρόνια, γνωστά προβλήματα;

Δεν πήρε κανένα μέτρο ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα, αντίθετα τους αύξησε την τελευταία χρονιά και εν μέσω πανδημίας από 22 στους 25. Δεν επισκεύασε σχολεία που δε λειτουργούν, δεν εξασφάλισε νέους χώρους, δεν αύξησε τα κονδύλια για την πρόσληψη περισσότερων αναπληρωτών. Δεν ικανοποίησε κανένα αίτημα του κινήματος, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών, αδιαφορεί για κάθε αντίδραση και χαρακτηρίζεται από έλλειψη σοβαρότητας χρησιμοποιώντας τεχνικές εντυπωσιασμού.

Τώρα, λοιπόν, τα παιδιά από 4 μέχρι 12 κι από 12 έως 18 ετών και οι εκπαιδευτικοί με μόνο μέτρο προστασίας τη χρήση της μάσκας καλούνται να διορθώσουν τις αστοχίες αυτές και να πάρουν την ευθύνη πάνω τους, εκείνη την ευθύνη που δεν πήραν οι κυβερνόντες!

Εδώ και τώρα ασφάλεια και υγιεινή στα σχολεία

Είναι καθοριστική για τη φυσιολογική, νοητική, ψυχική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού η δια ζώσης συμμετοχή στη σχολική ζωή και αυτό απαιτούμε να γίνει µε όρους, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία τόσο του παιδιού και του οικογενειακού του περιβάλλοντος, όσο και των συναδέλφων.

Διεκδικούμε:

• Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές. Μαζικούς – μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Άμεση κατάργηση του ν. 4589/19/Γαβρόγλου και του ν. 4692/20 Κεραμέως.
• Εύρεση χώρων για να λειτουργήσουν ως σχολικές αίθουσες.
• Αυξημένες προσλήψεις αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των απαραίτητων εκπαιδευτικών αναγκών. Άμεση πραγματοποίηση δεύτερης φάσης προσλήψεων αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των κενών σε όλες τις ειδικότητες και σε όλες τις δομές εκπαίδευσης.
• Κανένας συνάδελφος απολυμένος, κανένας εκτός πινάκων.
• Ίσα δικαιώματα μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, πλήρη 9μηνη άδεια ανατροφής σε νεοδιόριστους και αναπληρωτές. Άμεση ανάκληση της σχετικής εγκυκλίου που επιχειρεί να πλήξει το δικαίωμα αυτό.
• Αυξημένη χρηματοδότηση για κάλυψη όλων των αναγκαίων μέσων προστασίας και καθαριότητας από το κράτος (δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας π.χ. μάσκες, αντισηπτικά κλπ).
• Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεσα παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.
• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες λόγω covid-19.
• Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερες στα σχολεία και on –line μετάδοση των μαθημάτων.

Η ασφαλής πρόσβαση στο σχολείο είναι δικαίωμα του κάθε μαθητή και εκπαιδευτικού!

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Προηγούμενο άρθροΤο Πεζοπορικό του πρόγραμμα για τη νέα σαιζόν, 2020-21 παρουσίασε ο ΔΡΟΜΕΑΣ ΘΡΑΚΗΣ
Επόμενο άρθροΗ θαλάσσια Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, και το Δημοψήφισμα για το Καστελόριζο (των Χρήστου Κηπουρού και Πασχάλη Χριστοδούλου)