Καταγγέλλουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης και του Υπουργείου Πολιτισμού να μετατρέψει σε «πειθαρχικό αδίκημα» την ελεύθερη έκφραση γνώμης, την πολιτική και κοινωνική δράση των υπαλλήλων, και την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζόμενων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης με τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για ανακοίνωσή τους!

Τι έχει συμβεί;

Με αφορμή την προγραμματισμένη επίσκεψη Νατοϊκών στο Μουσείο για το απόγευμα της Πέμπτης 13 Ιουνίου 2024, κατόπιν αιτήματος της ΧΙΙ Μεραρχίας Πεζικού, εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο Μουσείο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων -μεταξύ αυτών και μέλη του ΣΕΑ- δημοσιοποίησαν στις 12-6-2024 ανακοίνωση στην οποία εξέφραζαν τη γνώμη τους για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία (βλ. συνημμένη ανακοίνωση). Ανέφεραν πως πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια να εξωραϊστεί η εικόνα του ΝΑΤΟ και από πολεμοκάπηλος οργανισμός να εμφανιστεί σαν ένας οργανισμός ειρήνης και πολιτισμού, την ώρα που η χώρα μας και ειδικά η Αλεξανδρούπολη, εμπλέκεται πιο βαθιά στον πόλεμο στην Ουκρανία, την ώρα που το ΝΑΤΟ στηρίζει τη δολοφονία χιλιάδων παιδιών στην Παλαιστίνη. Επίσης, στην ανακοίνωση γινόταν αναφορά στα προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία του Μουσείου (καθυστερήσεις πληρωμών, έλλειψη προσωπικού κλπ.) που δυσκολεύουν τη λειτουργία του, ενώ στηλίτευσαν το κόστος επίσκεψης στο Μουσείο για τους πολίτες, τη στιγμή που η Μεραρχία ζητούσε την δωρεάν είσοδο της αντιπροσωπείας του ΝΑΤΟ! 

Τελικά, η ΧΙΙ Μεραρχία ακύρωσε, με δική της πρωτοβουλία, την επίσκεψη. Ωστόσο, το ΥΠΠΟ διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) για την ανακοίνωση των εργαζομένων. Μάλιστα καλείται όλο το προσωπικό της ΕΦΑ Αλεξανδρούπολης, που εδρεύει στο Μουσείο να «απολογηθεί» όχι για κάποια πράξη, αλλά για την έκφραση άποψης σε ανακοίνωση, δηλαδή για την άσκηση του στοιχειώδους δημοκρατικού δικαιώματος κάθε πολίτη και υπαλλήλου.

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που αναδεικνύεται ο αυταρχισμός της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ, με την προσπάθεια στοχοποίησης και εκφοβισμού των υπαλλήλων ώστε να μην εκφράζουν καμία κριτική στα πεπραγμένα της πολιτικής ηγεσίας και τις επιλογές της κυβέρνησης, πόσο μάλλον όταν αυτές έχουν να κάνουν με την εμπλοκή της χώρας σε πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, οι οποίες σήμερα έναν μήνα μετά οξύνονται τόσο που συζητείται ανοιχτά το ενδεχόμενο παγκόσμιας σύρραξης.

Είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε στο Υπουργείο Πολιτισμού τα εξής:

Η ελεύθερη διατύπωση άποψης προστατεύεται από το Σύνταγμα και τους νόμους και η πειθαρχική δίωξη αυτής απαγορεύεται. Συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με τον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων Ν.3528/2007: στο Κεφάλαιο Γ «ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ», το άρθρο 45 προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης των δημοσίων υπαλλήλων, ορίζοντας ότι: 

«Ελευθερία της έκφρασης: 1. Η ελευθερία της έκφρασης των πολιτικών, φιλοσοφικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων, όπως και των επιστημονικών απόψεων και της υπηρεσιακής κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής, αποτελεί δικαίωμα των υπαλλήλων και τελεί υπό την εγγύηση του Κράτους. Δεν επιτρέπονται διακρίσεις των υπαλλήλων λόγω των πεποιθήσεων ή των απόψεων τους ή της κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής. 2. Η συμμετοχή των υπαλλήλων στην πολιτική ζωή της Χώρας επιτρέπεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις».

Η διάταξη αυτή γνωρίζει, άλλωστε, συνταγματική θεμελίωση στο άρθρο 14 παρ. 1 του Συντάγματος, κατά το οποίο “Καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμούς του τηρώντας του νόμους του Κράτους”.»

Επιπλέον, το άρθρο 46 του Ν. 3528/2007 προστατεύει την συνδικαλιστική ελευθερία των δημοσίων υπαλλήλων: «Η συνδικαλιστική ελευθερία και η ανεμπόδιστη άσκηση των συναφών με αυτήν δικαιωμάτων διασφαλίζονται στους υπαλλήλους. 2. Οι υπάλληλοι μπορούν ελεύθερα να ιδρύουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, να γίνονται μέλη τους και να ασκούν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα». Επιπλέον, την συνδικαλιστική ελευθερία προστατεύει και ο Ν. 1264/1982 (όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει), με συνταγματική θεμελίωση στο άρθρο 23 του Συντάγματος (Συνδικαλιστική Ελευθερία). 

Οι δράσεις που σχετίζονται με την συνδικαλιστική ελευθερία δεν εμπίπτουν στα πειθαρχικά παραπτώματα του Ν. 3528, αλλά στο προαναφερόμενο κεφάλαιο «Θεμελιώδη Δικαιώματα».

Για να μην καταλείπεται καμία αμφιβολία, ο Ν. 3528/2007  και στο άρθρο 107 (όπου απαριθμούνται τα πειθαρχικά παραπτώματα) του Ν. 3528 ξεκαθαρίζεται ότι «3. Σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά ή αναξιοπρεπή ή ανάξια για υπάλληλο διαγωγή κατά την έννοια της περίπτωσης ε` της παρ. 1 του παρόντος άρθρου η άσκηση συνδικαλιστικής, πολιτικής ή κοινωνικής δράσης

 Ακριβώς αυτή η άσκηση «συνδικαλιστικής, πολιτικής και κοινωνικής δράσης» τίθεται συνεχώς στο στόχαστρο στο Υπουργείο Πολιτισμού. Το ίδιο Υπουργείο που δεν έκανε εξαρχής ΕΔΕ για τον αρχαιοφύλακα της Νισύρου που είναι πλέον προφυλακισμένος για σεξουαλικές επιθέσεις σε ανήλικα, παρότι υπήρχαν καταγγελίες πολύ πριν την σύλληψη του. Το ίδιο Υπουργείο που δεν έκανε ποτέ διερεύνηση για τα πεπραγμένα υπαλλήλων του που διορίστηκαν σε θέσεις ευθύνης τις οποίες εκμεταλλεύτηκαν για προσπορισμό χρημάτων και ίδιο όφελος, και σήμερα βρίσκονται κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε κύκλωμα εκβιαστών. Αυτό το Υπουργείο είναι που διέταξε ΕΔΕ για την ανακοίνωση των εργαζόμενων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης!

Προφανώς η έκφραση γνώμης στο Υπουργείο Πολιτισμού θεωρείται πιο σοβαρή «απειλή» από την διαφθορά!

Ως εδώ με τον αυταρχισμό, ως εδώ με τα δύο μέτρα και δύο σταθμά. Καμία ΕΔΕ δεν νομιμοποιείται να διερευνήσει την έκφραση γνώμης των συναδέλφων και συναδελφισσών μας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης και απαιτούμε εδώ και τώρα να ανακληθεί η καταχρηστική ΕΔΕ.

 Καλούμε όλα τα σωματεία και τα πολιτικά κόμματα να εκδώσουν ανακοίνωση, ανεξαρτήτως αν συμφωνούν ή όχι με την ανακοίνωση των εργαζομένων του Μουσείου Αλεξανδρούπολης. Η δίωξη απόψεων είναι πλήγμα για την δημοκρατία.

 ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΕΑ»

……………………………………………………………………………………………………………………

Επιπλέον, την απαράδεκτη κίνηση του ΥΠΠΟ καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους – μέχρι στιγμής – οι εξής Φορείς και Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία Εργαζομένων, απαιτώντας την ανάκληση της ΕΔΕ:

 

Δημόσιος Τομέας

  1. Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Έβρου
  2. Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού
  3. Σωματείο Εργαζομένων στην Αρχαιολογία Άρτας
  4. Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας
  5. Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας
  6. Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής
  7. Σύλλογος Υπαλλήλων Π.Ε. Αχαΐας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
  8. Συνδικάτο Ο.Τ.Α. Αττικής
  9. Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Ν. Θεσπρωτίας
  10. Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης
  11. Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Περάματος
  12. Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Περιοχής Πρωτοδικείου Αμαλιάδας
  13. Σωματείο Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Ν. Λευκάδας
  14. Σύλλογος Εργαζομένων Υπ. Γεωργίας Νομού Αττικής 
  15. Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης
  16. Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Α.Π.Θ.
  17. Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
  18. Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Υπαίθρου Ν. Θεσσαλονίκης
  19. Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης»
  20. Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη»
  21. Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων

 

Ιδιωτικός Τομέας – Φορείς

  1. Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων
  2. Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων – Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης – Φερών – Σουφλίου «Η Ενότητα»
  3. Ένωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας
  4. Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Θράκης
  5. Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Έβρου
  6. Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λευκάδας – Βόνιτσας
  7. Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας
  8. Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Άρτας
  9. Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας
  10. Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο
  11. Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας
  12. Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας
  13. Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου
  14. Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος Ελλάδας
  15. Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας
  16. Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας
  17. Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης
  18. Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δράμας
  19. Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες στα Καταστήματα και τις Α.Ε. του Ν. Αρκαδίας
  20. Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής – Βοιωτίας – Εύβοιας – Κορινθίας
  21. Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής
  22. Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού
  23. Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτικής Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων»
  24. Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου
  25. Συνδικάτο Τύπου – Χάρτου Αττικής
  26. Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος Ν. Αττικής
  27. Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών
  28. Σωματείο Εργαζομένων στην Vodafone  – 360Connect και λοιπές θυγατρικές
  29. Ένωση προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών 
Προηγούμενο άρθροΕίναι η έλλειψη παιδείας… (γράφει η Μαρία Ι. Γιαλαμά)
Επόμενο άρθρο«Ομάδα ξένων ατόμων απειλεί και βάζει φωτιές στην πόλη» καταγγέλλει ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρ. Χατζηγιάννογλου