Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Δημάρχων Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης κ. Ευάγγελου Λαμπάκη και κ. Αθανασίου Βίτσα αντίστοιχα, στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης συνάντηση εργασίας θεσμικών του Ν. Έβρου με αντικείμενο τη βελτίωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Αλεξανδρούπολης –  Σαμοθράκης με τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου και το Λαύριο και τις προοπτικές ανάπτυξης του νησιού.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ν. Έβρου, κα Νατάσσα Γκαρά, κ. Γιώργος Καΐσας, εκπρόσωπος του κ. Δημήτριου Ρίζου, ο Βουλευτής της Ν. Δημοκρατίας Ν. Έβρου, κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Δήμαρχος Σαμοθράκης, κ. Θανάσης Βίτσας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.Α., κ. Χρήστος Δούκας, ο Λιμενάρχης κ. Δημήτριος Συμεωνίδης,  ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ν. Έβρου, κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, ο πλοιοκτήτης της εταιρίας ΣΑΟΣ, κ. Φώτης Μανούσης και εκπρόσωποι των επαγγελματιών Σαμοθράκης.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνάντησης εξετάστηκαν η επαναφορά της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη- Λήμνος – Λαύριο αλλά και της σύνδεσης Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη-Λήμνος-Λέσβος, η σύνδεση του νησιού με τα τουρκικά παράλια (Τσανάκαλε, Αίνος, Ίμβρος), η ανάγκη δημιουργίας τελωνειακού σταθμού, η χάραξη στρατηγικής με κύριο στόχο την άρση περιορισμού του μήκους οποιουδήποτε πλοίου προσέγγισης στο λιμάνι της Σαμοθράκης και η δυνατότητα μείωσης του ναύλου. Επίσης, έγινε ενημέρωση των παρευρισκομένων για τις εργασίες που γίνονται ήδη και για αυτές που είναι προγραμματισμένες να γίνουν στα λιμάνια της Καμαριώτισσας και των Θέρμων – οι οποίες προβλέπουν μεταξύ των άλλων την ενεργειακή βελτίωση και αναβάθμιση όλων των ιστών όλων των λιμένων του νησιού-.

Με το πέρας της συνάντησης αποφασίστηκε η διενέργεια των απαιτούμενων κινήσεων ώστε να επιτευχθούν

  • η τροποποίηση της σύμβασης που αφορά στην επιδοτούμενη γραμμή Αλεξανδρούπολη- Σαμοθράκη από 10 στους 12 μήνες το χρόνο, γεγονός που θα διευκολύνει τη μείωση της τιμής του ναύλου
  • η δημιουργία τελωνειακού σταθμού στη Σαμοθράκη
  • η χρονική επέκταση της γραμμής Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη-Λήμνος-Λαύριο από τους τρεις στους πέντε μήνες, όχι μόνο για τουριστικούς αλλά και για εμπορικούς λόγους (προώθηση των τοπικών προϊόντων)
  • η δυνατότητα πραγματοποίησης επιθεωρήσεων πλοίων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
  • ο έγκαιρος προγραμματισμός δρομολογίων σε ημερομηνίες με υψηλή ζήτηση
  • η καθιέρωση της επιδοτούμενης γραμμής Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη –Λήμνος –Λέσβος
  • συνάντηση με τον νέο Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλή ως και τον γεν. γραμματέα κ. Θεοτοκά προκειμένου να δρομολογηθούν όλα τα ανωτέρω.

Χαρακτηριστικό της τρίωρης συνάντησης ήταν η παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και η σοβαρότητα προσέγγισης των θεμάτων και των επιδιωκόμενων λύσεων από όλους.

 

Προηγούμενο άρθρο“ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΑΠΑΘΕΙΣ? “, ( η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου )
Επόμενο άρθροΣυνάντηση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελου Λαμπάκη με τον Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής Ν.Δ., Λευτέρη Αυγενάκη