Συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής 13 Μάρτη, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής το μέλος της ΚΕ και γραμματέα της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Δημήτρη Παπατολίδη. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο αλλά και η κατάσταση που διαμορφώνεται σχετικά με τον κορονοϊό.

Μετά το τέλος της συνάντησης, σε δηλώσεις του ο Δ. ανέφερε:

«Θέσαμε την ανησυχία μας για την κατάσταση στον ΈβΠαπατολίδης ρο, για το γεγονός ότι παραμένουν χιλιάδες εγκλωβισμένοι και τα επεισόδια που δημιουργούνται φανερά πλέον κατά τη γνώμη μας με την παρότρυνση της αστικής τάξης και της κυβέρνησης της Τουρκίας.

Καταλαβαίνουμε το φόβο και την ανησυχία, την ανάγκη να φυλάσσονται τα σύνορα ειδικά όταν εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως η επιθετικότητα της Τουρκίας και με το γεγονός της υπερπτήσης, για πρώτη φορά σε χερσαίο έδαφος, αλλά και το επεισόδιο με το λιμενικό.

Βέβαια, δεν πρέπει να στοχοποιούνται ως θύτες οι πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες σπρώχνονται συνειδητά από την κυβέρνηση της Τουρκίας για να δημιουργηθεί πρόβλημα και είναι διαφορετικό πράγμα να φυλάσσονται τα σύνορα και διαφορετικό πράγμα να υπάρχουν αυτόκλητοι υπερασπιστές και προβοκατόρικες ομάδες, φασιστοειδή, οι οποίοι είναι επικίνδυνοι ακόμα και για επεισόδιο.

Γι’ αυτό θέλει μεγάλη προσοχή και η κυβέρνηση πρέπει να τους μαζέψει όλους αυτούς από τα σύνορα. Η κυβέρνηση επίσης, φέρει μεγάλη ευθύνη γιατί στηρίζει την πολιτική ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ που δημιουργούν το πρόβλημα από τη μία και από την άλλη κάνουν πλάτες στην κυβέρνηση Ερντογάν στην προσπάθειά τους να παραμείνει η Τουρκία στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο. Μέσα σε αυτές τις λυκοσυμμαχίες δεν μπορεί να υπάρξει λύση, χρειάζεται να υπάρξει ρήξη με αυτή την πολιτική».

Σε σχέση με τον κορονοϊό ανέφερε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού και στήριξης των εργαζομένων και καλεί το λαό να τα διεκδικήσει.

Συγκεκριμένα, τόνισε την απαραίτητη ανάγκη άμεσων και μόνιμων προσλήψεων σε υγειονομικό προσωπικό. «Οι προσλήψεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν επαρκούν», πρόσθεσε, «παράλληλα, πρέπει να παρθεί υπόψη ότι ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού των νοσοκομείων ανήκει στις ευπαθείς ομάδες λόγω και του περιορισμού των προσλήψεων όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μέσα σε όλη την κατάσταση που δημιουργείται,χρειάζεται να προστατευτούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, να απαγορευτούν οι απολύσεις, να μη φορτωθεί και αυτή η κρίση στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα».

Ακόμα, επεσήμανε πως πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επαρκή τροφοδοσία του πληθυσμού, και ειδικά των ευπαθών ομάδων με αξιοποίηση των δομών του δήμου σε αυτή την κατεύθυνση.

Ανέδειξε επίσης το αίτημα ελεύθερης διόδου στα διόδια, χωρίς να θιγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτά, ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία εργαζομένων και διερχόμενων οδηγών, καθώς όπως είπε, «υπάρχει μεγάλη ευθύνη για το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι σε αυτά καλούνται να δουλέψουν χωρίς προστασία, ούτε καν τους επιτρέπεται να φορούν γάντια».

Τέλος, τόνισε την ευθύνη της κυβέρνησης, του λιμεναρχείου και όλων των αρμόδιων φορέων για την κατάσταση που υπήρξε με το πλοίο και την άδεια απόπλου του από το λιμάνι της Καβάλας, στο οποίο σημειώθηκε την Πέμπτη ύποπτο κρούσμα κορονοϊού. Παρά το ύποπτο κρούσμα, το πλοίο αναχώρησε για την πραγματοποίηση του δρομολογίου του, κι ενώ βρισκόταν εν πλω, ο ΕΟΔΥ έδωσε εντολή το πλοίο να τεθεί σε καραντίνα, μόλις φτάσει στο λιμάνι της Μύρινας στη Λήμνο.

Η ενημέρωση των επιβατών καθυστέρησε για περίπου οκτώ ώρες, ενώ το πλοίο μπήκε σε καραντίνα αφού πρώτα αποβιβάστηκαν 127 άνθρωποι στο λιμάνι της Μύρινας, στους οποίους κατόπιν εορτής δόθηκε εντολή να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Προηγούμενο άρθροΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης & Ελέγχων Νομού Έβρου
Επόμενο άρθροΕξαπλώνεται ο κορωνοϊός – Κλείνουν εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, καφέ