Την Παρασκευή 1/3/2019 και ώρα 11 π.μ στο Εργατικό Κέντρο Έβρου η Γραμματεία ΠΑΜΕ Έβρου έδωσε συνέντευξη τύπου

Κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία γνωρίζουν πολύ καλά ότι μετά από 10 χρόνια κρίσης κατά την οποία τα εργατικά δικαιώματα πλήγηκαν βάναυσα, η όποια ανάπτυξη ευαγγελίζονται θα αφορά μόνο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, έχει ως προαπαιτούμενο τα τσακισμένα εργατικά δικαιώματα. Γνωρίζουν πολύ καλά επίσης, ότι μπορεί να διαμορφωθεί ένα ισχυρό κίνημα διεκδίκησης με αίτημα την κάλυψη των απωλειών των προηγούμενων χρόνων, λόγω και της παρέμβασης των ταξικών σωματείων, της δράσης του ΠΑΜΕ. Γνωρίζουν ότι οι εργαζόμενοι δε θα κάθονται πάντα με τα χέρια σταυρωμένα.  

Για να εμποδίσουν μια τέτοια εξέλιξη ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα να κερδίζουν τα μεγάλα μονοπώλια επιστρατεύουν τους διάφορους μνημονιακούς νόμους που υποτίθεται θα καταργούσαν, αλλά και τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό. Από τη μια η κυβέρνηση νομοθετεί μια μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού υλοποιώντας τον μνημονιακό νόμο Βρούτση, που στην ουσία δίνει το δικαίωμα στον εκάστοτε υπουργό να ορίζει το ύψος του με βάση την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ενώ παράλληλα με άλλα μέτρα παίρνει πίσω ακόμα περισσότερα. Από την άλλη ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός ορκίζεται και αυτός στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, κάνει ότι μπορεί για να μην αναπτυχθούν αγώνες που θα βάζουν στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. 

Πλέον όμως οι εργατοπατέρες έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Για να διατηρήσουν τις καρέκλες τους ώστε να είναι χρήσιμοι στα αφεντικά τους και αφού οι εργαζόμενοι τους έχουν γυρίσει από καιρό την πλάτη επιστρατεύουν τη βία και τη νοθεία. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να βάζουν μέσα στο εργατικό κίνημα τους ίδιους τους εργοδότες. Τα όσα έγιναν στο 38ο συνέδριο της ΟΙΥΕ είναι χαρακτηριστικά της σήψης των εργατοπατέρων της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, της ομάδας Βασιλόπουλου – ΣΥΡΙΖΑ.  

Αντί για Συνέδριο αντιπροσώπων, εκλεγμένων από πραγματικούς εργαζόμενους που ήρθαν από όλη τη χώρα για να συζητήσουν τα προβλήματα των εργαζομένων και την οργάνωση της πάλης τους, τα στελέχη της εργοδοσίας που παρίσταναν τους εκλεγμένους εργαζόμενους, όχι μόνο προσπάθησαν να νομιμοποιήσουν νόθους αντιπρόσωπους, αλλά προσπάθησαν να τους επιβάλλουν με επιστράτευση ένοπλων μπράβων, ανθρώπων της νύχτας και ποινικούς, οι οποίοι δεν δίστασαν να χτυπήσουν αντιπροσώπους Συνδικάτων.  

Τεράστιες είναι και οι ευθύνες της κυβέρνησης, που μετά την παρουσία των ΜΑΤ στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης και του ασφαλίτη μέσα στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, επιστράτευσαν αστυνομικές δυνάμεις και σε αυτό το Συνέδριο, οι οποίες μάλιστα δεν έκαναν το παραμικρό όταν καταγγέλθηκαν οι οπλοφόροι-μπράβοι. 

Σωματεία και εργαζόμενοι έδωσαν για δυο μέρες τη μάχη ενάντια στην απροκάλυπτη ανάμειξη της μεγαλοεργοδοσίας στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, απαιτώντας την πραγματοποίηση Συνεδρίου των εργαζομένων και όχι των εργοδοτών, με επίκεντρο τα προβλήματα των εργαζομένων. Ένα από αυτά τα σωματεία ήταν και το δικό μας και οι αντιπρόσωποί του. 

Τέτοιο Συνέδριο δεν ήταν στις προθέσεις όλων όσων το προηγούμενο διάστημα έβαλαν την ίδια την εργοδοσία μέσα στα σωματεία, με διευθυντικά στελέχη όχι μονάχα να «σέρνουν» στην κάλπη εργαζόμενους, αλλά να εκλέγονται και οι ίδιοι αντιπρόσωποι και μέλη διοικητικών συμβουλίων. Δεν πτοούνται ούτε από το αποτέλεσμα των εκφυλιστικών πρακτικών που ζέχνουν, όπως και τα κόμματα, οι πολιτικές δυνάμεις που τους στηρίζουν. Δεν τους καίγεται καρφάκι αν οι  μεθοδεύσεις τους απομακρύνουν τους εργαζόμενους από την οργανωμένη δράση. Είναι χαρακτηριστικό το ότι στο πρόγραμμα του συνεδρίου προβλέπονταν μόνο 2 ώρες για ομιλίες αντιπροσώπων, δηλαδή 30 δευτερόλεπτα για κάθε σωματείο που συμμετείχε. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να διατηρήσουν τις παχυλά αμειβόμενες θεσούλες τους, να στηρίζουν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων, να εκλέξουν αντιπροσώπους στηρίγματα των εργοδοτών και στο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Καταγγέλλουμε επίσης τη νέα προσπάθεια που χωρίς να συνεδριάσει ούτε καν το ΔΣ της Ομοσπονδίας με mail ενημερώνουν αυτές οι δυνάμεις ότι θα επαναληφθεί το συνέδριο την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη μέρες καθημερινές που οι εργαζόμενοι δουλεύουν. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του. Τέτοιο συνέδριο δεν μπορεί να γίνει. 

Χιώνης Γιάννης, μέλος γραμματείας Έβρου του ΠΑΜΕ, γραμματέας του σωματείου ιδ. Υπαλλήλων – εμπορ/λων Αλεξ/πολης – Φερών – Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», εκλεγμένος αντιπρόσωπος στο 38ο Συνέδριο της ΟΙΥΕ 

Και εδώ στην περιοχή μας η κατάσταση δεν είναι διαφορετική. Τι να πούμε για τον πρόεδρο του σωματείου ιδ. Υπαλλήλων Ορεστιάδας και αντιπρόσωπο στο συνέδριο της ομοσπονδίας που όλος ο νομός γνωρίζει ότι στην ουσία είναι εργοδότης με δεκάδες εργαζόμενους, αλλά συνεχίζει να κόβει και να ράβει στο εργατικό κέντρο Ορεστιάδας και στην ομοσπονδία. Αλήθεια πόσα από τα 1000 και πλέον μέλη του σωματείου του κατάφερε να κινητοποιήσει σε κάποια απεργία, από πότε έχει να βγάλει έστω και μια ανακοίνωση για κάποιο πρόβλημα των εργαζομένων της περιοχής, εκτός και αν στην Ορεστιάδα είναι όλα μέλι-γάλα για τους εργαζόμενους. 

Αντίστοιχα στο εργατικό κέντρο Διδ/χου εμφανίζονται να έχουν ψηφίσει από 627 ψηφίσαντες πριν, τώρα 1.644! Το τραγικό, μαζί και το γελοίο είναι ότι στην περίπτωση αυτή το ποσοστό συμμετοχής όχι μόνο εκτινάσσεται από το 17% – 20%, που είναι ο μέσος όρος, σε ποσοστά πάνω από 100%, αφού οι εμφανιζόμενοι ψηφίσαντες ξεπερνούν τους εργαζόμενους της περιοχής με βάση τα στοιχεία του “ΕΡΓΑΝΗ” (πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας)! 

Τι να πούμε για το σωματείο οικοδόμων Σουφλίου που εμφανίζει δεκάδες ψηφίσαντες, το σωματείο ιδ. Υπαλ/λων «Ο ΕΡΜΗΣ» που εμφάνιζε πάνω από 750 ψηφίσαντες στην Αλεξ/πολη και πλέον 4 χρόνια μετά από τις τελευταίες αρχαιρεσίες του αγνοείται η τύχη του. Για τα διασπαστικά σωματεία που στήνονται σε ένα βράδυ, χωρίς δράση, χωρίς να ξέρει κανείς πότε και που συνεδριάζουν, χωρίς να έχει δει κάποιος έστω και μία ανακοίνωσή τους. 

Καλούμε και τους δικηγόρους που συμμετέχουν πλέον σε αρχαιρεσίες σωματείων να είναι πολύ προσεχτικοί να μην βάζουν πλάτη σε νοθείες. 

Και μπροστά στις εκλογές βλέπουμε αυτός ο εναγκαλισμός εργοδοσίας – κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού να εκφράζεται και στα ψηφοδέλτια υποψηφίων δημοτικών παρατάξεων. Για παράδειγμα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις στο ίδιο ψηφοδέλτιο συμμετέχει εκπρόσωπος εταιρίας και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην επιχείρηση αυτή. 

Παράλληλα, για όσους αντιπροσώπους από την περιοχή μας που κάνουν ότι δεν είδαν τι έγινε στο συνέδριο, η πραγματικότητα τους διαψεύδει με την πληθώρα φωτογραφιών που αποδεικνύουν την ύπαρξη μπράβων ακόμα και μπροστά στα μάτια τους. 

Όλη αυτή η κατάσταση δείχνει ότι κυβέρνηση και εργοδοσία υπολογίζουν τη δύναμη των εργαζομένων, των ταξικών σωματείων, γι’ αυτό και κάνουν ότι μπορούν για να νοθεύσουν την πραγματική θέληση των εργαζομένων. Η κατάσταση είναι πλέον στα χέρια των ίδιων των εργαζόμενων, που η συμμετοχή τους στα σωματεία αποτελεί απόφαση τους κι όχι προϊόν εργοδοτικών πιέσεων, εκβιασμών και απειλών.  

Φωτογραφικό υλικό από το συνέδριο της ΟΙΥΕ με τους μπράβους που έφεραν οι εργατοπατέρες 

Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης πραγματοποίησε η δημοτική παράταξη “Ενότητα για μια Νέα πορεία στο Δήμο Αλεξανδρούπολης”
Επόμενο άρθροΟι Μητροπολίτες της Θράκης στην Κύπρο