Απαντητική επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο απέστειλε ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν.

Στην επιστολή του ο κ. Μπάιντεν εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του για το συγχαρητήριο γράμμα του κκ. Βαρθολομαίου αμέσως μετά την εκλογική επιτυχία του.

Σε ιδιόχειρο υστερόγραφό του ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ γράφει προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη: «Να είστε καλά. Χρειαζόμαστε την ηγεσία σας».

Αναλυτικά στην επιστολή του ο κ. Μπάιντεν αναφέρει:

«Παναγιώτατε,

Ευχαριστώ για τους ευγενείς λόγους και τις καλές ευχές σας. Λυπούμαι διότι δεν είχαμε ακόμη την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικώς.

Είναι μεγάλη μου τιμή να έχω εκλεγεί ο επόμενος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, και αντιλαμβάνομαι ακριβώς πόσο πολλή εργασία βρίσκεται ενώπιον μας. Η εκλεγμένη Αντιπρόεδρος Harris και εγώ θα αναλάβουμε καθήκοντα σε μία περίοδο μεγάλων παγκοσμίων προκλήσεων – από τον κορωνοϊό έως την κλιματική αλλαγή – οι οποίες υπερβαίνουν σύνορα και απαιτούν διεθνή συνεργασία. Προσβλέπουμε σε συνεργασία μαζί σας κατά τη δύσκολη αυτή στιγμή”.

Σας ευχαριστώ και πάλι, Παναγιώτατε.

Προσβλέπω σε μελλοντικό διάλογο.

Ειλικρινώς, Τζο»

Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανός νεοεκλεγείς Πρόεδρος είχε επισκεφθεί το 2011, ως αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, την έδρα του Οικουμενικού Θρόνου, στο Φανάρι. Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2009, ο Πατριάρχης, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, με αφορμή διεθνούς εν πλω περιβαλλοντικού συνεδρίου στον ποταμό Μισισιπή, που διοργάνωσε το πρωτόθρονο Πατριαρχείο είχε συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον τότε πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, στον Λευκό Οίκο, και στη συνέχεια με τον τότε αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην επίσημη κατοικία του στο Number One Observatory Circle, όπου παρακάθησε σε επίσημο δείπνο.

Η επιστολή Βαρθολομαίου

Σε ιδιαίτερα θερμό ύφος ήταν η συγχαρητήρια επιστολή που έστειλε στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στις 10 Νοεμβρίου, λίγες ημέρες μετά τις αμερικανικές εκλογές.

«Επειδή γνωρίζετε τα αισθήματα ημών απέναντί Σας όλα αυτά τα χρόνια της φιλίας μας, ημπορείτε να φαντασθήτε το μέγεθος της χαράς και της υπερηφανείας ημών διά την θριαμβευτικήν εκλογήν Σας ως του 46ου Προέδρου της ηγέτιδος χώρας Σας, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής» ανέφερε σε εκείνη την επιστολή ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Στην επιστολή ο κκ. Βαρθολομαίος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «η χαρά και ο ενθουσιασμός διά την εκλογικήν Σας νίκην δεν είναι μόνον προσωπικά συναισθήματα. Είναι και του Οικουμενικού ημών Πατριαρχείου με τας ανά τον κόσμον Επαρχίας του, με πρώτην την Ελληνορθόδοξον Αρχιεπισκοπήν Αμερικής με τον άξιον ποιμενάρχην της Ελπιδοφόρον και Σας ευχαριστούμεν διότι τον περιβάλλετε με αγάπην και τιμήν».

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος υπενθύμιζε στο γράμμα του την μακρά ενασχόληση του Οικουμενικού Θρόνου με τα ζητήματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της αντιμετωπίσεως της κλιματικής αλλαγής. Εκφράζει δε την ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά του για τις πρωτοβουλίες που ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος είναι διατεθειμένος να λάβει για το επείγον αυτό ζήτημα, όπως άλλωστε έχει ήδη εξαγγείλει, με την προοπτική της προσχώρησης στη Συμφωνία των Παρισίων και της εγγύησης για ένα περισσότερο καθαρό περιβάλλον.

Ο Πατριάρχης ανέφερε επίσης στην επιστολή του:

«Κύριε Πρόεδρε, επειδή ο κόσμος αναμένει πάρα πολλά από Υμάς, προσευχόμεθα εδώ εις το Φανάριον, που το ετιμήσατε με την παρουσίαν Σας, να Σας χαρίζη ο παντοδύναμος και πάνσοφος Θεός δύναμιν, υγείαν, έμπνευσιν και αντοχήν, διά να εκπληρωθούν όλαι αι προσδοκίαι των ανθρώπων», αναφέρεται στην επιστολή.

«Αναμένουν πολλά από Υμάς όσοι διψούν θρησκευτικήν ελευθερίαν, όσοι καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματά των, όσοι ποθούν ελευθερίαν και δικαιοσύνην. Και είναι αυτοί τόσοι πολλοί! Συμπεριλαμβάνονται εις αυτούς επίσης αι ιστορικαί θρησκευτικαί κοινότητες της Μέσης Ανατολής που οραματίζονται μίαν ειρηνικήν συνύπαρξιν. Κύριε Πρόεδρε, ο Θεός μαζί Σας».

Καταλήγοντας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσέθεσε ότι πάντοτε προσεύχονταν και θα συνεχίσει να προσεύχεται για τον κ. Μπάιντεν και την σύζυγό του, με πολλή στοργή και εκτίμηση.

πηγη www.cnn.gr

Προηγούμενο άρθροΚαινούργιο μηχάνημα-σκούπα στη διάθεση του τομέα καθαριότητας του Δήμου Σαμοθράκης
Επόμενο άρθροΤι αναφέρουν οι βουλευτές Έβρου ΝΔ για την απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για επέκταση του Κέντρου Υποδοχής Ταυτοτοποίησης (ΚΥΤ) Φυλακίου