Και ενώ ακόμη δεν έχει στεγνώσει η μελάνη της υπογραφής της κατάπτυστης συμφωνίας των Πρεσπών σε όλα τα επίπεδα , τόσο ως εσωτερικός Νόμος στα Σκόπια και στην χώρα μας αλλά και ως αναγνώριση του κρατιδίου των Σκοπίων με την νέα του ονομασία στον στρατιωτικό μηχανισμό του ΝΑΤΟ, η παρούσα Βουλή ασμένως προχώρησε και την ρηξικέλευθη διαδικασία της αναθεώρησης συγκεκριμένων Διατάξεων του Συντάγματος.

Δύο είναι οι βασικές κατευθυντήριες για την αναθεωρητική Διαδικασία. Ποτέ η αναθεώρηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί από μια Βουλή. Ολοκληρώνεται από δύο διαφορετικές Βουλές με την μεσολάβηση ενδιάμεσα εθνικών εκλογών. Η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές είναι η αναθεωρητική που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις. Η Δεύτερη βασική παράμετρος για την Αναθεώρηση διατάξεων του μέχρι στιγμής ισχύοντος Συντάγματος απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία , τουλάχιστον 180 βουλευτικών ψήφων .

Ήδη διεξήχθη από την τωρινή Βουλή η πρώτη ψηφοφορία για να αποφασιστεί ποιες είναι οι προτεινόμενες Διατάξεις , που θα τύχουν ενδεχομένως αναθεώρησης από την επόμενη Βουλή. Κάποιες Διατάξεις πέρασαν ,κάποιες όχι .Είναι έκδηλη η δυσπιστία του Συνταγματικού Νομοθέτη να εμπιστευτεί αφενός σε μία Βουλή την αναθεωρητική Διαδικασία , αφού η τόσο ευαίσθητη αυτή διεργασία των υπό αναθεώρηση Διατάξεων , που σημαδεύει την πορεία του Έθνους και του Λαού, θα μπορούσε να γίνει έρμαιο μιας κάποιας κυβερνητικής πλειοψηφίας , αφετέρου ακόμη και στην ίδια την προτείνουσα Βουλή απαιτούνται δύο διαδοχικές ψηφοφορίες με απόσταση ενός μήνα σε αυτήν την Βουλή, που θα στείλουν στην επόμενη τις επίμαχες διατάξεις για τις οποίες θα επιχειρηθεί η αναθεώρηση τους. Δεν είναι όμως καθόλου σίγουρο ποιες τελικά θα περάσουν μετά από τόσα εμπόδια που σκόπιμα παρεμβάλλονται και ποιες θα αναθεωρηθούν!

Φαίνεται πως αυτή η Βουλή ανταποκρινόμενη στο πάγιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας της ποινικής ευθύνης Υπουργών στέλνει με ευρύτερη συναίνεση των κομματικών παρατάξεων την διάταξη αυτή για αναθεώρηση, δίχως όμως να έχει αποσαφηνιστεί ποιο το εύρος και αυτής της αναθεώρησης και αν και πάλι μένει πεδίο δόξης λαμπρό για να απαλλάσσονται τελικά από τις ευθύνες τους οι υπουργοί . Η ίδια ευρεία συναίνεση σχηματίστηκε και για τον περιορισμό της Βουλευτικής ασυλίας μόνο για τα αδικήματα που βουλευτές τέλεσαν κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους .Αυξημένες πλειοψηφίες σχηματίστηκαν ακόμη για την συγκρότηση των Ανεξάρτητών αρχών.

Μέσα σε όλα τα άλλα ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανέδειξε τελικά η πρόταση της Βουλής για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές .Εφ όσον σε ένα μήνα από τώρα η πρόταση αυτή τύχει και πάλι της ευρείας πλειοψηφίας της Βουλής ,δηλαδή με περίπου 220 βουλευτές, τότε οι διατάξεις των άρθρων 30 και 32 του Συντάγματος θα παραπεμφθούν για αναθεώρηση. Κρίσιμο όμως παραμένει το ερώτημα , γιατί η κυβέρνηση του Σύριζα επιδιώκει τελικά για την εκλογή προέδρου προσφυγή στον Λαό, όταν είναι γνωστό , ότι το πολίτευμα μας είναι η κοινοβουλευτική Δημοκρατία με αυξημένες πρωθυπουργικές εξουσίες αλλά με περιορισμένες αρμοδιότητες Προέδρου ;Αν γινόταν κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε αποσταθεροποιητικά για την λειτουργία του Πολιτεύματος με την δημιουργία Δεύτερου πόλου εξουσίας , αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας απέναντι στον πρωθυπουργό της χώρας. Μήπως γιατί οι κυβερνητικοί διαβλέπουν , ότι η απώλεια εξουσίας θα μπορεί να ισοφαριστεί από έναν δικό τους πρόεδρο με τον κατάλληλο επηρεασμό προς τον χιλιοπροδομένο λαό; Κάτι τέτοιο παρά τους μικροκομματικούς τακτικισμούς του κυβερνώντος κόμματος δεν βρίσκει πάντως σύμφωνους όλους τους δικούς του βουλευτές με αποτέλεσμα να καταψηφιστεί το περιεχόμενο και ο τρόπος εκλογής προέδρου και από βουλευτές του .Εν τέλει η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος για έξι ψηφοφορίες στην Βουλή και εφόσον δεν εκλεγεί πρόεδρος τότε θα υπάρχει προσφυγή στον λαό με κάλπες για να αποφασίσει , μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει αλλά δεν φαίνεται να πολυαπασχολεί το κομματικό επιτελείο της κυβέρνησης! Άρα το περιεχόμενο της αναθεώρησης στα πιο πάνω άρθρα και ιδία του άρθρου 32 θα το ορίσει η επόμενη Βουλή.

Με οριακή πλειοψηφία 151ψήφων πέρασε η πρόταση για θρησκευτική ουδετερότητα στην πρώτη ψηφοφορία θέλοντας το κομματικό επιτελείο του Σύριζα να πλήξει το άρθρο 3 του Σ και να δείξει πως «η ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη…»Αντίλογο όμως βρίσκει σε αυτό στην ίδια την διάταξη του άρθρου 13 του Σ, το οποίο ορίζει , ότι «η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη». …Επομένως αν και κρίθηκε οριακά αναθεωρητέο το άρθρο 3 του Σ δεν φαίνεται να περνάει με την δεύτερη ψηφοφορία του επομένου μηνός .Άλλωστε διαφωνίες έχουν εκφραστεί και από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ( Ν.Κασιμάτη ,Γ. Μιχελογιαννάκη )που διαφοροποιήθηκαν και δεν στήριξαν την αναθεώρηση του άρθρου αυτού αλλά και από την επίσημη εκκλησία και τον πολιτικό κόσμο. Η Θεμελιώδης Διάταξη του άρθρου 3 καθορίζει την σύσταση του Ελληνικού κράτους , αφού ρητά ορίζει , ότι «επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης εκκλησίας του Χριστού»Συνακόλουθα πιστεύω , ότι η διάταξη αυτή δεν αναθεωρείται, αφού ανήκει στις συντακτικές του Συντάγματος μας , όπως και εκείνες των άρθρων 1 και 2 του Σ (Αρχή της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και Λαϊκής Κυριαρχίας, προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας) για τις οποίες απαιτείται Συντακτική και όχι αναθεωρητική Βουλή όπως είναι η επομένη. Σε αυτό συνηγορεί σφόδρα και το προϊμιο του Συντάγματος το οποίο διατυπώνεται ως υψίστη αρχή στην επικεφαλίδα του Συντάγματός μας«Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος» Όμως δυστυχώς ο κομματικός μανδύας του προοδευτισμού , που φόρεσε και πάλι το κυβερνητικό κομματικό επιτελείο δημιουργούν την αίσθηση , ότι με πρόσχημα την αναθεώρηση διατάξεων του Σ θέλουν εθνομηδενιστές να καταλύσουν τα πάντα γύρω από τις ρίζες και την παράδοση ,που είναι και η θρησκευτική, της Ελληνικής πολιτείας. Κι αυτό ασχέτως , αν μερίδα και μάλιστα του υψηλόβαθμου κλήρου έχει χάσει τον παλμό και προσήλωση σε Πατρίδα ,Χριστό και παράδοση…

Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναθεωρηθεί η Διάταξη του άρθρου 16 του Σ για την δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων και η άρνηση του κυβερνώντος κόμματος σε κάτι τέτοιο ,καταδεικνύει τις αγκυλώσεις που υπάρχουν από τις περίεργες «ιδεοληψίες» μεγάλης μερίδας του Ελληνικού κοινοβουλίου , που είναι εξαρτώμενο από τα κομματικά επιτελεία , μακριά νυχτωμένα από τις ραγδαίες εξελίξεις των καιρών. Γιατί αντιδρούν άραγε στην Συνταγματική κατοχύρωση και Δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων , αν σκεφθούν πόσο αιμορραγεί η χώρα , όταν στέλνει έμψυχο δυναμικό και πακτωλό χρημάτων στο εξωτερικό για σπουδές , αντί να κρατηθεί όλο αυτό το πολύτιμο έμψυχο και συνάλλαγμα εντός της Ελληνικής επικράτειας με την δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων;! Δυστυχώς οι κομματικοί στρατοί του Σύριζα απεμπολούν με τέτοιες οπισθοδρομικές λύσεις συνάμα και το εύψυχο , το οποίο είναι πάντοτε ελεύθερον! (Ελεύθερον το εύψυχον!) Ξεχνούν όμως πόσοι βουλευτές και υπουργοί τους σπούδασαν σε ξένα ιδιωτικά Πανεπιστήμια !Γιατί; Μήπως γιατί φοβούνται την αναπόφευκτη σύγκριση με τα ιδιωτικά και την γύμνια των Δημοσίων πανεπιστημίων; Μια και τα τελευταία από την μεταπολίτευση και μετά κατάντησαν ο προθάλαμος των κομματικών επιτελείων αλλά ολίγον κατ ολίγον με πρόσχημα το περιβόητο και κακοποιημένο πανεπιστημιακό άσυλο έγιναν τόπος τέλεσης εγκληματικών πράξεων , αιφνίδιων βανδαλισμών στο όνομα της δήθεν πανεπιστημιακής ελευθερίας…Επομένως τι επιδιώκουν τα προοδευτικά επιτελεία των κομμάτων , του κυβερνώντος και λοιπών αριστερίστικων αποχρώσεων; Μια αναθεώρηση που θα έχει άρωμα κομματικής ουτοπίας; Ή μια αναθεώρηση που θα θέτει τις βάσεις για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, αυτές που όλοι οι πολιτικάντηδες κατά καιρούς υποσχέθηκαν αλλά ποτέ δεν έκαναν , απεγκλωβίζοντας την εν πολλοίς αρρωστημένη ελληνική κοινωνία από τους κομματικούς στρατούς στους οποίους δυστυχώς ακόμη την εγκιβωτίζουν, όλοι εκείνοι που της λένε «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα …».Επιδιώκουν άραγε να γίνει η αναθεώρηση του Συντάγματος εφαλτήριο για ανάπτυξη και πραγματική πρόοδο ή μια στείρα ταφόπετρα που θα μας φέρει την χώρα ακόμη πιο κοντά στο χείλος του γκρεμού; Ιδού η πρόκληση , ιδού και οι ευθύνες !

Προηγούμενο άρθρο26η  Εκπαίδευση Εθελοντών Νοσηλευτικής του Τοπικού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Αλεξανδρούπολης
Επόμενο άρθροΑνοιχτή εκδήλωση του υποψήφιου δημάρχου Παύλου Μιχαηλίδη, με θέμα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΘΡΑΚΙΚΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ»