Home ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Σχέδιο για «ασπίδα» σε Έβρο και νησιά

Σχέδιο για «ασπίδα» σε Έβρο και νησιά

Μηνύματα αποτροπής, ετοιμότητας και αποφασιστικότητας έστειλε από τον ακριτικό Εβρο η πολιτική και φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Με το βλέμμα στραμμένο προς την Τουρκία και με νωπές ακόμη τις μνήμες από τα γεγονότα του Μαρτίου 2020 στις Καστανιές, η Ελλάδα ξεκαθάρισε πως έχει στήσει μία πανίσχυρη ασπίδα προστασίας των συνόρων και ότι η Αστυνομία έχει τη δύναμη να αποτρέψει και να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό, Ελευθέριο Οικονόμου, και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα, επισκέφθηκε αστυνομικές μονάδες στη συνοριογραμμή του Εβρου.

Ενημερώθηκε από αστυνομικούς παράγοντες και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή για την κατάσταση που επικρατεί και για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Στη συνέχεια, ο κ. Θεοδωρικάκος επισκέφθηκε το συνοριακό φυλάκιο στις Καστανιές, όπου τόνισε ότι η παρουσία της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας στον Εβρο είχε επιχειρησιακό χαρακτήρα και εξέπεμψε ισχυρό, ουσιαστικό, αλλά και συμβολικό μήνυμα.

«Η Ελληνική Αστυνομία σε άριστη συνεργασία με τις Ενοπλες Δυνάμεις και σε απόλυτη ενότητα με τους πολίτες του Εβρου αποτελούν μία πανίσχυρη ασπίδα προστασίας των συνόρων μας, των συνόρων της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία. Είμαστε αποφασισμένοι να δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο την αποτρεπτική μας δύναμη και να μπει τέλος σε όσους εργαλειοποιούν δυστυχισμένους ανθρώπους, τους παράτυπους μετανάστες. Μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2022, η Ελληνική Αστυνομία στην ευρύτερη αυτή περιοχή συνέλαβε 150 διακινητές παράνομων μεταναστών. Υπερασπιζόμαστε τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, υπερασπιζόμαστε τις αξίες του πολιτισμού μας, υπερασπιζόμαστε αποτελεσματικά την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας», ανέφερε από το σημείο όπου πριν από δύο χρόνια δεκάδες χιλιάδες μετανάστες είχαν αποπειραθεί να εισβάλουν στο ελληνικό/ευρωπαϊκό έδαφος, καθοδηγούμενοι από την Αγκυρα.

Νωρίτερα, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι η Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιεί καθημερινά πολύ σημαντικό έργο στα σύνορα της χώρας, έχοντας αποτρέψει μόνο κατά το πρώτο τετράμηνο του 2022 την είσοδο πάνω από 40.000 παράνομων μεταναστών στη χώρα. «Είναι ξεκάθαρη η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο να μπουν παράνομοι μετανάστες στη χώρα, από οποιοδήποτε σημείο της. Δεν υπάρχει επίσης καμία απολύτως δυνατότητα σε κανέναν να αμφισβητήσει την ακεραιότητα της πατρίδας μας και την εθνική κυριαρχία», τόνισε.

Στις Καστανές βρέθηκαν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας, με τον αντιπρόεδρο, Ισαάκ Μουστακίδη, καθώς και ο πρόεδρος της Ενωσης Συνοριακών Φυλάκων Εβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, με τον γενικό γραμματέα, Δημήτρη Δερβεντλή, οι οποίοι φωτογραφήθηκαν στο φράχτη με την πολιτική και φυσική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Στο μεταξύ, και κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα φυλάει πάντα τα σύνορά της. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι η Τουρκία έχει περιθωριοποιηθεί από δική της επιλογή, γιατί αμφιταλαντεύεται μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

«Είναι η μόνη χώρα- μέλος του ΝΑΤΟ που δεν επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία και μπλοκάρει αυτή τη στιγμή την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, που είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της Συμμαχίας. Αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας την απομονώνει σε ένα διεθνές περιβάλλον, την ίδια στιγμή που η χώρα μας παρουσιάζεται ως ισχυρός σύμμαχος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένταση με την Τουρκία τόσο στον Εβρο όσο και στα νησιά. Ωστόσο, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να φυλάει τα σύνορά της. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι το 2019 καταγράφηκαν 72.000 αφίξεις, πέρυσι μόνο 8.500 και φέτος, το πρώτο τετράμηνο, 3.900.

«Γενικά, από τη χώρα μας φεύγουν περισσότεροι μετανάστες από ό,τι έρχονται τα τελευταία 2,5 χρόνια κι έχουμε μια αποσυμφόρηση στα νησιά», επεσήμανε. Παράλληλα, τόνισε ότι η χώρα μας ενισχύει τα σύνορά της στον Εβρο.

«Ο παλιός φράχτης ήταν 15 χλμ., προστέθηκαν 25 χλμ. επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και ξεκινάμε τώρα να προσθέσουμε άλλα 80 χλμ. με χρηματοδότηση από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ώστε να υπάρχει ένας πλήρης φράχτης.

Παράλληλα, το ελληνικό Λιμενικό έχει ενισχυθεί με σκάφη ανοιχτής θαλάσσης, τα οποία έχουν όλη την τεχνολογία που χρειάζεται για να μπορούν να αποτρέπουν νόμιμα τις απόπειρες εισόδου παράνομων μεταναστών στη χώρα», πρόσθεσε.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι «όταν εμείς φυλάμε τα σύνορά μας, βλέπουμε την αντιπολίτευση να κατακρίνει τα Σώματα Ασφαλείας και την ευρωπαϊκή Αριστερά να αναπαράγει την τουρκική προπαγάνδα περί δήθεν παράνομων επαναπροωθήσεων. Η Ελλάδα θα φυλάει πάντα τα σύνορά της με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».

ΠΗΓΗ maleviziotis.gr

Exit mobile version