Σχέδιο για την κατασκευή νέου αποτρεπτικού φράχτη στον Έβρο, αυτή τη φορά από τους Ψαθάδες του Διδυμότειχου μέχρι το κεντρικό σημείο του ποταμού, στο Σουφλί, βάζει σε εφαρμογή η κυβέρνηση.

Στόχος είναι με αυτή την προσθήκη στους ήδη υπάρχοντες φράχτες σε Καστανιές και Φέρες, τα ελληνοτουρκικά σύνορα να σφραγιστούν τόσο από τις ροές παράτυπων μεταναστών αλλά και από κάθε είδους απειλή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημεριδας «ΤΑ ΝΕΑ», η γενική εικόνα που υπάρχει τόσο στην Αστυνομία όσο και στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι ότι ο φράχτης μήκους 27 χλμ. που κατασκευάστηκε πρόσφατα στο νότιο κομμάτι του Έβρου, στην περιοχή των Φερών, έχει βοηθήσει σημαντικά στην αποτροπή εισόδου παράτυπων μεταναστών στη χώρα και γενικότερα στο έργο των Αρχών. Με αυτό το δεδομένο ξεκίνησε άμεσα ο σχεδιασμός από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Άμυνας και Μεταναστευτικής Πολιτικής για την κατασκευή μεταλλικού αποτρεπτικού φράχτη κατά μήκος του ποταμού Έβρου, αλλά πάντα στο ελληνικό κομμάτι της όχθης, από τους Ψαθάδες του Διδυμότειχου μέχρι το Σουφλί.

Με Ελληνικούς πόρους

Το νέο αποτρεπτικό εμπόδιο θα έχει μήκος 35 χλμ. και θα είναι αντίστοιχων προδιαγραφών με τον φράχτη που κατασκευάστηκε προ ολίγων μηνών στην περιοχή των Φερών. Δηλαδή θα διαθέτει ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα (από γαλβανισμένο χάλυβα), ύψους πέντε μέτρων και βάθους έξι μέτρων, με αντιαναρριχητική δομή και βέβαια όπως προβλέπεται στην κορυφή θα φέρει αγκαθωτή κονσερτίνα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο νέος φράχτης θα κατασκευαστεί με πόρους του ελληνικού κράτους, αφού η ΕΕ έχει αρνηθεί τη χρηματοδότησή του, αν και χρηματοδοτεί νέες δομές προσφύγων. Αυτό φαίνεται πως είναι ένα από τα «αγκάθια» για το έργο του νέου φράχτη. Αν δηλαδή υπήρχε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ο καινούργιος φράχτης θα μπορούσε να κατασκευαστεί άμεσα. Εντούτοις δεν μπορεί να αποκλειστεί μια επίσπευση διαδικασιών για το έργο του νέου φράχτη, καθώς η Τουρκία εργαλειοποιεί διαρκώς το Μεταναστευτικό και το χρησιμοποιεί στην προκλητική ρητορική της.

Προηγούμενο άρθροΘανάσης Καμηλάρης: “Σε πολύ κακή κατάσταση το ανάχωμα στο Δέλτα του Έβρου”
Επόμενο άρθροΑλεξανδρούπολη: Οι εκτιμήσεις ειδικών για το φαινόμενο με τα χιλιάδες ψάρια που βγήκαν στο λιμάνι