Σε σχόλιό της για την επίσκεψη του αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάϊατ και του αναπληρωτή υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πάλμερ στην Αλεξανδρούπολη η ΤΕ Έβρου του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

«Η επίσκεψη στην πόλη μας των αμερικανών αξιωματούχων είναι προκλητική! Η περιοχή μας στενάζει από την ασφυκτική κατάσταση που δημιουργεί σε κατοίκους, πρόσφυγες και μετανάστες η πολιτική των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, που διαλύει χώρες και λαούς, δημιουργεί την προσφυγιά και τη μετανάστευση, σιγοντάρει την επιθετικότητα και τα παζάρια της αστικής τάξης της Τουρκίας.

Για το μόνο που ενδιαφέρονται οι ιμπεριαλιστές είναι ο έλεγχος των πηγών και δρόμων μεταφοράς της ενέργειας, ο έλεγχος περισσότερων αγορών σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους. Έρχονται λοιπόν για να επιθεωρήσουν το στρατηγικό τους “περιουσιακό στοιχείο”, αν είναι έτοιμο να αξιοποιηθεί για τις πρόβες πολέμου με τη Ρωσία.

Έχουν σοβαρές ευθύνες και οι ελληνικές κυβερνήσεις που ενώ βλέπουν που οδηγεί η στοίχιση στα συμφέροντα των ΗΠΑ – ΕΕ συνεχίζουν να στηρίζουν αυτή την πολιτική για τα συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου, για τη λεγόμενη “γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας”. Μας εμπλέκουν ολοένα και περισσότερο σε επικίνδυνες καταστάσεις που μια μικρή μόνο γεύση παίρνουμε αυτές τις μέρες.

Είναι ανεπιθύμητοι!

  • Να σταματήσει τώρα κάθε συμμετοχή, στήριξη και εμπλοκή στις ενέργειες και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που στηρίζουν την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, τις επεμβάσεις στη Λιβύη, διαιωνίζοντας τον πόλεμο και τις καταστροφές.
  • Τώρα η ΕΕ και ο ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία και στα σύνορα με την Ελλάδα και στα σύνορα με τη Συρία και απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους. Αυτό το μέτρο μπορεί να στηρίξει το δικαίωμα των προσφύγων σε προστασία, με βάση τις διεθνείς συμβάσεις.
  • Κατάργηση των κανονισμών του Δουβλίνου και της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι ατελέσφορη και έχει καταστεί ανενεργή.
  • Να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά του Αιγαίου και να μη δημιουργηθούν νέα, ούτε κλειστά, ούτε ανοιχτά.
  • Άμεσος απεγκλωβισμός από τα νησιά και με γρήγορες διαδικασίες να πάνε στις χώρες προορισμού τους».
Προηγούμενο άρθροΟ Ανδρέας Λοβέρδος , στον Έβρο
Επόμενο άρθροΣτον Έβρο , ο Θοδωρής Ζαγοράκης