ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ  ΘΡΑΚΗΣ

τηλ.: 6944772983-6944049189-6942981808 , email : sielthrakis@yahoo.com

 ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ & ΤΙΣ ΑΡΓΙΕΣ

Με τροπολογία που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείο εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων, σχέδιο νόμου που φέρει τον προκλητικό τίτλο «Δουλειές ξανά», προβλέπεται η δυνατότητα λειτουργίας και απασχόλησης του προσωπικού φροντιστηρίων τις ημέρες αργίας, καθώς και την Κυριακή.

Με την τροπολογία αυτή δεχόμαστε ακόμη μία επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα. Εμβαθύνονται τα σχέδια όλων των κυβερνήσεων να πληγεί περαιτέρω το δικαίωμά μας στην ανάπαυση, στον ελεύθερο χρόνο, τον χρόνο που αφιερώνουμε στις οικογένειές μας. Αντίθετα, γίνεται νόμος η απαίτηση των εργοδοτών να είμαστε διαθέσιμοι κάθε στιγμή, όποτε αυτοί κρίνουν.

Συγκεκριμένα το άρθρο δύο του σχεδίου νόμου προβλέπει: «Στην παρ. 3 του άρθρου 9 του β.δ. 748/1966 (Α’ 179), περί δυνατότητας λειτουργίας και απασχόλησης προσωπικού την ημέρα Κυριακή και κατά τις ημέρες αργίας, προστίθεται περ. ιβ) ως εξής:

Ιβ) Των πάσης φύσεως φροντιστηρίων ή κέντρων ξένων γλωσσών, ειδικώς σε περιπτώσεις διεξαγωγής διαγωνισμάτων ή εξετάσεων».

Είναι προφανές ότι η λέξη «ειδικώς» στη διατύπωση αφήνει ελεύθερο το πεδίο και για άλλες περιπτώσεις, ουσιαστικά για μαθήματα τις Κυριακές και αργίες. Ως διαγώνισμα στην πράξη μπορεί να βαπτιστεί οτιδήποτε και έτσι να είναι ανοιχτά τα φροντιστήρια κανονικά και τις Κυριακές. Οι δε εξετάσεις για πτυχία ξένων γλωσσών ή για οποιαδήποτε άλλη πιστοποίηση, δεν διοργανώνονται από τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών, αλλά από τους αρμόδιους φορείς, άρα δεν μπορεί να σταθεί ως επιχείρημα για την εξαίρεσή μας από την αργία της Κυριακής. Επιπλέον ανοίγει με αυτό το σχέδιο νόμου ο δρόμος για την καταστρατήγηση των διακοπών των Χριστουγέννων και του Πάσχα, άλλα και όλων των αργιών, ένας στόχος που είναι διακαής πόθος των εργοδοτών.

Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα από την τηλεκπαίδευση και τα υβριδικά μαθήματα, έχει σημειωθεί μία άνευ προηγουμένου εντατικοποίηση της δουλειάς μας. Όλοι οι συνάδελφοι αφιερώνουν απλήρωτο χρόνο για να ενημερώνουν καθημερινά πλατφόρμες επικοινωνίας, να συμμετέχουν σε meetings φροντιστηρίων, σε ενημερώσεις γονέων χωρίς να πληρώνονται. Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για την προσαύξηση του ημερομισθίου μας εξαιτίας της προετοιμασίας των μαθημάτων που κάνουμε στο σπίτι, πληρωμή για τις διορθώσεις αλλά και την εκπόνηση διαγωνισμάτων κ.α. Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να νομοθετήσει για αυτά, έστω να νομοθετήσει να προμηθευόμαστε δωρεάν, όπως όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί, τα self tests που μας υποχρεώνει να κάνουμε δύο φορές την εβδομάδα, αντίθετα τα θεωρεί όλα καλώς γενόμενα και παραχωρεί επιπλέον το δικαίωμα στους εργοδότες να εντατικοποιήσουν ακόμη περισσότερο τις συνθήκες εργασίας μας.

Αδιαφορούν όμως, και για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών μας, καθώς εντατικοποιούν ακόμη περισσότερο τις συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται να μαθαίνουν. Αφού πρώτα επέβαλλαν την ελάχιστη βάση εισαγωγής για να βγάλουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χιλιάδες μαθητές λαϊκών νοικοκυριών, αρνούνται να μειώσουν την ύλη αδιαφορώντας για τις μαθησιακές ελλείψεις λόγω της καραντίνας των προηγούμενων 2 χρόνων. Έρχονται τώρα να νομιμοποιήσουν τα διαγωνίσματα και τα μαθήματα τις Κυριακές, να αυξήσουν κι άλλο τις υποχρεώσεις των μαθητών. Άλλωστε το όραμά τους είναι ένα σχολείο και γενικότερα  μία εκπαίδευση εξεταστικό κέντρο, που θα εξοντώνει και δεν θα μορφώνει τα παιδιά μας.

Η τροπολογία που κατατέθηκε είναι φωτογραφική και νομιμοποιεί την κατάσταση που προσπαθούν ήδη να επιβάλλουν στους χώρους δουλειάς οι φροντιστηριάρχες. Να δουλεύουμε, χωρίς να έχουμε κανένα λόγο για το ωράριό μας, ακόμη και για την πληρωμή μας. Ήδη πολλά φροντιστήρια έχουν επιβάλλει τη δουλειά το Σάββατο και την Κυριακή, χωρίς καν να δηλώνουν και να πληρώνουν τους συναδέλφους, που καλούνται να είναι στο φροντιστήριο για να επιλύσουν  τα λεγόμενα φύλλα εργασίας, να επιτηρήσουν διαγωνίσματα κ.α. Αυτή ακριβώς την παράνομη πρακτική έρχεται να νομιμοποιήσει η κυβέρνηση.

Στην επίθεση Εργοδοτών και Κυβερνήσεων απαντάμε δυναμώνοντας το σωματείο μας για να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας  με αυξήσεις στους μισθούς μας, σταθερό χρόνο εργασίας, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο!

Απαιτούμε να αποσυρθεί η επαίσχυντη τροπολογία.

Προηγούμενο άρθροΛουκουμακιάς – Δουνάκης: Άμεσα να ληφθούν ουσιαστικά και όχι επικοινωνιακά μέτρα για την κτηνοτροφία
Επόμενο άρθροΛαϊκή Συσπείρωση ΑΜΘ: “Να μην μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη, από το Διδυμότειχο, η Νοσηλευτική σχολή”