«Ο κίνδυνος σε εμβολιασμένους να νοσήσουν από τους ανεμβολίαστους μειώνεται κατά 11 φορές» – «Δεν προμηνύεται εύκολος χειμώνας»

Σε έκτακτες ανακοινώσεις για την αποτελεσματικότητα του εμβολιαστικού προγράμματος κατά του κοροναϊού στην Ελλάδα προχώρησε σήμερα ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε εκτενώς σε μελέτη που έχει εκπονηθεί σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας με επικεφαλής τον ίδιο για τα αντισώματα και την ανοσία των εμβολιασμένων και των ατόμων που έχουν νοσήσει και έγινε δεκτή για δημοσίευση. Όπως εξήγησε, η μελέτη έγινε από την ανάγκη να έχει η χώρα μας τα δικά της δεδομένα αποτελεσματικότητας των εμβολίων και κάποιες επιστημονικές παρατηρήσεις που οδηγούν σε παρερμενείες.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη εμφανίζονται κρούσματα και σε εμβολιασμένους, τονίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει πως τα εμβόλια δεν δουλεύουν και δεν είναι αποτελεσματικά. Ο κίνδυνος σε εμβολιασμένους να νοσήσουν από τους ανεμβολίαστους μειώνεται κατά 11 φορές.

«Αποτελεσματικά τα εμβόλια» 

«Είμαι εκτάκτως κοντά σας σαν εκπρόσωπος της επιστήμης», τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέροντας πως τα αποτελέσματα της έρευνας για τους εμβολιασμούς είναι ήδη γνωστά στην κυβέρνηση. Συνέχισε αναφέροντας ότι όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη, τόσο αυξάνονται και τα κρούσματα στους εμβολιασμένους, «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια δεν “δουλεύουν”», σημείωσε. Γι’αυτό, ζήτησε να μην παρερμηνεύονται τα κρούσματα σε εμβολιασμένους.

«Όλα τα εμβόλια έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα σε πρόληψη νοσηλείας σε ΜΕΘ», υπογράμμισε. Στους κάτω των 60, τα ποσοστά αποτελεσματικότητας των εμβολίων, είναι ακόμη μεγαλύτερα όσον αφορά στην πρόληψη νοσηλείας σε ΜΕΘ. Επίσης, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων συνεχίζεται και μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας.

Θα είχαμε αποφύγει περίπου 1.200 θανάτους με πλήρη εμβολιασμό από τον Ιούλιο

Με τον εμβολιασμό στη χώρα μας έχουμε αποφύγει μέχρι τις 11 Οκτωβρίου περίπου 8.400 θανάτους. Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει πως χωρίς τον εμβολιασμό θα είχαμε αρκετούς παραπάνω θανάτους. Αντίστοιχα, έχουμε αποφύγει περίπου 5.560 νοσηλείες ΜΕΘ και 5.530 περίπου διασωληνώσεις. Ακόμη, η ανάλυση μέχρι τα μέσα Ιουλίου δείχνει ότι στο καλύτερο σενάριο είχαμε εμβολιάσει το 95% του πληθυσμού, θα είχαμε 1.200 λιγότερους θανάτους.

ΠΗΓΗ www.parapolitika.gr

Προηγούμενο άρθροΗ αντίδραση του Εμπορικού Συλλόγου για το Γυμνάσιο της Αλεξανδρούπολης που διοργανώνει εκδρομή για ψώνια στην Τουρκία
Επόμενο άρθροΥπογραφή σύμβασης για το έργο ανακαίνισης & επέκτασης του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης