Τέταρτο πλοίο για την Σαμοθράκη αλλά από του… χρόνου υποσχέθηκε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Τ. Δημοσχάκη. Μάλιστα ο υπουργός επισήμανε ότι “το υπουργείο αυτό -και δεν είναι αυτάρεσκο- λειτουργεί με ταχύτητα φωτός όσον αφορά τα ζητήματα αυτά”.

Την ίδια στιγμή ο βουλευτής της ΝΔ του υπενθύμισε ότι φέτος που υπήρχε τουριστική έκρηξη σε όλα τα νησιά, η Σαμοθράκη έμενε μιάμιση μέρα χωρίς πλοίο.

“Η Σαμοθράκη φέτος έζησε ένα θερμό καλοκαίρι, όχι όμως εξαιτίας της τουριστικής κίνησης, αλλά επειδή με ευθύνη του Υπουργείου σας έμεινε το νησί με ένα καράβι και μάλιστα μιάμιση ημέρα χωρίς σύνδεση με την πρωτεύουσα του Έβρου, την Αλεξανδρούπολη” είπε ο κ. Δημοσχάκης.

“Δεν συγκινηθήκατε και ούτε διασκεδάσατε τις αγωνίες όλων αυτών των ανθρώπων. Και μιλάμε για μια ακριτική περιοχή που προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να βελτιώσει ακόμα περισσότερο το τουριστικό της προφίλ. Δεν δόθηκαν οι δύο αιτηθείσες άδειες, σε ό,τι αφορά τη δρομολόγηση δύο ταχυπλόων σκαφών στη γραμμή Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης. Και σας ερωτώ, κύριε Υπουργέ, αν πράγματι έχετε σχεδιάσει από τώρα ότι αυτό το πρόβλημα το οποίο έζησε ο Νομός Έβρου -η Θράκη- σε σχέση με το αγαπημένο νησί, τη Σαμοθράκη, θα συμβεί το ίδιο και την επόμενη τουριστική θερινή περίοδο”.

Ο κ. Κουρουμπλής αφού μέμφθηκε τον βουλευτή “να έρχεται διαβασμένος στην Βουλή” υποστήριξε ότι ο βουλευτής “ίσως θυμάται τις εποχές της Νέας Δημοκρατίας στα νησιά και στο Αιγαίο” λέγοντας “άλλαξαν τα πράγματα”. Κι όπως είπε καθημερινά τρία πλοία κάνουν δύο δρομολόγια την ημέρα. “Δεν το ξέρετε; Δεν το πληροφορηθήκατε; Για ποιες άδειες μιλάτε; Πότε υποβλήθηκαν άδειες και δεν ελήφθησαν υπόψη;” Και στην συνέχεια; Αν ανακοίνωσε πως “εξετάζεται και θα λυθεί αυτές τις μέρες, και η δρομολόγηση και τέταρτου πλοίου στη γραμμή Σαμοθράκης”.

Όπως είπε ο υπουργός Ναυτιλίας η κυβέρνηση έχει καταστρώσει ένα σχέδιο, αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο τις οικονομικές δυνατότητες μπόρεσε να κλείσει  πληγές και να συνδέσει τα νησιά, ιδιαίτερα τα μικρά νησιά, με γραμμές που τους έδωσαν ζωή.

“Συνδέσαμε, μετά την απόφαση του Πρωθυπουργού, το Λαύριο με τη Σαμοθράκη και την Αλεξανδρούπολη, που ξέρετε τι γινόταν κι εκεί πέρα” τόνισε ο κ. Κουρουμπλής.

Ο κ. Δημοσχάκης κάλεσε το υπουργείο να δώσει λύση στην ακτοπλοίκή  σύνδεση της Αλεξανδρούπολης–Σαμοθράκης– Λήμνου -Μυτιλήνης, “διότι ο φυσικός χώρος των αγορών της Θράκης είναι το Θρακικό πέλαγος και το Βορειοανατολικό Αιγαίο. Κάναμε την ημερίδα στην Αλεξανδρούπολη που συμμετείχαν όλοι οι Δήμαρχοι των νήσων που προείπα, συμμετείχαν όλοι οι θεσμικοί παράγοντες των περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και των νήσων Βορείου Αιγαίου. Το Υπουργείο σας έλαμψε δια της απουσίας του, παρ’ ότι προσκλήθηκε” τόνισε.

Μ. Νταλιάνη 

www.capital.gr

Προηγούμενο άρθροΗ σφαγή στη Σαμοθράκη από τους Τούρκους το 1821 και οι πέντε Νεομάρτυρες (γράφει ο Θεοφάνης Μαλκίδης)
Επόμενο άρθροΣύσκεψη κορυφής στην Εγνατία Οδό – Καθυστερούν τα νέα διόδια