Κυβέρνηση μακράς πνοής με πολλά νέα πρόσωπα. Τα φαβορί

 

Σε σπριντ επιδίδεται η κυβέρνηση καθώς ο χρόνος είναι πιεστικός και το χρονοδιάγραμμα ασφυκτικό. ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες γράφουν – σβήνουν τη λίστα των υπουργών, που θα μετέχουν στην κυβέρνηση, προκειμένου μέχρι το βράδυ της Δευτέρας να ορκιστεί το νέο υπουργικό σχήμα και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων. Ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει κυβέρνηση ευρείας αποδοχής με βασικό κορμό στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Κύκλοι της Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι παρά το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η συζήτηση για το νέο κυβερνητικό σχήμα, θεωρείται δεδομένη η συμμετοχή των βασικών υπουργών του προηγούμενου κυβερνητικού σχήματος με μικρές αλλαγές και μετακινήσεις προκειμένου να συνεχιστεί το έργο που έχει γίνει και η διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Πολλά ονόματα  υποψήφιων υπουργών  συζητούνται στα κομματικά επιτελείατα. Ολοι όμως ξέρουν ότι θα υπάρξουν εκπλήξεις. Προς το παρόν από τις συζητήσεις και τις διαρροές διαμορφώνεται μια πρώτη λίστα με τους επικρατέστερους για συμμετοχή στην κυβέρνηση.

Τα ονόματα
Σύμφωνα με πληροφορίες,  επικρατέστερος για πρόεδρος της Βουλής είναι ο Γιάννης Δραγασάκης, που ηγείτο του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Αμετακίνητοι από το κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να είναι οι Νίκος Παππάς, Νίκος Βούτσης και Πάνος Σκουρλέτης, καθώς και ο Γιώργος Σταθάκης.
Επίσης, το όνομα του Γιώργου Κατρούγκαλου ακούγεται τόσο για το Εργασίας, όσο και για το Δημόσιας Διοίκησης.  Άγνωστο παραμένει εάν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ δεν αποκλείεται να κληθεί να αναλάβει χαρτοφυλάκιο και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Σε περίπτωση που δεν δεχθεί να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη θέση του αναμένεται να τοποθετηθεί ο Γιώργος Χουλιαράκης, υπηρεσιακός υπουργός σήμερα και υπεύθυνος για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Στο υπουργείο Οικονομίας, δεν αποκλείεται να παραμείνει ο Νίκος Χριστοδουλάκης και στο ΥΠΟΙΚ οι αναπληρωτές υπουργοί Δημήτρης Μάρδας και Τρύφων Αλεξιάδης.
Στο υπουργείο Αμυνας μάλλον θα μείνει ο Πάνος Καμμένος.
 http://www.sofokleousin.gr
Πιθανότατα θα επιστρέψουν στο υπουργικό συμβούλιο ο Χρήστος Σπίρτζης (αν. υπουργός Μεταφορών), η Θεανώ Φωτίου και η Ράνια Αντωνοπούλου ως αναπληρώτριες υπουργοί.
Αγνωστο τι θα γίνει με τον Χριστόφορο Βερναρδάκη (αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης), ο οποίος δεν επανεξελέγη, αλλά και με τον Νίκο Κοτζιά (υπουργός Εξωτερικών). Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται έντονα το όνομα του Πάνου Κουρουμπλή.
Τέλος, δεδομένη θεωρείται η συμμετοχή και κάποιων εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων στο νέο υπουργικό σχήμα. Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι πολύ πιθανόν να παραμείνει ο υπηρεσιακός υπουργός Ιωάννης Μουζάλας, ο οποίος στη σύντομη θητεία του χειρίστηκε αποτελεσματικά το πρόβλημα με τους  πρόσφυγες.
Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο οι υπουργοί Δικαιοσύνης κ.κ. Παπαγγελόπουλος και Καταπολέμησης της Διαφθοράς κ. Νικολούδης να παραμείνουν στις θέσεις τους
Από τους ΑΝΕΛ στο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να συμμετάσχουν εκτός του κ. Καμμένου, η Έλενα Κουντουρά καθώς και η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.
http://www.sofokleousin.gr
Προηγούμενο άρθροΤσιρτσίδης Βασίλης: Η μεγαλύτερη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο σε Αλεξ/πολη, Φέρες, Διδ/χο. Πτώση της ΝΔ σε Αλεξ/πολη, Ορεστιάδα και Φέρες.
Επόμενο άρθροΤα πραγματικά νούμερα πίσω από τα ποσοστά στις εκλογές…