ΣΑΚΗΣ ΜΟΣΧΗΣ || ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

Ανέκαθεν το βήμα της ΔΕΘ αποτελούσε τη μεγαλύτερη ευκαιρία για τον εκάστοτε πρωθυπουργό «να κάνει ταμείο» για την ακαδημαϊκή περίοδο που προηγήθηκε και να παρουσιάσει τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του για τους επόμενους μήνες. Ήταν πάντα δηλαδή κάτι σαν ετήσιος απολογισμός. Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα στην αντιπολίτευση να ασκήσει σκληρή κριτική για τα κυβερνητικά πεπραγμένα και να παρουσιάσει τις αντιπροτάσεις της.

Δεν ήταν όμως λίγες οι φορές που η ΔΕΘ, είτε κατά τις ομιλίες στους παραγωγικούς φορείς είτε κατά τις συνεντεύξεις Τύπου, μετατράπηκε σ’ ένα πρώτης τάξεως «προεκλογικό μπαλκόνι», από το οποίο ανακοινώθηκαν «τέρατα και σημεία» στο πλαίσιο μιας απαράμιλλης υποσχεσιολογίας και παροχολογίας. Κάθε Σεπτέμβρη η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα είχαν την «τιμητική» τους. Αμέτρητες είναι οι φορές που ανακοινώθηκε η μετατροπή της «συμπρωτεύουσας» σε μητρόπολη των Βαλκανίων, σε ζώνη καινοτομίας, σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο. Άλλες τόσες οι φορές που «εγκαινιάστηκε» το Μετρό, η ΠΑΘΕ, η Εγνατία και η υποθαλάσσια αρτηρία. Η πραγματικότητα μιλάει από μόνη της.

Η Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβρη πάντα παράγει ειδήσεις, αλλά συνάμα έχει μείνει στην Ιστορία για λεχθέντα τα οποία σημάδεψαν τις εξελίξεις. Η ThessNews σάς θυμίζει μερικά και μόνο της τελευταίας δεκαετίας.

 

2007: «Ανοδική πορεία στην Οικονομία»

Η χώρα θρηνεί δεκάδες νεκρούς από τις καταστροφικές πυρκαγιές, ενώ, για έναν ανεξήγητο ακόμα σε πολλούς λόγο, ο Κώστας Καραμανλής έχει προκηρύξει εκλογές προφασιζόμενος την κατάρτιση του επόμενου προϋπολογισμού, τον οποίο χαρακτήρισε «εθνική υπόθεση». «Αυτή ακριβώς η συνέχιση της ανοδικής πορείας της Οικονομίας, η διαφύλαξη και ενδυνάμωση του πλέον σημαντικού επιτεύγματος των τελευταίων χρόνων» είναι η βασική δέσμευση του Κ. Καραμανλή, μαζί με τη συνέχιση των «μεταρρυθμίσεων» σε Ασφαλιστικό, Παιδεία, Δημόσια Διοίκηση, ενώ υπόσχεται «πραγματικό Κοινωνικό Κράτος», Εθνική Κατώτατη Σύνταξη, χορήγηση πολυτεκνικού επιδόματος, αυξήσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ, στο Επίδομα Ανεργίας, στο ΕΚΑΣ και στους στρατιωτικούς και προσλήψεις στην Υγεία.

Η χώρα έχει μόλις βγει από τη διαδικασία επιτήρησης λόγω υψηλού ελλείμματος μετά την απογραφή Αλογοσκούφη και καταγράφει «έναν από τους πιο ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Ανάπτυξη όχι κρατικοδίαιτη, όπως συνέβαινε επί χρόνια, αλλά αυτοτροφοδοτούμενη, στηριγμένη στην αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων».

2008: «Η χώρα σε ασφαλή τροχιά»

Η επανεκλεγείσα κυβέρνηση Καραμανλή παρακμάζει σταθερά. Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και οι θεωρίες περί «νομίμου και ηθικού» από υπουργούς που όλα τα κάνουν επειδή έχουν παιδιά, είναι φιλόστοργοι γονείς, ακριβοδίκαιοι και καλοί χριστιανοί, έχουν δημιουργήσει ακόμα και επικοινωνιακά ζητήματα διαχείρισης στον τότε πρωθυπουργό. Ταυτόχρονα η παγκόσμια κρίση είναι στην πόρτα μας, αλλά στην Ελλάδα «πέρα βρέχει».

«Η Παγκόσμια Κοινότητα διανύει περίοδο σοβαρών αναταράξεων και μεγάλων οικονομικών κλυδωνισμών. Τα μέτωπα, γύρω μας, είναι πολλά. Κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Βάλαμε έγκαιρα τη χώρα σε ασφαλή τροχιά αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, ανάπτυξης και εξωστρέφειας. Το οικονομικό και κοινωνικό όφελος επιβεβαιώνεται στις πιο δύσκολες ώρες», λέει ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος όμως ξέρει το χάλι μας και αυτή τη φορά δεν τάζει. Τουναντίον υπόσχεται συγκράτηση των δαπανών και κηρύσσει τον πόλεμο στην αισχροκέρδεια και στη φοροδιαφυγή.

 

2009: Καραμανλής φεύγει και Παπανδρέου έρχεται

Η κρίση είναι εδώ και για άλλον έναν Σεπτέμβρη η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Ο Κ. Καραμανλής παγωμένος περιγράφει τον κατήφορο της χώρας και κατόπιν εορτής αποφασίζει να γίνει «χρήσιμος και όχι ευχάριστος». Κάνει λόγο μέχρι και για πάγωμα των μισθών, συντάξεων και προσλήψεων, ανήκουστα πράγματα μέχρι τότε για πρωθυπουργό και ΔΕΘ, για να τιθασευτεί το δημόσιο χρέος, το οποίο φυσικά του το «κληροδότησε το παρελθόν». «Είτε θα υποκύψουμε στον λαϊκισμό, είτε θα τολμήσουμε δύσκολες αποφάσεις», λέει ο απερχόμενος πρωθυπουργός.

Ο λαός πάντα προτιμάει τους ευχάριστους κι όχι τους χρήσιμους, γι’ αυτό με πολύ μεγάλη άνεση, μέσα στον ορυμαγδό, ο επερχόμενος Γ. Παπανδρέου, αφού «λεφτά υπάρχουν» και θα τα βρει, τάζει στους πάντες τα πάντα, μέχρι και «αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό και ένα έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης». Όπως όλοι βέβαια, υπόσχεται πάταξη της φοροδιαφυγής, στήριξη του εργαζόμενου και του ανέργου, κίνητρα στους επενδυτές και τα ρηξικέλευθα περί «πράσινης ανάπτυξης».

2010: «Η επανάσταση του αυτονόητου»

Ο πρωθυπουργός πια Γ. Παπανδρέου, με τη χώρα χρεοκοπημένη και σε μνημόνιο,  εμφανίζεται στη ΔΕΘ σαν «βρεγμένη γάτα» μη ξέροντας τι να πει και δίνοντας συχαρίκια στους Έλληνες για τις αντοχές τους. Φορτώνει τα πάντα στη Ν.Δ. και καυχιέται για τον μηχανισμό στήριξης και τα 110 δισ. δάνειο που πήρε από τους δανειστές. «Κάνουμε μια μικρή επανάσταση – αυτή του αυτονόητου στη χώρα μας», λέει ο τότε πρωθυπουργός. Λεφτά δεν υπάρχουν και περιορίζεται στις «πάγιες» υποσχέσεις για πάταξη της φοροδιαφυγής, διαφάνειας, αλλαγών στο Δημόσιο, στην Παιδεία κλπ.

2011: «Να μην υπάρχει οικογένεια χωρίς τουλάχιστον έναν εργαζόμενο»

Η έξοδος απ’ την κρίση δεν έρχεται, η καρέκλα του Γ. Παπανδρέου τρίζει, τα μέτρα «πέφτουν βροχή» και ο τότε πρωθυπουργός προσπαθεί να πείσει για την αναγκαιότητα όσων προβλέπει το Μνημόνιο: «Αφήστε προς στιγμήν τα Μνημόνια και τις όποιες συμφωνίες. Αμφιβάλλει κανείς ότι πρέπει πλέον να τα αλλάξουμε όλα, για να επιβιώσουμε, αλλά και για να χτίσουμε μια καλύτερη χώρα, όχι επειδή μας το επιβάλλουν κάποιοι ξένοι, αλλά για την εθνική μας ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια και για τα παιδιά μας;» Υπόσχεση μόνο μία: η προσήλωση στα συμφωνηθέντα με τους δανειστές. Στόχος άπιαστος: «Να μην υπάρχει οικογένεια χωρίς τουλάχιστον έναν εργαζόμενο, να μην υπάρχει οικογένεια χωρίς εισόδημα».

2012: «Νέα πορεία για την ελληνική οικονομία»

Η χώρα προέρχεται από μια διπλή εκλογική αναμέτρηση και ένα ακόμα μνημόνιο επί κυβέρνησης Παπαδήμου, που γονάτισαν τους πάντες. Στο βήμα της 77ης ΔΕΘ ανεβαίνει για πρώτη φορά ο Αντώνης Σαμαράς, που αποφασίζει εγκαίνια εξπρές και αναχώρηση από την πόλη χωρίς συνέντευξη Τύπου.

Ο Μεσσήνιος πολιτικός αναφέρεται στο λόμπυ της δραχμής, στην προσπάθεια ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας και στις σπατάλες με το ξεκάθαρο μότο «καμιά χώρα που σέβεται τον εαυτό της δεν μπορεί συνεχώς να ζει με δανεικά». Δεν θα μπορούσε όμως να αποφύγει και τις υποσχέσεις. Λίγες αλλά καλές. «Μόλις η οικονομία ανακάμψει, όλες οι άδικες περικοπές θα αρχίσουν σιγά-σιγά να αποκαθίστανται», «μόλις εκμηδενιστούν τα ελλείμματα, θα αρχίσουμε από τους πιο αδικημένους: από τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους πολύτεκνους και τα πιο δοκιμαζόμενα στρώματα της μεσαίας τάξης…», «Μόλις πάρουμε την επόμενη δόση, θα ολοκληρωθεί η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Θα αρχίσει να υπάρχει ρευστότητα ξανά για τις επιχειρήσεις, για τα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα και για τα νοικοκυριά. Θα επιστραφεί άμεσα το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες», «συμψηφισμός οφειλών από και προς το δημόσιο»,  «όλες οι δεσμεύσεις μας για την αποκατάσταση των αδικιών ισχύουν στο ακέραιο».

«Σήμερα δεν εγκαινιάζουμε απλώς την 77η Έκθεση Θεσσαλονίκης. Εγκαινιάζουμε μια νέα πορεία για την Ελληνική Οικονομία, μια νέα πορεία για την ίδια την Ελλάδα που μπορεί, πρέπει και θα γίνει πρωταθλητής ανάπτυξης. Η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση» κατέληξε στην ομιλία του.

2013: «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα»

Με την ίδια… συνταγή συνεχίζει τις επισκέψεις εξπρές στη Θεσσαλονίκη ο Αντώνης Σαμαράς, φεύγοντας μάλιστα από το μεσημέρι του Σαββάτου από την πόλη για να μην είναι παρών ούτε στις διαμαρτυρίες, καθώς λίγους μήνες πριν είχε ρίξει «μαύρο» στην ΕΡΤ. Το μεσοπρόθεσμο φέρνει νέα μέτρα λιτότητας και ο πρωθυπουργός παραδέχεται πως «Έγινε έθιμο ο εκάστοτε πρωθυπουργός, από το βήμα αυτό, να εξαγγέλλει πως θα μοιράσει στην κοινωνία ένα πλεόνασμα που η οικονομία δεν μπορούσε να παράγει. Πως θα μοιράσει δανεικά και επιδοτήσεις…».

«Αλλά τώρα η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Η οικονομία της, μετά από έξι χρόνια ύφεση, γυρίζει σελίδα. Η ελληνική οικονομία ξαναγίνεται ανταγωνιστική» επισημαίνει, κρατώντας όμως για ακόμα μια χρονιά μικρό καλάθι στις υποσχέσεις προς την κοινωνία. Μεταξύ αυτών «μέχρι το τέλος του χρόνου, θα εκταμιευθούν προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εξαγωγικές εταιρείες, 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ που ήδη εξασφαλίσαμε ως εργαλείο ρευστότητας. Και ήδη εξασφαλίζουμε κι άλλα», «επιστρέφουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα, ξεπληρώνονται μέσα σε έναν χρόνο 8 δισεκατομμύρια περίπου».

Το πρωτογενές πλεόνασμα μπαίνει στη ζωή μας και το μοίρασμά του ξεκινά. «Το 70% απ’ αυτό θα πάει για ελάφρυνση των αδικιών που έχει υποστεί η κοινωνία. Ύψιστη προτεραιότητα είναι να δώσουμε μια ανακούφιση στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Επόμενη προτεραιότητα να δώσουμε μια ανακούφιση στους ένστολους. Χαμηλοσυνταξιούχοι, ένστολοι, πετρέλαιο, θα δούμε. Εξαρτάται από το πόσο θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα» σημειώνει με νόημα ο πρωθυπουργός. Η αισιοδοξία για την επόμενη μέρα διάχυτη στον λόγο του: «Αυτή τη στιγμή, οι πιο συντηρητικοί υπολογισμοί θεωρούν ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στα επίπεδα ευημερίας που ήταν πριν την κρίση, γύρω στο 2020!».

2014: Το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» σπάει τα κοντέρ

Το 2014 είναι χρονιά άκρως προεκλογική. Άπαντες γνωρίζουν ότι η Βουλή δεν θα μπορέσει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο τόπος θα οδηγηθεί σε νέα εκλογική αναμέτρηση. Και ο Αλέξης Τσίπρας «καβάλα στ’ άλογο» των δημοσκοπήσεων σπάει τα κοντέρ της πλειοδοσίας παρουσιάζοντας ένα καθ’ όλα εξωπραγματικό κυβερνητικό πρόγραμμα. Αύξηση του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων κατά 4 τουλάχιστον δισεκατομμύρια, επαναφορά μισθών και συντάξεων, επιδότηση του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών, πρόγραμμα ανθρωπιστικής κρίσης ύψους 2 δις ευρώ με δωρεάν ρεύμα και κουπόνια φαγητού για 300.000 νοικοκυριά, αποκατάσταση της 13ης σύνταξης, κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, επαναφορά αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, επαναφορά κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, 300.000 νέες θέσεις εργασίας κ.ά.

Από τη μεριά του ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ηττημένος στις Ευρωεκλογές λίγους μήνες πριν, παρουσιάζει τον «οδικό χάρτη» με το γνωστό success story. Οι φοροελαφρύνσεις περιλαμβάνουν 30% μείωση στον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, διορθώσεις και στον ΕΝΦΙΑ και αχνάδα υποσχέσεων για περισσότερες δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία αλλά και αισθητή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Επίσης, σταδιακή μείωση στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων με μέγιστο το 32% από 42%, τη μείωση του φόρου επιχειρηματικών κερδών στο 15% από 25%, τη μείωση του ΦΠΑ και σε άλλους κλάδους πέραν της εστίασης.

2015: Προεκλογικά μετά από «αριστερό μνημόνιο»

Το 2015 είναι ένα έτος που οι Έλληνες σχεδόν βαρέθηκαν να πηγαίνουν σε κάλπη. Εκλογές τον Γενάρη, δημοψήφισμα τον Ιούλιο, ξανά εκλογές τον Σεπτέμβρη. Και η ΔΕΘ είχε υπηρεσιακή πρωθυπουργό την κ. Θάνου, με τον απερχόμενο αλλά και φαβορί ξανά για να κερδίσει τις εκλογές Αλέξη Τσίπρα να κρατά μικρό καλάθι αυτή τη φορά.

Η ομιλία του έμοιαζε περισσότερο με ανάγκη απολογίας για τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ που έκλεισε τις τράπεζες, έβαλε στη ζωή μας τα capital controls και επιβάρυνε τη χώρα με ένα ακόμη μνημόνιο, το τρίτο κατά σειρά αλλά το πρώτο… αριστερής απόχρωσης.

Μέτρα για την Υγεία, την Παιδεία, τους αγρότες, τους άνεργους, έμφαση στην ανάπτυξη, στα χρήματα από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, είναι μόνο μερικοί από τους άξονες του υποψήφιου πρωθυπουργού, οι οποίοι αυτή τη φορά δεν περιείχαν ακριβή νούμερα. Άλλωστε η πόζα του με τη… φανέλα του Μπερμπάτοφ επισκίασε τα πάντα.

2016: Μοίρασμα 246 εκ. ευρώ

Στην περσινή ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός εν ενεργεία χρησιμοποιώντας το πόντιουμ της έκθεσης για έναν απολογισμό πεπραγμένων. Το κλίμα είναι τεταμένο, γιατί λίγες μέρες πριν είχε διεξαχθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.

Στην ομιλία του μιλά για ορίζοντα πενταετίας, αφού πάλι ένας κύκλος ύφεσης κλείνει, κάνοντας λόγο για την Ελλάδα του 2021. Υπόσχεται μείωση φορολογικών βαρών, αντικατάσταση ΕΝΦΙΑ, στήριξη αγροτικού κόσμου, ενώ μοιράζει και τα 246 εκ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες σε επέκταση των σχολικών γευμάτων, πρόσβαση σε επιπλέον 15.000 παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και προσλήψεις 10.000 νοσηλευτών και γιατρών.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #69 (02/09/2017-03/09/2017)

Προηγούμενο άρθροΆρχισαν οι εγγραφές στον Πολιτιστικό Σύλλογο Παραδοσιακών Χορών “ΑΚΡΙΤΕΣ”
Επόμενο άρθροΗ Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης