Γεράσιμος Σεραφειμίδης www.ypodomes.com

Στα 6 ανέρχονται τα σημαντικά έργα ΑΠΕ που επιδιώκουν την ένταξη τους στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων. Πρόκειται για το ειδικό καθεστώς επιταχυμένης αδειοδότησης που επιτυγχάνεται μέσω της υπαγωγής στο ν. 4608/2019. Πρόκειται αποκλειστικά για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με εταιρίες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στο Enterprise Greece.

Τα φωτοβολταϊκά αυτά εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν τα 3,4 GW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος, ενώ το ποσό της επένδυσης ανέρχεται στα 1,88 δισεκατομμύρια ευρώ. Όσον αφορά τις περιοχές που θα κατασκευαστούν τα -σημαντικά αυτά για την απολιγνιτοποίηση αλλά και την οικονομική ανάπτυξη των περιοχών- έργα παρατηρείται πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποτελεί τον μεγαλύτερο πόλο έλξης των επενδυτών, ενώ ακολουθούν η Στερεά Ελλάδα, η Κεντρική Μακεδονία και η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη.

Τα έργα αυτά είναι, επίσης, σημαντικά για την αναπτυξιακή τροχιά των περιφερειών που θα κατασκευαστούν καθώς κατά τη διάρκεια της κατασκευής προβλέπεται συνολικά η δημιουργία περισσότερων από 2.000 θέσεων εργασίας.

Για όλα τα υπό εξέταση έργα έχει λήξει η περίοδος δημόσιας διαβούλευσης και αναμένεται πλέον η αξιολόγησή τους από το Διοικητικό Συμβούλιο του Enterprise Greece, ώστε στην πορεία να αξιολογηθούν από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) για να πάρουν το πράσινο φως.

Τα 8 πάρκα της ΡΟΥΣΑΣ ΑΕ

Η πιο πρόσφατη κατά χρονολογική σειρά πρόταση που έχει υποβληθεί για την υπαγωγή στο επιταχυμένο καθεστώς αδειοδότησης είναι αυτή της ΡΟΥΣΑΣ Α.Ε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η εταιρία δρομολογεί την κατασκευή 8 φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 221 MW στη Μαγνησία και τα Φάρσαλα με το ύψος της επένδυσης να ξεπερνά τα 110 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, ιδιαίτερη θέση στη νέα αυτή επένδυση φαίνεται πως έχει η Μαγνησία καθώς στην περιοχή θα κατασκευαστούν τα 7 πάρκα με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ να υπολογίζεται στα 199 MW, ενώ στη Λάρισα θα κατασκευαστεί ένα επιπλέον πάρκο ισχύος 27,3 MW.

Μέσω της επένδυσης θα δοθεί σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη των 2 περιφερειακών ενοτήτων. Αυτό συμβαίνει καθώς υπολογίζεται πως κατά τη διάρκεια κατασκευής των πάρκων θα δημιουργηθούν 560 θέσεις εργασίας, ενώ κατά τη διάρκεια λειτουργίας του έργου θα προκύψουν 28 ετήσιες μονάδες εργασίας (ΕΜΕ).

Τα φωτοβολταϊκά και οι μονάδες αποθήκευσης της Blue Sky Energy

Η δεύτερη εταιρία που θέλει να εισέλθει στο στίβο των φωτοβολταϊκών στη Στερεά Ελλάδα είναι η Blue Sky Energy 300 IKE, η οποία δρομολογεί την κατασκευή 320 MW σε ΑΠΕ με τα περισσότερα από αυτά (220 MW) να αφορούν στην ηλιακή ενέργεια.

Πρόκειται για μία επένδυση συνολικής αξίας 175 εκατομμυρίων ευρώ με κύριο σημείο ανάπτυξης το Δομοκό και συγκεκριμένα τα χωριά Βούζι, Σκόπια και Αχλαδιά. Μαζί με τα φωτβολταϊκα πάρκα θα κατασκευαστούν και δύο μονάδες αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 50 MW έκαστη.

Όσον αφορά στα οφέλη για την τοπική κοινωνία κατά την περίοδο κατασκευής του έργου αναμένεται να δημιουργηθούν 442 θέσεις εργασίας, ενώ στην περίοδο λειτουργίας θα δημιουργηθούν 27 ΕΜΕ.

Η είσοδος των Ολλανδών

Η νέα επένδυση της Ολλανδικής ICONIUM VENTURES BV, η οποία αγγίζει τα 360 εκατομμύρια ευρώ, αφορά την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η εταιρία μέσω της θυγατρικής της Claritas Hellas Energy BV, επιδιώκει να κατασκευάσει 103 Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς συνολικής ισχύος 604 MW στο Κιλκίς και τη Θεσσαλονίκη τα οποία θα συγκεντρώνονται σε 3 φωτοβολταϊκά πάρκα με τις εξής ονομασίες και ισχύ:

Spower Krirolakos, το οποίο αποτελείται από 13 Φ/Β Σταθμούς ισχύος 197 MW

SPOWER Energy, το οποίο αποτελείται από 23 Φ/Β Σταθμούς ισχύος 127,4 MW, και

SPOWER Kilkis που αποτελείται από 77 Φ/Β Σταθμούς ισχύος 280 MW.

Να επισημάνουμε πως τα περισσότερα MW θα εγκατασταθούν στο Κιλκίς καθώς η Claritas δρομολογεί την κατασκευή των 585 MW στις περιοχές Κυριακέικα (250 ΜW), Παιόνια (56 ΜW), Βαπιστής (173 MW) και Μεγάλη Βρύση (106 MW), ενώ στη Θεσσαλονίκη θα κατασκευαστούν 17 MW στον Βαθύλακκο.

Το mega φωτοβολταϊκό της ΕΝΙΠΕΑΣ-Archirodon

Η σύμπραξη ΕΝΙΠΕΑΣ-Archirodon δρομολογεί την ανάπτυξη ενός ακόμα mega-φωτοβολταϊκού στη Θεσσαλία και ειδικότερα στις περιοχές Σκοπιά και Καλλιθέα στα Φάρσαλα.

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών σταθμών υπολογίζεται στα 700 MW, ενώ το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 350 εκατομμύρια ευρώ.

Μέσω της επένδυσης αναμένεται να δημιουργηθούν οι περισσότερες θέσεις εργασίας τόσο κατά την περίοδο κατασκευής (1100) όσο και λειτουργίας σε σύγκριση με τις παραπάνω προτάσεις.

Η επένδυση του Ομίλου Καράτζη

O Όμιλος Καράτζη  επιδιώκει την κατασκευή 56 Φωτοβολταϊκών Σταθμών στο Κιλκίς και τη Λάρισα με τη συνολική ισχύ να ανέρχεται στα 362 MW και το ύψος της επένδυσης να ξεπερνά τα 180 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για μία ακόμα επένδυση η οποία αποτελεί “ψήφο εμπιστοσύνης” για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς οι περισσότεροι φωτοβολταϊκοί σταθμοί θα εγκατασταθούν στη Λάρισα. Αυτό συμβαίνει διότι από το σύνολο των 362 MW του έργου αναμένεται να εγκατασταθούν στις περιοχές Νίκαια και Πλατύκαμπος της Λάρισας 250 MW, ενώ στο Κιλκίς θα εγκατασταθούν τα υπολειπόμενα  MW.

Να υπενθυμίσουμε πως ο Όμιλος έχει πάρει ήδη το πράσινο φως για τη δημιουργία 26 φωτοβολταϊκών σταθμών στη Μαγνησία, τη Λάρισα και το Κιλκίς ύστερα από αίτηση που είχε υποβάλλει τον Ιούλιο του 2020. Η συνολική ισχύς του έργου ανέρχεται τα 830 MW, ενώ το ύψος της επένδυσης ξεπερνάει τα 420 εκατομμύρια ευρώ.

Η πιο “ακριβή” επένδυση

Η μεγαλύτερη σε εγκατεστημένη ισχύ και προϋπολογισμό υλοποίησης επένδυση είναι αυτή της Energoplan στις περιφέρειες Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Πρόκειται για την πρόταση για την κατασκευή 4 φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,2 GW στο Κιλκίς, τη Θεσσαλονίκη και τον Έβρο με το ύψος της επένδυσης να ξεπερνά τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί πως τα 3 από τα 4 πάρκα αναμένεται να εγκατασταθούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς δρομολογείται η κατασκευή των υποέργων Dimension 2, CAELMUS και ΚΟΣΣΙΔΑΣ, ενώ στην Ανατολική Μακεδονία θα κατασκευαστεί το Dimension 1.

Προηγούμενο άρθροΗ Αλεξανδρούπολη μπαίνει δυναμικά στον διεθνή τουριστικό χάρτη
Επόμενο άρθροΚορονοϊός: Λόγω βλάβης του δειγματολήπτη δεν μετρήθηκε ο ιικό φορτίο στα λύματα της Αλεξανδρούπολης