Την Παρασκευή 4 Μαρτίου και ώρα 12:00 αναμένεται να λάβει χώρα η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας τη σύσκεψη συγκάλεσε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ύστερα από αίτημα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η ΝΔ ζήτησε την άμεση σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό ενώ την ανάγκη υλοποίησης του συμβουλίου είχε επισημάνει ο πρόεδρος της ΝΔ και κατά τη συνάντησή του την περασμένη εβδομάδα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, για να έχει, όπως είπε, η χώρα ενιαία εθνική στρατηγική και σχέδιο δράσης πριν τις 6 Μαρτίου», ενόψει και της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.- Τουρκίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου.

Ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, στις 7 Μαρτίου, να αντιστρέψει το κλίμα, προαναγγέλλοντας ότι εάν δεν γίνουν σεβαστές οι συμφωνίες, η Ελλάδα δεν θα διστάσει να «μπλοκάρει» κάθε απόφαση της Ε.Ε., και πέραν του προσφυγικού που απαιτεί ομοφωνία, από χρηματοδοτήσεις και κοινοτικά προγράμματα, μέχρι μείζονος σημασίας ζητήματα. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να ζητήσει η συγκεκριμένη, έμμεση πλην σαφής απειλή για βέτο να συζητηθεί στο προγραμματισμένο για την τρέχουσα εβδομάδα συμβούλιο αρχηγών και να καταγραφεί στο κοινό ανακοινωθέν ως επίσημη θέση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Στην επερχόμενη σύνοδο ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει, παράλληλα, τη σύμπλευση στο προσφυγικό με τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Αγκελα Μέρκελ αλλά και με την Κομισιόν. Ομως, οι κινήσεις της Αυστρίας, των χωρών του Βίσεγκραντ και του λεγόμενου «Βαλκανικού διαδρόμου» καθιστούν το εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο. Επίσης, αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα συνιστά ότι είναι στην πραγματικότητα άγνωστο, λόγω της στάσης της Αγκυρας, πότε θα αρχίσει η νατοϊκή επιχείρηση επιτήρησης στο Αιγαίο και, κυρίως, τι πρακτικά αποτελέσματα θα αποφέρει.

www.kathimerini.gr

Προηγούμενο άρθροΕπιφυλακή στο μέτωπο της Θράκης
Επόμενο άρθρο«Να γυρίσουν όλοι την πλάτη τους σε ότι σάπιο εκπροσωπεί το ποδόσφαιρο στον Έβρο»