Στο μαγευτικό κόσμο της ‘‘Ρόδινης Ζωής’’ μας ταξίδεψε νοερά η Εβρίτισσα συγγραφέας Ιωάννα Παρασχάκη, όπου «..η συνταγή της καλής ζωής μαζί με τα πολύτιμα μυστικά της σοφής γιαγιάς…, η φιλντισένια λάμψη του χειμώνα με τις ιστορίες και τις διηγήσεις να γλυκαίνουν τις χιονισμένες βραδιές…, η μοσχοβολιά της βρεγμένη γης, οι γιορτινές σουσαμόπιτες και το άρωμα του δάσους από το τζάκι που καίει ασταμάτητα να σμίγουν στο οντά του ρόδινου σπιτιού και η αυθεντικότητα των ανθρώπων της υπαίθρου παντρεύεται με τη ζωντάνια της φύσης…!».

Το ρόδινο ταξίδι πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα ‘Αρμονία’ του Νομαρχείου στην Αλεξανδρούπολη, την Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018, ως παράλληλη πολιτιστική εκδήλωση της Ε.ΠΟ.Φ.Ε. στο πλαίσιο της «27ης Έκθεσης Βιβλίου Αλεξανδρούπολης».

Στα μονοπάτια της Ρόδινης Ζωής μύησε το κοινό, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Βαγγέλης Μανωλόπουλος-πρόεδρος Κινηματογραφικής Λέσχης Αλεξανδρούπολης, ενώ ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κολιός προλόγισε και συντόνισε εξαιρετικά την εκδήλωση.

Ο λαογράφος Πασχάλης Λιγούδης επιμελήθηκε αριστοτεχνικά τη μουσικοχορευτική παρουσίαση της βραδιάς, ενώ η γκάιντα του Γιώργου Συμεωνίδη και το τουμπερλέκι του  Κώστα Καραγιάννη, έντυσαν με παραδοσιακό χρώμα την εκδήλωση.

Τραγούδια από την περιοχή του Φυλακτού Έβρου, τόπο καταγωγής της συγγραφέως, πλημμύρισαν την αίθουσα. «Της Παναγιάς του μαχαλά», «Δυο βασιλιάδις κάθουνταν» και «Κουρίτσια να χουρέψουμι» παρουσίασε με μοναδικό τρόπο -χορωδιακά και χορευτικά- ο Σύλλογος ‘‘Φωνές της Θράκης’’.

Τη διαδραστική παρουσίαση του βιβλίου, τίμησαν με την παρουσία τους και τους ευχαριστούμε: ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δήμου Αλεξανδρούπολης Παύλος Μιχαηλίδης και Ελισάβετ Τσονίδου, τα τιμώμενα πρόσωπα της ΕΠΟΦΕ Ουρανία Μαυρίδου και Δώρα Αλεξανδρή, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και κοινωνικών φορέων, καθώς και πλήθος κόσμου.

Στη συνέχεια η «Ρόδινη Ζωή» ζωντάνεψε στο χώρο της Έκθεσης Βιβλίου, όπου λόγω της κακοκαιρίας οι επισκέπτες της δεν είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τη συγγραφέα…, όμως τυχεροί της βραδιάς στάθηκαν οι βιβλιοπώλες αφού γεύτηκαν το ευωδιαστό παγωμένο τσάι της γιαγιάς από φύλλα κυδωνιάς που μοιράστηκε στα περίπτερα τους!

Η παρουσίαση του βιβλίου «Ρόδινη Ζωή» διοργανώθηκε από την Ε.ΠΟ.Φ.Ε. και τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αν.Μακεδονίας & Θράκης / Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, με συνδιοργανωτές το Σύλλογο Ιστορικής Μνήμης και Μουσικής Παράδοσης «ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παραδοσιακών Χορών «ΑΚΡΙΤΕΣ» και τον Πολιτιστικό Επιμορφωτικό Σύλλογο Τυχεριωτών Αλεξανδρούπολης (Π.Ε.Σ.Τ.Α.).

Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ. της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.

Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Κελεμίδης

Προηγούμενο άρθροΑναστάσιος Δημοσχάκης: “Μεταφορικό ισοδύναμο για όλο τον Έβρο! Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των Εβρίτικων προϊόντων είναι ζήτημα επιβίωσης!”
Επόμενο άρθροΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΝΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΡΥΔΙΑΣ ~ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ (Γράφει ο Ιωάννης Ελ. Σιδηράς)