Επισκέψεις σε υπηρεσίες και φορείς και γόνιμες συζητήσεις με κατοίκους ακριτικών οικισμών, περιελάμβανε η περιοδεία του Υποψήφιου Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κώστα Κατσιμίγα, στον Βόρειο Έβρο.

Πρώτος σταθμός του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας ήταν η πόλη του Σουφλίου. Επισκεπτόμενος τον χώρο του ΚΑΠΗ, ο κ. Κατσιμίγας συνομίλησε με μέλη του και άκουσε τα προβλήματα και τις αγωνίες τους.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το Κέντρο Υγείας, όπου ενημερώθηκε για τις υπηρεσίες που παρέχονται από τη δομή και για τα προβλήματα που ανακύπτουν κατά τη λειτουργία της. Οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας, όπως διευκρίνισε, περιορίζονται κυρίως στη χρηματοδότηση των υποδομών των μονάδων υγείας. Εντούτοις, υπογράμμισε πως η Περιφέρεια διαθέτει έναν βαρύνοντα θεσμικό λόγο για όλα τα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργίας τους και οφείλει να διεκδικεί από την κεντρική διοίκηση την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στους κατοίκους της ακριτικής μας περιοχής.

Ακολούθως, ο κ. Κατσιμίγας επισκέφτηκε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο του Σουφλίου. Γνωρίζοντας καλά την περιοχή από την περίοδο που ήταν Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας, συζήτησε για αρκετή ώρα με τους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος για μια σειρά από θέματα που αφορούν στις δυνατότητες και τις συνθήκες αντιμετώπισης συμβάντων στην περιοχή αρμοδιότητάς τους. Μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στην ανάγκη βελτίωσης της προσπελασιμότητας του οδικού δικτύου, ενώ ο κ. Κατσιμίγας εστίασε στην ανάγκη οργανωμένης προστασίας του δάσους της Δαδιάς.

Επόμενος σταθμός του Υποψήφιου Περιφερειάρχη ΑΜΘ ήταν η πόλη του Διδυμοτείχου, όπου έγινε δεκτός από τον Δήμαρχο, Παρασκευά Πατσουρίδη. Ο κ. Πατσουρίδης τον ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος, αλλά και οι αναπτυξιακές προκλήσεις της ιστορικής πόλης του Έβρου. Έμφαση δόθηκε στην ανάδειξη της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς που διαθέτει ο συγκεκριμένος τόπος, με τον κ. Κατσιμίγα να δεσμεύεται ότι, εφόσον η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία λάβει τη λαϊκή εντολή για να διοικήσει την Περιφέρεια, θα δώσει προτεραιότητα στην ανάδειξη και την προβολή των ιστορικών μνημείων. Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη στήριξης του Πρωτογενούς τομέα και ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος, προτάσσοντας την αναβάθμιση των συστημάτων άρδευσης, με την αντικατάσταση των παλαιών δικτύων και με την κατασκευή ταμιευτήρων. Επίσης, συζητήθηκαν οι τεχνικές δυνατότητες προστασίας της περιοχής από τα συχνά πλημμυρικά φαινόμενα.

Ακολούθησε μία ενδιαφέρουσα περιήγηση στο Βυζαντινό Μουσείο του Διδυμοτείχου, όπου φιλοξενούνται πολύ σημαντικά εκθέματα. Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας ενημερώθηκε για τη λειτουργία του Μουσείου από την Αρχαιολόγο, Λίλα Σαμπανοπούλου, και δήλωσε την πρόθεσή του να συνδράμει ώστε να αναδειχθεί και να καταστεί δημοφιλής προορισμός για τους επισκέπτες.  

Προτού αναχωρήσει από το Διδυμότειχο, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ θέλησε να ενημερωθεί για τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης, που πρόσφατα αυτονομήθηκε από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Όπως προέκυψε από τη συζήτηση που είχε με τον Αντιπρόεδρο και τη Γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων, Κώστα Ναζλή και Χρυσούλα Τριανταφυλλίδου, καθώς και με τον Προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας, Θανάση Τσιαφούλη, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νοσηλευτικό ίδρυμα συνίσταται στην έλλειψη προσωπικού. Αντίθετα, σε ικανοποιητικό επίπεδο βρίσκεται ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός του Νοσοκομείου, ενώ δρομολογούνται και σημαντικές παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης της κτιριακής υποδομής του. Ο κ. Κατσιμίγας δεσμεύτηκε ότι μέριμνά του, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που έχει η Περιφέρεια, θα είναι η συνδρομή στην επίλυση των προβλημάτων και στην αναβάθμιση του ρόλου του νοσηλευτικού ιδρύματος, για την αρτιότερη δυνατή κάλυψη των αναγκών των κατοίκων της ακριτικής περιοχής.

Στην πόλη της Νέας Ορεστιάδας, που ήταν ο τρίτος σταθμός της περιοδείας του, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ είχε επαφές με τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης, Κωνσταντίνος Δαδούσης έθεσε υπόψιν του κ. Κατσιμίγα το ζήτημα της έλλειψης επαρκούς προσωπικού, ενώ εκτενής συζήτηση έγινε για τα γραφειοκρατικά κωλύματα, για την αντιμετώπιση των ζωονόσων και ευρύτερα για τα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής.

Η περιοδεία του κ. Κατσιμίγα στον Βόρειο Έβρο ολοκληρώθηκε με επισκέψεις σε οικισμούς του Τριγώνου, όπως το Ορμένιο, τα Δίκαια, η Πτελέα και οι Καστανιές.  Στις συναντήσεις που είχε με τους κατοίκους των ακριτικών αυτών οικισμών, άκουσε και κατέγραψε τα προβλήματά τους και έγινε κοινωνός της ανησυχίας τους για τη μετανάστευση των νέων ανθρώπων και για την πληθυσμιακή ερήμωση της περιοχής, εξαιτίας της έλλειψης εργασίας και επαρκών εισοδημάτων. Αποφεύγοντας να μοιράσει κενές υποσχέσεις, τόνισε τη βούλησή του να εργαστεί για την αναχαίτιση του φαινομένου και παρουσίασε τις προτάσεις της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας που στόχο έχουν την αναβάθμιση των υποδομών της περιοχής και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων.

Τον Υποψήφιο Περιφερειάρχη ΑΜΘ συνόδευσαν στις παραπάνω επισκέψεις και επαφές οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Έβρου Νίκος Αργυρίου, Γιώργος Δαλαμπίρας, Σπύρος Δέδογλου, Μπάμπης Καζάκης, Ελίζα Καλέση, Ελένη Παπαχρήστου, Γιάννης Στράκος και Σοφία Τερζή.

 

Προηγούμενο άρθροΠαρουσία πλήθους κόσμου τελέστηκαν τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της παράταξης “Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση” του υποψήφιου Δήμαρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Μυτιληνού
Επόμενο άρθροΑπό την ιχνηλασία του Θείου Πάθους στην ψηλάφηση του κενού Μνημείου (Γράφει ο Ιωάννης Ελ. Σιδηράς)