Mετά τα παράπονα Ερντογάν σε Μπάιντεν στη Ρώμη, η Hurriyet συνδέει την ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής στρατιωτικής συνεργασίας και παρουσίας στη Θράκη με το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας

«Νιώθουμε άβολα» για την αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη, είπε (εδώ) ο Ερντογάν στον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της συνόδου G20 στη Ρώμη, και η ενόχληση αυτή αποτυπώνεται και στα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου.

«Τι ετοιμάζεις γείτονα;» είναι ο τίτλος της Hurriyet, που μεταφέρει τη ανησυχία της Αγκυρας για τη ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην Αλεξανδρούπολη και τις κοινές ασκήσεις με την Ελλάδα στην Ξάνθη, συνδέοντας παράλληλα τη διεξαγωγή των εν λόγω ασκήσεων στη συγκεκριμένη περιοχή με τη μουσουλμανική μειονότητα (ως γνωστόν σε όλες τους τις αναφορές οι Τούρκοι επιμένουν να την αποκαλούν «τουρκική»).

«Η Ελλάδα επιταχύνει τη συμφωνία (σ.σ. MDCA) με τις ΗΠΑ. Αρματα μάχης της Ελλάδας και των ΗΠΑ ξεκίνησαν ασκήσεις βολής στην Ξάνθη, όπου είναι πυκνή η παρουσία της “τουρκικής” μειονότητας. Αυτόν τον μήνα θα γίνει και η μεταφορά 1.000 αρμάτων και 120 ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη», αναφέρει το δημοσίευμα (εδώ) της Ηurriyet.

Τόσο από τις δηλώσεις Ερντογάν όσο και από τέτοιου είδους δημοσιεύματα, αυτό που προκύπτει είναι η έντονη ανησυχία της Αγκυρας για την παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων «μόλις 30 χλμ. από τα ελληνοτουρκικά σύνορα», όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, και κυρίως για την εντεινόμενη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδος – ΗΠΑ με ασκήσεις στην περιοχή της Θράκης.

Τελευταία επίδειξη του άριστου επιπέδου συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, η άσκηση «Hellenic Tank Challenge 2021» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Ξάνθη, εν αναμονή, στα μέσα Νοεμβρίου, της μεγαλύτερης μεταφοράς στρατιωτικού υλικού που υπήρξε ποτέ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (περισσότερα εδώ), η οποία επίσης αποτέλεσε αντικείμενο σχολιασμού στον τουρκικό Τύπο.

Ασκηση με αληθινά πυρά, με στόχο την ενίσχυση της τακτικής και επιχειρησιακής διαλειτουργικότητας των δύο στρατών, η «Hellenic Tank Challenge 2021» διεξήχθη στο στρατόπεδο Τριανταφυλλίδη του 25ΤΘΤ στην Ξάνθη (Πετροχώρι).

Σημειώνεται ότι είναι η τρίτη φορά που το πεδίο βολής αρμάτων Πετροχωρίου Ξάνθης χρησιμοποιείται για διμερή και πολυμερή εκπαίδευση τον τελευταίο χρόνο και, όπως υπενθύμισε πρόσφατα ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ, στην περιοχή (σ.σ. που τόσο ενοχλεί τους Τούρκους) πραγματοποιήθηκε τόσο η Hellenic Tank Challenge το περασμένο φθινόπωρο όσο και η Thracian Cooperation, την άνοιξη.

Στην άσκηση έλαβαν μέρος ελληνικά Leopard 2 A4 και HEL μαζί με αμερικανικά M1A2 Abrams.

Πηγή: Protagon.gr

Προηγούμενο άρθροΚοινωφελής εργασία: Το 2022 οι 25.000 προσλήψεις στους δήμους
Επόμενο άρθροΤουρκία – Προπηλάκισαν και «τσουβάλιασαν» Αμερικανούς στρατιώτες