Σε λίγες ώρες αναμένεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βρεθεί για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός στην μεγάλη διακλαδική άσκηση «Παρμενίων 2019».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής κυβέρνησης θα μεταβεί στο πεδίο βολής «Αετού» που θα δει εκ του σύνεγγυς άσκηση με πραγματικά πυρά και μάλιστα με νυχτερινές βολές. Φυσικά θα συνοδεύεται από την πολιτική και φυσική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η δεύτερη φορά ως πρωθυπουργός που θα βρεθεί σε στρατιωτικό περιβάλλον. Η πρώτη επαφή είχε γίνει κατά την επίσημη ενημέρωση για όλα τα θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων στην αίθουσα «Καποδίστριας» του υπουργείου.

Εκεί ο πρωθυπουργός είχε ακούσει πολλά και οι επιτελείς τότε έλεγαν πως είχε πάει αρκετά ενημερωμένος σ’ εκείνη την σύσκεψη.

Πάντως οι εντολές που έχει δώσει ο κος. Μητσοτάκης, να τρέξουν κάποια προγράμματα ανάγκης, δείχνουν μέχρι σήμερα να κινούνται. Άλλωστε δεν γίνονται τα πάντα από την μια μέρα στην άλλη, αν και η τεχνοκρατική άποψη αυτό ακριβώς θα ήθελε.

Όμως ο πρωθυπουργός από τον Έβρο θα φανεί και τι μήνυμα θέλει να στείλει με την παρουσία του στον ακριτικό Νομό προς την Τουρκία με τις καθημερινές δεκάδες έκνομες ενέργειες της, οι οποίες φυσικά έχουν άμεσο αντίκτυπο στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας.

Μπορεί πάντα οι Τούρκοι να βρίσκονται αντιμέτωποι και πολλές φορές κυνηγημένοι από τα Ελληνικά φτερά, όμως οι ετοιμότητες έχουν κι αυτές τις φθορές τους.

Η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην Αλεξανδρούπολη και στην μεγαλύτερη ετήσια άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων, έρχεται αμέσως μετά το τετ-α-τετ που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, με τον οποίο ωστόσο δεν συζήτησαν περί των προκλητικών ενεργειών της Άγκυρας στο Αιγαίο.

Ενέργειες έκνομες, ενέργειες που προκαλούν έναν καθημερινό ακήρυχτο αλλά υπαρκτό πόλεμο φθοράς δυνάμεων. «Φθορά» δεν εννοεί κανείς εκ των επιτελικών αξιωματικών πως είναι ρουτίνα ή συνηθισμένη πράξη η παραβίαση που κάνει ο Τούρκος.

Οι Τούρκοι σταθεροί, συλλέγουν πληροφορίες και βλέπουν τα πάντα στο Αιγαίο Ο πόλεμος φθοράς κρατά πολλά χρόνια με μια διαρκή επιχείρηση της Άγκυρας να καταναλώνονται ώρες σ’ αυτή την ακήρυχτη σύρραξη. Ώρες αναχαίτισης, ώρες εντάσεων, ώρες που καταγράφονται εδώ και τόσα χρόνια διεκδικήσεις από την Τουρκική πλευρά και μια Ελλάδα μονίμως αμυνόμενη και στρατηγικά ψύχραιμη.

Λίγες ώρες πριν την άνοδο του κου. Μητσοτάκη στον Έβρο, η γείτονα χώρα δείχνει ότι δεν θέλει να κάτσει ήσυχη κατά την μεγάλη διακλαδική άσκηση και να μην ενοχλήσει. Καθημερινά πράττει ότι είναι δυνατό για να δείξει παρουσία «χαμηλής έντασης» μέσω των αεροσκαφών συλλογής πληροφοριών CN-235.

Πάντως για το Ελληνικό επιτελείο «χαμηλή ένταση» δε νοείται όταν η Άγκυρα συλλέγει συχνότητες επικοινωνιών με τις οποίες συνεργάζονται οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, υφαρπάζει ηλεκτρονικές υπογραφές, και ότι άλλο υποκλέπτεται.

Παράλληλα αποστέλλουν κάθε τι που βλέπουν στο Αν. Αιγαίο, την διάταξη των πλοίων, πως δρουν σε νέα σενάρια, τι συνεργασίες κάνουν με τις ειδικές δυνάμεις. Όλα χαρτί και καλαμάρι στο Τουρκικό επιτελείο για ανάλυση και προς δική τους προετοιμασία. Επιπλέον αυτά τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη δημιουργούν την φθορά για τα Ελληνικά μαχητικά διότι απασχολούν ιπταμένους και μέσα για την αναχαίτισή τους.

Τουλάχιστον σ’ αυτό το κομμάτι η Πολεμική Αεροπορία δεν χαρίζεται, στέλνει πάντα ζεύγος μαχητικών στο «άγνωστο ίχνος».

Οι Τούρκοι με αυτές τις αποστολές τους επιχειρούν και κάτι ακόμα: να εντοπίσουν οτιδήποτε κρυμμένο υπάρχει στο φυσικό περιβάλλον, μιας και η άσκηση φυσικά έχει βγάλει από κάθε στρατιωτική εγκατάσταση το προσωπικό και τα μέσα. Τόσο τα CN-235, όσο και το UAV που παρουσιάστηκε πριν ένα 24ωρο μπαίνουν στο τακτικό παίγνιο της στοχοποίησης Ελληνικών δυνάμεων που δρουν στο Αν. Αιγαίο.

Προηγούμενο άρθροΕκτός τηλεοπτικής κάλυψης τα χωριά του Έβρου…
Επόμενο άρθροΟι Εύζωνες στον Δήμαρχο Ξάνθης