Ολοκληρώθηκαν , στην Αλεξανδρούπολη, οι συναντήσεις με το σύνολο των τοπικών φορέων του Έβρου, του κυβερνητικού κλιμακίου που επισκέφτηκε το Νομό. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κλιμακίου, Αλέξη Χριστόπουλο, συνεργάτη του υπουργού Επικρατείας, Χριστόφορου Βερναρδάκη, η διήμερη επίσκεψη στον Έβρο πραγματοποιήθηκε «προκειμένου να συζητήσουμε με τους τοπικούς φορείς , αρχίζοντας από την Αυτοδιοίκηση και εξαντλώντας όλο το φάσμα των ανθρώπων που ασχολούνται με τα κοινά σε διάφορες δραστηριότητες». Έγινε «στο πλαίσιο του 6ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή στις 13-14 Νοέμβρη και είναι ενταγμένο στην προσπάθειά μας να ολοκληρώσουμε το αναπτυξιακό σχέδιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας», ενώ «βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη να έχει περιφερειακή διάσταση, να αμβλύνει ανισότητες μεταξύ περιφερειών, αλλά και ενδοπεριφερειακές ανισότητες».

Έχοντας ολοκληρώσει τις επαφές με τους φορείς στο βόρειο τμήμα του Έβρου, ο κ. Χριστόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος του αναπτυξιακού σχεδιασμού στη συγκεκριμένη περιοχή, διευκρινίζοντας πως «Πρέπει να προσδιορίσουμε τις κλαδικές πολιτικές που θα ακολουθήσουμε, να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτόν (σ.σ. τον πρωτογενή τομέα) και να τον συνδέσουμε τελικά με άλλους τομείς . Για παράδειγμα εάν δεν συνδεθεί ο πρωτογενής τομέας, η αγροδιατροφή με τον τουρισμό χάνουμε πάρα πολλά. Πρέπει να βρούμε και να εφαρμόσουμε τέτοιου είδους πολιτικές συνεργειών. Ο πρωτογενής τομέας είναι ο πλούτος της περιοχής. Μιας περιοχής που φυσικά έχει κι άλλα πλεονεκτήματα, όπως 30% Natura, αρχαιολογικούς χώρους. Πρέπει να τους αξιοποιήσουμε. Είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά, είναι αυτό που θα παραδώσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως το δύσκολο δεν είναι ο εντοπισμός των προβλημάτων και οι διαπιστώσεις «το δύσκολο είναι να συναρθρώσεις σ’ ένα παραγωγικό σχέδιο που να πάει τη χώρα μπροστά. Αυτό είναι το δύσκολο και αυτό θα προσπαθήσουμε», κατέληξε ο κ. Χριστόπουλος.

Στο μεταξύ στις προτάσεις της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενόψει του Περιφερειακού Συνεδρίου, αναφέρθηκε μετά το πέρας της συνάντησής του με το κυβερνητικό κλιμάκιο, ο πρόεδρος της ΠΕΔ, δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης. Ειδικότερα στις προτάσεις της ΠΕΔ για την παραγωγική ανασυγκρότηση συμπεριλαμβάνονται:

-η αξιοποίηση των σημαντικών ενεργειακών πόρων και υποδομών σε όλους τους τομείς

-η ενίσχυση των μεταφορικών υποδομών και την περαιτέρω ανάπτυξη του διαμετακομιστικού εμπορίου

-η ενίσχυση και ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα

-η ενίσχυση της διασύνδεσης των διαφόρων παραγωγικών τομέων και την εισαγωγή της καινοτομίας σε όλα τα επίπεδα

-η ενίσχυση και ανασυγκρότηση του τουρισμού με στροφή στην ποιότητα

-η αξιοποίηση και η στοχευμένη ανάπτυξη των μεταφορικών υποδομών και των διασυνοριακών διασυνδέσεων και την ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας.

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Λαμπάκης στο θέμα αναβάθμισης του τελωνείου των Κήπων εκτιμώντας πως αν δεν γίνει άμεσα «θα κοπεί ο ομφάλιος λώρος της τουριστικής διασύνδεσης με την Τουρκία», χώρα που όπως είπε στηρίζει τον κλάδο του τουρισμού όχι μόνο στην Αλεξανδρούπολη αλλά σε ολόκληρη τη βόρειο Ελλάδα.

Σημειώνεται πως στις σημερινές συναντήσεις στην Αλεξανδρούπολη συμμετείχαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του Έβρου, Δημήτρης Ρίζος και Νατάσα Γκαρά, με την τελευταία να συμμετέχει και στις χθεσινές συναντήσεις με τους φορείς στο βόρειο τμήμα του Νομού.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροΜία ώρα πίσω τα ρολόγια τα ξημερώματα της Κυριακής – Γιατί αλλάζει και από πότε ξεκίνησε
Επόμενο άρθροΗ εισήγηση του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Ευάγγελου Λαμπάκη στο συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση