Στη Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων τοποθετήθηκε χθες, Τρίτη 26 Νοεμβρίου, η Νατάσα Γκαρά.

 

Η Βουλευτής από τον Έβρο αναφέρθηκε στην ψηφιακή αναβάθμιση των πόλεων η οποία καθίσταται κεντρική πολιτική επιλογή για όλη την χώρα, τονίζοντας παράλληλα πως η έννοια της «Έξυπνης Πόλης» είναι μία δυναμική, διαρκής διαδικασία εξέλιξης που περιλαμβάνει καινοτομίες, ψηφιοποίηση των τεχνολογιών και αυτοματοποίηση των διαδικασιών προς όφελος του πολίτη και του περιβάλλοντος.

 

«Στις κοινωνίες που σήμερα μετασχηματίζονται γρήγορα ‘‘Έξυπνη Πόλη’’ σημαίνει ενημερωμένοι πολίτες, σημαίνει περισσότερο ενεργοί πολίτες, σημαίνει πολίτες συμμέτοχοι, αρωγοί, κοινωνοί καλών προτάσεων και πρακτικών», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Γκαρά.

 

Η Βουλευτής στην τοποθέτησή της υπενθύμισε ότι τον Απρίλιο του 2019 η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προκήρυξε το έργο «Διαμόρφωση Στρατηγικής για τις Έξυπνες Πόλεις και υλοποίηση Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Στάθμευσης», που περιελάμβανε αρχικά τη δημιουργία 20.000 θέσεων ελεγχόμενης στάθμευσης, με δυνατότητα επέκτασης του προγράμματος και σε άλλες εφαρμογές όπως «έξυπνος οδοφωτισμός», «έξυπνοι κάδοι και απορριμματοφόρα», στη συλλογή και διαχείριση δεδομένων κίνησης στους δρόμους κ.α.

 

Κατηγόρησε την σημερινή Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο για την επιλογή τους να καταργήσουν αναιτιολόγητα το συγκεκριμένο έργο και να το οδηγήσουν σε «ξαφνικό θάνατο» και αυτό παρά το γεγονός ότι πολλές δημοτικές αρχές σε όλη τη χώρα είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες (ορισμός θέσεων στάθμευσης, διενέργεια συγκοινωνιακής μελέτης) για να ενταχθούν στο πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμεύσει 25 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2019 για να υλοποιηθεί το έργο, παρά το γεγονός ότι ο διαγωνισμός για το έργο, αφού είχαν εξεταστεί και οι ενστάσεις, έβαινε προς ολοκλήρωση ήδη τον Αύγουστο που μας πέρασε.

 

«Αναμένουμε απαντήσεις και διευκρινίσεις για όλα αυτά» επισήμανε χαρακτηριστικά η κ. Γκαρά.

 

Παράλληλα η Βουλευτής από τον Έβρο δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα σημαντικά έργα στο χώρο της Ψηφιακής Διακυβέρνησης που συνέβησαν τα τελευταία 3 χρόνια επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έργα τα οποία «αγκάλιασε» η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι τοπικές κοινωνίες:

 

  • Δημιουργία για πρώτη φορά Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής
  • Χάραξη Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής 2016-2021 σε διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς
  • Ξεπάγωμα έργων νέων τεχνολογιών ύψους 1,2 δις ευρώ και έγκρισή τους από την Ε.Ε.
  • Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης  Εγγράφων στη Δημόσια Διοίκηση
  • Ψηφιακές Υπογραφές
  • Ξεπάγωμα του ΣΥΖΕΥΞΙΣ 2 που διασυνδέει 34.000 κτίρια του Δημοσίου σε κέντρο και περιφέρεια
  • Δημιουργία ενός ολόκληρου δικτύου διασυνδεδεμένων δραστηριοτήτων  στο πλαίσιο του σχεδιασμού των «Έξυπνων Πόλεων» όπως πχ τα open malls

 

 

Στη συνέχεια της ομιλίας της η Νατάσα Γκαρά τόνισε πως οι πόλεις της Περιφέρειας πληρούν πολλές προϋποθέσεις ώστε να υποδεχτούν έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα και μπορούν να αποτελέσουν και αναπτυξιακά εργαλεία.

 

«Στην περιφέρεια μπορούν να δοκιμάζονται καινοτόμες παρεμβάσεις στον αστικό ιστό, ώστε να έχουμε καλύτερο σχεδιασμό στην εφαρμογή τους σε μεγάλες πόλεις. Σήμερα, οι ‘‘ Έξυπνες Πόλεις’’ δεν είναι πολυτέλεια, είναι επιλογή και ανάγκη», τόνισε χαρακτηριστικά η Βουλευτής Έβρου.

 

Τέλος, η κ. Γκαρά ζήτησε επιτακτικά από την σημερινή Κυβέρνηση να σταματήσει να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους καινοτόμες παρεμβάσεις με επικοινωνιακά τερτίπια και μικροκομματικές λογικές, αλλά με όρους ουσίας και ανάπτυξης και να το πράξει αυτό ιδιαίτερα για τους κατοίκους των απομακρυσμένων, ακριτικών περιοχών της χώρας, όπου η εύκολη πρόσβαση σε πολλές υπηρεσίες δεν είναι καθόλου αυτονόητη.

Προηγούμενο άρθροΠαύλος Α. Μιχαηλίδης : Διεκδίκηση υπογειοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής εντός του αστικού ιστού και μετατροπή της σε γραμμικό πάρκο.
Επόμενο άρθροΠανήγυρις Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου του πρωτοκλήτου Νέων Εργατικών Αλεξανδρουπόλεως