Στο ΔΣ που πραγματοποιήθηκε στις 10/8/2020, συζητήθηκε ένα ακόμη σχέδιο Πολιτικής Προστασίας με την ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ». Οι φονικές, καταστροφικές  πλημμύρες που αντιμετωπίζουμε αυτές τις μέρες ως χώρα, στην Εύβοια και αλλού, το Μάτι και η Μάνδρα πριν δύο χρόνια, αποδεικνύουν διαχρονικά πόσο κούφια είναι τα λόγια των πρωθυπουργών, υπουργών και  κυβερνητικών παραγόντων, ότι η πολιτική προστασία είναι προτεραιότητα. Ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του περιβάλλοντος αποτελεί πρώτο μέλημα για τις κυβερνήσεις, το ίδιο και η έγκαιρη πρόληψη και διαχείριση των καταστάσεων που προκαλούν τα έκτακτα φαινόμενα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Αυτά τα σχέδια κάθε φορά περιλαμβάνουν αναλυτικά κάθε ενέργεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, κωδικοποιώντας όλα όσα περιλαμβάνονται στo υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Όμως, «υλοποιούνται» με υπηρεσίες υποστελεχωμένες από προσωπικό και με ανεπαρκή μέσα και υποδομές των κρατικών υπηρεσιών που εμπλέκονται στην πολιτική προστασία.

Οι καταστροφές που συμβαίνουν διαχρονικά σε όλη την Ελλάδα, οι ανθρώπινες ζωές που χάνονται και οι κατεστραμμένες περιουσίες, θα επαναλαμβάνονται διαρκώς για να φανερώνουν τραγικά  πόσο καταστροφική είναι η  αναπτυξιακή  πολιτική που εφαρμόζεται, επειδή μοναδικό κριτήριο έχει την αύξηση του κέρδους και γι’ αυτό οδηγεί στις συνεχείς εκπτώσεις των αναγκαίων μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, σε υποχρηματοδότηση των κατάλληλων δομών και σε σχεδιασμό μακριά από τις κοινωνικές ανάγκες.

 

Ο «ΙΟΛΑΟΣ» είναι ένας μηχανισμός ενεργοποίησης όταν πλέον έχει ξεσπάσει μια οποιαδήποτε πυρκαγιά. Αλήθεια γι’ αυτό το σχέδιο ή τα παρεμφερή που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια:

  • Πόσες ασκήσεις έχουν πραγματοποιηθεί;
  • Γνωρίζει ο κόσμος που θα πάει σε ώρα κινδύνου;
  • Υπάρχουν έτοιμοι χάρτες;
  • Υπάρχουν οδικοί διέξοδοι;

Ερωτήματα που τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και σήμερα δεν έχουν απαντηθεί.

Για μια ακόμη χρονιά, διαπιστώνεται η απουσία προληπτικών παρεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα. Στον τομέα αυτόν συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση των αρμόδιων φορέων, με σημείο αναφοράς τη Δασική Υπηρεσία.

Όπως επικίνδυνο είναι και όλο το αντιδασικό νομοθετικό πλαίσιο που συνεχώς διευρύνεται ακόμη και εν μέσω πανδημίας με την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως και όλων των προηγούμενων ήταν και είναι, ο δασικός πλούτος της χώρας να περάσει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο στα χέρια μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση επανειλημμένα έχουμε προειδοποιήσει, ότι δεν μπορούν να προστατευτούν τα δάση, οι πόλεις και η λαϊκή περιουσία, χωρίς ριζική αλλαγή πολιτικής.

Στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, δεν μπορούν να καλυφθούν βασικές λαϊκές ανάγκες, να προστατευθούν και να διαχειριστούν η γη, το φυσικό περιβάλλον, τα δάση, οι πόλεις, η φυτική και ζωική παραγωγή και γενικά αυτή η τεράστια περιουσία υπέρ του λαού.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι το ΔΣ οφείλει να απαιτήσει την αντιμετώπιση και τη λύση των παρακάτω ζητημάτων:

  • Να καταργηθούν όλοι οι αντι-δασικοί νόμοι, που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
  • Να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών.
  • Να καταργηθεί στο σύνολο του ο Νόμος 4662/2020.
  • Να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού, της πυροπροστασίας και της πολιτικής προστασίας με αποκλειστικό γνώμονα τόσο την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού όσο και των δασικών οικοσυστημάτων από φυσικές καταστροφές και τεχνολογικά ατυχήματα και όχι με γνώμονα την κερδοφορία των επιχειρηματικών συμφερόντων.
  • Να γίνει αύξηση του μόνιμου προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας.
  • Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών – ημιορεινών περιοχών.
  • Να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση, μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού ώστε να χορηγηθούν όλες οι αναγκαίες πιστώσεις στην Δασική Υπηρεσία για να γίνουν διανοίξεις δασικών δρόμων, αποψιλώσεις και αραιώσεις δασικών περιοχών, τοποθέτηση υδατοδεξαμενών σε όλα τα νευραλγικά σημεία των δασικών οικοσυστημάτων, συντήρηση των υπαρχόντων και δημιουργία ζωνών πυρασφάλειας και τόσων άλλων απαραίτητων παρεμβάσεων για την αποτροπή και περιορισμό των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών.

Για τους παραπάνω λόγους η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε Λευκό.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 13/8/2020

Προηγούμενο άρθροΕθνική κυριαρχία με υποβολείς; (του Δ.Μακροδημόπουλου)
Επόμενο άρθροΕπιστολή στήριξης 25 προσωπικοτήτων στους «Times» για Ελλάδα, Κύπρο – Οι προκλήσεις της Αγκυρας δεν είναι αποδεκτές