Ελεύθερος αφέθηκε ο αστυνoμικός και η 28χρονη σύντροφός του που είχαν συλληφθεί τη Δευτέρα στην Τουρκία.

Και στους δύο οι τουρκικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο 1.600 ευρώ στον καθένα (περίπου 50.000 τουρκικές λίρες) για παραβίαση της στρατιωτικής ζώνης, ενώ του επεστράφησαν τα κινητά τους τηλέφωνα. Ωστόσο, επειδή οι Εφορίες είναι κλειστές, το ζευγάρι θα παραμείνει σε τουρκικό έδαφος μέχρι το πρωί της Παρασκευής, και αφού καταβάλλουν το πρόστιμο θα επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Πώς χάθηκε το ζευγάρι

Λίγη… φτηνή βενζίνη και ψώνια στην Αδριανούπολη και οι λάθος συντεταγμένες στο gps, προκάλεσαν το διπλωματικό “θρίλερ” στον Έβρο.

Ο 41χρονος αστυνομικός που υπηρετεί στο Α.Τ. Φερών, δεν εμφανίστηκε το πρωί της Δευτέρας για να αναλάβει τα καθήκοντα του, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στην Υπηρεσία του. Ανησυχία είχε προκληθεί και στην οικογένεια της 28χρονης καθώς δεν επέστρεψε ποτέ στο σπίτι της.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, συγγενικό πρόσωπο του υπαρχιφύλακα, αλλά και το Ελληνικό Προξενείο στην Αδριανούπολη, ενημερώθηκαν τηλεφωνικά από τις τουρκικές Αρχές, ότι ο 41χρονος μαζί με την 28χρονη σύντροφό του ήταν υπό κράτηση γιατί εντοπίστηκαν με το αυτοκίνητο τους σε απαγορευμένη περιοχή. Το ζευγάρι είχε περάσει το μεσημέρι της Κυριακής το Τελωνείο των Κήπων με τελικό προορισμό την Αδριανούπολη.

Κατά την επιστροφή τους κατέληξαν με το gps ανοιχτό, ένα μέτρο μέσα στην στρατιωτική ζώνη, κοντά στο χωριό Doyran, απέναντι από την Παλαιά Σαγήνη, σε απόσταση 50 μέτρων από την ελληνοτουρκική μεθόριο. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, το ζευγάρι συνελήφθη και μεταφέρθηκε στη Διοίκηση Χωροφυλακής της Περιφέρειας Κεσάνης, ενώ κατασχέθηκαν για έλεγχο τα κινητά τους τηλέφωνα.

Η γνωστοποίηση της σύλληψης του Έλληνα Αστυνομικού, κίνησε ένα διπλωματικό μαραθώνιο, μεταξύ των τουρκικών αρχών και των Ελληνικών συναρμόδιων υπουργείων. Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκαν ο Πρωθυπουργός, η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Εξωτερικών, για να υπάρξει συντονισμένη δράση από την πλευρά της Κυβέρνησης.

Στην περιοχή μετέβη με εντολή του Υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, προκειμένου να συντονιστούν καλύτερα οι ενέργειες από πλευράς της Ελληνικής Αστυνομίας. Παράλληλα, υπήρξε διαρκής συνεργασία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών και την ελληνική προξενική Αρχή στην Αδριανούπολη.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας οι δύο συλληφθέντες, μετά τις καταθέσεις τους ενώπιον των δικαστικών αρχών της Αδριανούπολης, αφέθηκαν ελεύθεροι με μοναδικό όρο να παραμείνουν στην Τουρκία για 48 ώρες μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου των κινητών τους τηλεφώνων.

Σε ένα… παρόμοιο περιστατικό, τον Μάιο του 2015, ο πατέρας της 28χρονης, ψαράς στο επάγγελμα, είχε συλληφθεί από τις αρχές της γείτονος χώρας με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε τουρκικά ύδατα. Στο αλιευτικό σκάφος που βρέθηκε στις εκβολές του Δέλτα του Έβρου, επέβαιναν συνολικά 3 ψαράδες που όλοι τους αθωώθηκαν από την Εισαγγελεία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης.

ΠΗΓΗ www.thetoc.gr

Προηγούμενο άρθροΜαριάννα Παυλίδου: “Προσκαλούμε τους συμπολίτες μας στις 7 μ.μ. να συνδεθούν διαδικτυακά με τον κύκλο της ενέργεια και της δομής, ως σύμβολο ζωής”
Επόμενο άρθροO Νίκος Δένδιας παρέθεσε κοινό δείπνο στους 4 Μητροπολίτες και στους 3 Τοποτηρητές Μουφτήδες της Θράκης