Μερικοί από τους Αφγανούς πρόσφυγες φέρνουν μαζί τους πρώτη ύλη ηρωίνης, την οποία πωλούν προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα έξοδά τους

Η Τουρκία, η οποία επέκρινε την Ελλάδα για το φράχτη που κατασκευάζεται στον Έβρο, κατασκευάζει τώρα έναν παρόμοιο για την αποτροπή εισόδου μεταναστών και τρομοκρατών.

Ο νομάρχης του Βαν, Μεχμέτ Εμίν Μπιλμέζ, δήλωσε ότι θα κατασκευαστεί ένα τείχος μήκους 295 χιλιομέτρων σε ολόκληρο το τουρκο-ιρανικό σύνορο για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των συνόρων.

«Ας ελπίσουμε ότι, το τείχος θα βοηθήσει στην αποτροπή παράνομων διαβάσεων και λαθρεμπορίου και ότι θα εμποδίσει επίσης τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης του ΡΚΚ να διεισδύσουν», δήλωσε ο Μπιλμέζ, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των μεταναστών που έρχονται στην Τουρκία δεν έχει αλλάξει σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά η «κοινωνική ευαισθησία» είναι υψηλότερη φέτος.

Πωλούν ηρωίνη για να μπουν στην Τουρκία

Σημειώνεται ότι, περίπου 4 εκατομμύρια Αφγανοί έχουν καταφύγει ως πρόσφυγες στο Ιράν. Στο παρελθόν ήταν δύσκολο για αυτούς να διασχίσουν τα τουρκικά σύνορα, αφού η Τουρκία έδινε προτεραιότητα στην ασφάλεια των συνόρων. Όταν η Τουρκία χαλάρωσε τα μέτρα, το Ιράν ενθάρρυνε τους Αφγανούς πρόσφυγες να εισέρχονται στην Τουρκία.

Όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, μερικοί από τους Αφγανούς πρόσφυγες φέρνουν μαζί τους πρώτη ύλη ηρωίνης, την οποία πωλούν χρησημοποιώντας τα έσοδα από αυτό για να καλύψουν τα έξοδά τους.

Στην Τουρκία, πάντως, κανείς δε θέλει να συλλάβει τους παράτυπους μετανάστες επειδή τα κέντρα προσφύγων/μεταναστών είναι γεμάτα και η κράτησή τους προκαλεί προβλήματα.  Οι παράτυποι μετανάστες στην Τουρκία δεν αποτελούνται απλώς από Αφγανούς. Υπάρχουν επίσης παράτυποι μετανάστες από άλλες χώρες και κάνουν τα πάντα για να μην επιστρέψουν στις χώρες τους.

ΠΗΓΗwww.ethnos.gr

Προηγούμενο άρθροΣυναγερμός από το ECDC: Στο «πορτοκαλί» σχεδόν όλη η Ελλάδα – «Κόκκινη» ξανά η Κρήτη
Επόμενο άρθροΗ διπλωματία της ακινησίας και οι συνέπειες (γράφει ο Δημήτρης Μακροδημόπουλος)