Κανέναν δεν πείθει ο Τούρκος Πρόεδρος και τα κροκοδείλια δάκρυά του περί… δήθεν Ελληνικής απειλής.

Η Τουρκία με 38 αμερικανικές βάσεις στο έδαφος της εκ των οποίων οι 15 είναι βάσεις, έχει πολύ λίγα να διδάξει σε άλλους στο θέμα αυτό. Την πρώτη θέση σε αυτές τις φαινομενικές και «κροκοδείλιες» ανησυχίες για την Ελλάδα που δήθεν παραχωρεί την κυριαρχία της και επιτρέπει την αύξηση της αμερικανικής παρουσίας στο έδαφος της, έχει η Αλεξανδρούπολη.

Οι πολλαπλές ερμηνείες

Σύμφωνα με ανάρτηση του στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου, η συγκέντρωση αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη γνωρίζει στον τουρκικό Τύπο και τις τουρκικές πολιτικές διακοινώσεις πολλαπλές ερμηνείες κυρίως κάτω από το πρίσμα της Ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης μεταξύ των οποίων και το εξωφρενικό ότι οι ελληνικές και αμερικανικές δυνάμεων που συγκεντρώνονται εκεί έχουν ως πρωταρχικό στόχο και σκοπό να επιτεθούν στην Τουρκία.

Ασφαλώς όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται ξεκάθαρα για προκλητικές φαιδρότητες που σκοπό έχουν να ενεργοποιήσουν αντιδυτικά, αντιαμερικανικά, ανθελληνικά και εθνικιστικά αντανακλαστικά και να δικαιολογήσουν τις πρόσφατες αναθεωρητικές και επιθετικές επιλογές της τουρκικής Κυβερνήσεως.

Όλα αυτά βέβαια απευθύνονται στο εσωτερικό τουρκικό ακροατήριο. Πίσω από κλειστές πόρτες είναι σίγουρο ότι η κατάσταση αναλύεται από τους αρμόδιους αναλυτές τόσο ξεκάθαρα ώστε μεταξύ άλλων στα ανθελληνικά παραληρήματα του ο Τούρκος Πρόεδρος να φανερώνει την αγωνία του: «Τον γείτονα που επέλεξαν για τον εαυτό τους» είπε για τις ΗΠΑ «είναι ο λάθος γείτονας και η στάση που έχει πάρει μαζί με την Ελλάδα στο Αιγαίο, δεν είναι η σωστή στάση.» Με άλλα λόγια: «Προτιμήστε την Τουρκία από την Ελλάδα! Δεν είμαστε γνωστοί και σύμμαχοι από παλιά; Γιατί άλλαξαν τα πράγματα;»

Αυτό που σίγουρα αντιλαμβάνεται ο κ. Ερντογάν και οι αναλυτές του είναι ότι η στρατηγική αρχιτεκτονική ασφαλείας στην περιοχή της Νοτίου και Νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλάζει αργά αλλά καθοριστικά. Και δεν είναι σίγουρα προς όφελος της Τουρκίας.

Οι τρεις γραμμές άμυνας στο Αιγαίο

Η τεράστια σημασία των Στενών του Βοσπόρου και η προσπάθεια στα πλαίσια του «Ανατολικού Ζητήματος» για την ανάσχεση των Ρώσων από το να αποκτήσουν πρόσβαση στις «θερμές θάλασσες» στις αρχές του 20ου αιώνα, οδήγησε στο να «ανατεθεί» στους Τούρκους ο έλεγχος των Στενών και στους Έλληνες ο έλεγχος της εξόδου από τα Στενά.

Με τρεις διαδοχικές αμυντικές γραμμές στο Αιγαίο (πρώτη η Λήμνος-Λέσβος, δεύτερη Εύβοια-Κυκλάδες-Ικαρία-Σάμος και τρίτη Κύθηρα-Κρήτη-Κάρπαθος-Ρόδος) η Ελλάδα μπορεί να αναχαιτίσει με τις δυνάμεις της οποιονδήποτε «ξεφύγει» από τον έλεγχο των Τούρκων στα Στενά. Στη συνέχεια στα πλαίσια του Ψυχρού Πολέμου η Ελλάδα και η Τουρκία αποτέλεσαν την Νότια Πτέρυγα του ΝΑΤΟ (από Ισπανία μέχρι και Τουρκία) που «περιέσφιγγε» την Σοβιετική Ένωση και τα κράτη του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Στο ναδίρ οι Αμερικανοτουρκικές σχέσεις

Ο Τζο Μπάιντεν στην προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία των ΗΠΑ, είχε υποσχεθεί να δώσει μάχη ενάντια στις «αυταρχικές κυβερνήσεις». Περίπου δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων, ο αμερικανός πρόεδρος επιχειρεί να κάνει ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, φιλοξενώντας για πρώτη φόρα «Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία».

Στη Σύνοδο, η οποία θα διεξαχθεί διαδικτυακά στις 9 και 10 Δεκεμβρίου, οι ΗΠΑ έχουν απευθύνει πρόσκληση σε 110 χώρες.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα τον κατάλογο των προσκεκλημένων χωρών, από τον οποίο υπάρχουν ηχηρές απουσίες. Πέρα από τις Ρωσία και Κίνα -η απουσία των οποίων δεν προκαλεί έκπληξη- ο Τζο Μπάιντεν επέλεξε να αφήσει εκτός κι άλλες χώρες, στέλνοντάς τους σαφές μήνυμα για τις πρακτικές που ακολουθούν.

Μεταξύ αυτών, είναι η Τουρκία, η Ουγγαρία και η Αίγυπτος. Επίσης, άλλες αραβικές χώρες που παραδοσιακά διατηρούν στενές σχέσεις με την Ουάσιγκτον -Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα– λείπουν από τον κατάλογο.

Η ατζέντα της Συνόδου

Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να επικεντρωθεί σε τρία βασικά θέματα: «Τον αγώνα ενάντια στον αυταρχισμό, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Εκτός από τους παγκόσμιους ηγέτες, ο Μπάιντεν θα καλέσει στη Σύνοδο μέλη της κοινωνίας των πολιτών και στελέχη του ιδιωτικού τομέα για μια σειρά εκδηλώσεων που επικεντρώνονται στον «σχεδιασμό συγκεκριμένων δεσμεύσεων για τη σύνοδο κορυφής».

Σε περίπου ένα χρόνο, ο Μπάιντεν θα φιλοξενήσει, επίσης, μια δεύτερη Σύνοδο Κορυφής, αυτή τη φορά με φυσική παρουσία των ηγετών, για να «καταγραφεί η πρόοδος που θα έχει σημειωθεί και να χαραχτεί κοινή πορεία προς τα εμπρός».

Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

«Ορισμένες χώρες, όπως η Τουρκία και η Ουγγαρία, δεν έχουν προσκληθεί επειδή οι ηγέτες τους υπονομεύουν τα δημοκρατικά συστήματα εδώ και χρόνια» αναφέρει η ιστοσελίδα Politico.

Οργανώσεις της Kοινωνίας των Πολιτών καλούσαν το τελευταίο διάστημα την αμερικανική κυβέρνηση «να τονίσει στις κυβερνήσεις που θα μετάσχουν στη διάσκεψη, τη σημασία της διαβούλευσης με την κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς».

Σημειώνεται πως ο Τζο Μπάιντεν έχει χαρακτηρίσει τον Ταγίπ Ερντογάν «αυταρχικό ηγέτη», ενώ ιδιαίτερα επικριτικές για την Τουρκία είναι οι εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Άλλωστε, κατά την τελευταία τους συνάντηση τον Οκτώβριο, ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε στον τούρκο ομόλογό του τη σημασία των ισχυρών δημοκρατικών θεσμών, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κανόνα της σημασίας του νόμου για την ειρήνη και την ευημερία.

Το club των «μεγάλων» και η «πόρτα» στην Τουρκία

Τώρα είναι το πλέον ευνοϊκό timing για την Ελλάδα και την Πολεμική Αεροπορία να εισέλθει στο κλειστό «club» των αεροποριών της Δύσης που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους το μοναδικό δοκιμασμένο «stealth» αεροσκάφος στον κόσμο διαμηνύει η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin. Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα η αναλυτική ενημέρωση των Επιτελών της HAF αλλά και των Στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων από τον Αμερικανικό κολοσσό για τα νέα δεδομένα που αφορούν το F-35, τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, το κόστος αλλά και την διαθεσιμότητα.

Το νομοσχέδιο Μενέντεζ για την Αμυντική Συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ και η ξεκάθαρη αναφορά που γίνεται στην υποστήριξη των ΗΠΑ σχετικά με την πώληση στην Ελλάδα του stealth μαχητικού και με αναφορές μάλιστα στα F-35 τα οποία δεν πρόκειται να παραδοθούν στην Τουρκία δείχνει το κλίμα που επικρατεί στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Κλίμα διάθεσης να γίνει η Ελλάδα η επόμενη χώρα που θα εισέλθει στο πρόγραμμα όπως τονίστηκε με έμφαση και στην ενημέρωση που έγινε σήμερα στην Αθήνα από την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin προς τους εκπροσώπους του αμυντικού τύπου.

Αν και ξεκαθαρίστηκε ότι τα έξι F-35 τα οποία είχε παραγγείλει η Τουρκική πολεμική αεροπορία θα καταλήξουν στην USAF έπειτα από την αποπομπή της Άγκυρας από το πρόγραμμα του stealth αεροσκάφους τονίστηκε εμφατικά ότι εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε έγγραφη αποστολή αιτήματος για την απόκτηση των μαχητικών οι διαδικασίες θα τρέξουν άμεσα. Αφού αφενός η χώρα μας αποτελεί ξεχωριστό σύμμαχο για τις ΗΠΑ και αφετέρου η Πολεμική Αεροπορία τόσο με το πρόγραμμα της αναβάθμισης των F-16 σε Viper όσο και με μια σειρά από άλλα προγράμματα δείχνει την εμπιστοσύνη της στην ποιότητα των οπλικών συστημάτων της LM.

Tα στελέχη της εταιρείας ανέφεραν ότι πλέον το κόστος του F-35 όχι απλά δεν είναι απαγορευτικό αλλά άκρως ανταγωνιστικό αφού έχει πέσει στα 80 εκ ανά μονάδα και μάλιστα σε διαμόρφωση fly away δηλαδή αυτή θα είναι η τελική τιμή για κάθε ετοιμοπόλεμο αεροσκάφος. Επιπλέον τόνισαν ότι και το κόστος χρήσης ανά ώρα έχει περιοριστεί στις 15000 δολάρια. Και αφορά ένα αεροσκάφος το οποίο για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα αποτελέσει μια πολύτιμη πλατφόρμα η οποία θα κατευθύνει μεγάλους σχηματισμούς. Με ενδεχόμενη απόκτηση του stealth F-35 η HAF θα είναι η πρώτη Πολεμική Αεροπορία στον κόσμο που θα διαθέτει στο οπλοστάσιό της τον «φονικό» συνδυασμό F-35, F-16 Viper και Rafale.

Με το πέμπτης γενιάς μαχητικό κυρίως ως «καθοδηγητή», αφού απαρατήρητο και με το υπερσύγχρονο ραντάρ APG-83 AESA θα μπορεί να δώσει την πλήρη επιχειρησιακή εικόνα της περιοχής στο σύνολο του αεροπορικού στόλου και τα Rafale, Viper κυρίως σε ρόλο «εκτελεστή» η Πολεμική Αεροπορία αλλάζει τους κανόνες.
Η δυνατότητα ετήσιας κατασκευής έως και 150 stealth μαχητικών όπως τονίζει η Lockheed Martin φέρνει το F-35 πιο σύντομα στην Ελλάδα από τη στιγμή που η χώρα μας αποφασίσει να γίνει μέλος του F-35 «club» ακολουθώντας Δανούς, Ελβετούς και Φινλανδούς οι οποίοι αποτελούν τα νεότερα μέλη του.

ΠΗΓΗ www.newpost.gr

Προηγούμενο άρθροΟ κομβικός ρόλος της ΥΠΑ για την αμερικανική «απόβαση» στην Αλεξανδρούπολη
Επόμενο άρθροΓιώργος Μαρίνος: “Στηρίζουμε τη σκληρή μάχη του λαού για να κλείσει η βάση της Αλεξανδρούπολης”