Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης, Αντιστράτηγος ε.α.

Η κλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας τους τελευταίους μήνες εξελίσσεται με έναν ιδιότυπο τρόπο προκλητικότητας, αφού παρατηρείται συνεχή επιθετική ρητορική εναντίον της Χώρας μας, χωρίς αντίστοιχη επιχειρησιακή κινητοποίηση των ΤΕΔ (Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων). Εξετάζοντας σε βάθος την κινητοποίηση αυτή, παρατηρείται ότι η Άγκυρα επιδίδεται σε μία σειρά από ανακοινώσεις στρατιωτικών ενεργειών με σκοπό να μας παραπλανήσει και να μας οδηγήσει σε λάθος εκτίμηση για τον τελικό Αντικειμενικό Σκοπό αλλά και τον πιθανό Τρόπο Ενεργείας των ΤΕΔ.

Το κύριο χαρακτηριστικό του υφιστάμενου πλαισίου κλιμάκωσης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, είναι η αναντιστοιχία της μεγάλης πίεσης που ασκεί η τουρκική πλευρά σε ρητορικό επίπεδο, σε σχέση με την αναμενόμενη  απαραίτητη κινητοποίηση των ΤΕΔ για να υποστηρίξουν το επιθετικό αφήγημα του Ερντογάν, αφού το πολιτικό τοπίο κλιμάκωσης θα έπρεπε να υποστηρίζεται από το αντίστοιχο επιχειρησιακό, με μετακινήσεις στρατιωτικών μονάδων, ασκήσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες κλπ. Αναλύοντας την κατάσταση με όρους καθαρά επιχειρησιακούς, είναι φανερό ότι την υφιστάμενη περίοδο κλιμάκωσης της έντασης, απουσιάζει η ανάπτυξη τουρκικών χερσαίων Σχηματισμών της 1ης Τουρκικής Στρατιάς (Θέατρο Επιχειρήσεων Έβρου) καθώς και της Στρατιάς Αιγαίου (Θέατρο Επιχειρήσεων Αιγαίου), αφού πολύ μεγάλος αριθμός αυτών είναι αναπτυγμένοι και συνεχίζουν να παραμένουν σε Συρία και Ιράκ.

Από την άλλη πλευρά, η Άγκυρα εμφανίζεται προβληματισμένη με την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς, καθώς πέρα από τις επιτυχημένες διπλωματικές πρωτοβουλίες της Χώρας μας, προβάλλεται καθημερινά η ετοιμότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να αντιμετωπίσουν «επί του πεδίου» την τουρκική πολεμική μηχανή.

Μετακινήσεις – Ασκήσεις

Τελευταία παρατηρείται μία τουρκική προσπάθεια επίδειξης και εικονικής προβολής κινητοποίησης χερσαίων Σχηματισμών προς τα σύνορα με τη Χώρα μας καθώς επίσης και πραγματοποίησης ασκήσεων με Σχηματισμούς, οι οποίοι έχουν επιχειρησιακά σχέδια εναντίον της Ελλάδας στην περιοχή του Αιγαίου, θέματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αναλυτικότερα:

1η Τουρκική Στρατιά

Πηγές της γειτονικής χώρας ανέφεραν το τελευταίο διάστημα, κινητοποίηση μεγάλου αριθμού μέσων μάχης του Τουρκικού Στρατού Ξηράς προς την περιοχή του Έβρου. Ειδικότερα αναφέρθηκαν, την 17 Σεπτεμβρίου η μετακίνηση φάλαγγας 300 οχημάτων προς Αδριανούπολη, την                    18  Σεπτεμβρίου η σιδηροδρομική μετακίνηση μεγάλου αριθμού αρμάτων και τεθωρακισμένων οχημάτων προς την περιοχή των ελληνοτουρκικών συνόρων και τέλος, η μετακίνηση φάλαγγας 500 οχημάτων, αρμάτων και αυτοκινούμενων πυροβόλων την περίοδο 25 Σεπτεμβρίου – 04 Οκτωβρίου σε Μονάδες της τουρκικής Θράκης. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι, μεγάλο μέρος αυτών των μέσων μάχης προέρχονται από τα μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ με σκοπό την ενίσχυση του μετώπου έναντι της Ελλάδας.

Στρατιά Αιγαίου

Ανακοινώθηκε την 08 Οκτωβρίου 2022 από το Τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Άσκηση επί του Πεδίου (μετά στρατευμάτων), στο πλαίσιο έναρξης του Έτους Δραστηριοτήτων 2022-2023, με τη συμμετοχή των κύριων υφιστάμενων και προσκολλούμενων Μονάδων της Στρατιάς Αιγαίου καθώς και της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Αποστολών Αιγαίου (EMOGK) με την 28η Μηχανοκίνητη (Μ/Κ) Ταξιαρχία (έδρα Άγκυρα). Τουρκικές πηγές συνέδεσαν τη φετινή Άσκηση με τις εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημειώνεται ότι, η 28η Μ/Κ Ταξιαρχία η οποία συμμετέχει στην EMOGK (Διοίκηση με αποστολή την ανάληψη αποβατικών επιχειρήσεων εναντίον ελληνικών νησιών) δεν λαμβάνει μέρος την τελευταία 10ετία σε καμία Άσκηση της EMOGK συμπεριλαμβανομένης και της μεγάλης Διακλαδικής Αποβατικής Άσκησης ΕFES. Επίσης τονίζεται ότι, ήταν η πρώτη φορά που εντελώς παραπλανητικά ανακοινώθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας η συμμετοχή αυτής της Ταξιαρχίας σε Άσκηση της EMOGK.

Επιχείρηση Παραπλάνησης της ελληνικής πλευράς

Από την εξέταση του θέματος αποκαλύπτεται τουρκική σκοπιμότητα παραπλάνησης της ελληνικής πλευράς καθώς:

Δεν έλαβε χώρα καμία σοβαρή μετακίνηση – επιστροφή μέσων μάχης από άλλες περιοχές και ειδικότερα από τα μέτωπα Συρίας και Ιράκ προς ενίσχυση του μετώπου με τη Χώρα μας και το σχετικό φωτογραφικό υλικό είναι παραπλανητικό.

Το φωτογραφικό υλικό συμμετοχής αρμάτων της 28ης Μ/Κ Ταξιαρχίας στην προαναφερόμενη δραστηριότητα είναι ψευδές και παραπλανητικό, αφού διαθέτει διαφορετικό τύπο αρμάτων (Μ 60Τ Sabra) από αυτόν που εμφανίζεται στο σχετικό φωτογραφικό υλικό (Μ 48 Α5Τ2) της ανακοίνωσης του Τουρκικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Σημειώνεται ότι, το αρματικό υλικό της Ταξιαρχίας δεν εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια σε καμία Άσκηση, καθώς είχε μετακινηθεί το Νοέμβριο του 2016 και συνεχίζει να παραμένει στο  Silopi της ΝΑ Τουρκίας.

Η ετοιμότητα της Στρατιάς του Αιγαίου και της EMOGK η οποία επιχειρείται να προβληθεί τελευταία από την τουρκική πλευρά αμφισβητείται, αφού μεγάλο μέρος των τριών βασικών Σχηματισμών της, δηλαδή της 7ης Ταξιαρχίας Καταδρομών/Adapazari, της 11ης Ταξιαρχίας Καταδρομών/ Denizli και της 19ης Ταξιαρχίας/Αδραμύττιο, έχουν μετακινηθεί και ενεργούν στο μέτωπο της Συρίας οι δύο πρώτες και στο μέτωπο του Β. Ιράκ η τελευταία.

Λόγοι που δικαιολογούν την τουρκική παραπλάνηση

Η Άγκυρα εφαρμόζει ένα Σχέδιο Παραπλάνησης κάνοντας προβολή δήθεν αυξημένων επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ΤΕΔ να αναλάβουν μία ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ελλάδας στην περιοχή του Αιγαίου, επιχειρώντας παράλληλα να μας οδηγήσει και σε λάθος συμπεράσματα για το είδος της επιχείρησης, δηλαδή ότι πρόκειται να εστιάζει σε μεγάλο ελληνικό νησί. Ταυτόχρονα, προβάλλεται εσκεμμένα και παραπλανητικά από τουρκικής πλευράς, η ενίσχυση των Σχηματισμών της τουρκικής Θράκης και η δυνατότητα αντιμετώπισης των ελληνικών Μηχανοκίνητων και Τεθωρακισμένων Σχηματισμών στην περιοχή του Έβρου ποτ.

Αυτή η παραπλανητική επίδειξη προκαλεί αντίθετα αποτελέσματα αφού αποκαλύπτει, κενά στην τουρκική επιχειρησιακή σχεδίαση μιας πιθανής πολεμικής αναμέτρησης με τη Χώρα μας, προσπάθεια παραπλάνησης για τον πραγματικό τουρκικό σχεδιασμό, καθώς και την αγωνία της Άγκυρας να πείσει την πλευρά μας για χερσαίες επιχειρησιακές δυνατότητες που δεν υφίστανται, ειδικότερα εάν η Ελλάδα αποφασίσει να κλιμακώσει σε συνέχεια τουρκικής πρόκλησης με «σημειακά» χαρακτηριστικά.

Συμπεράσματα:

Την παρούσα περίοδο, δεν υφίσταται επιχειρησιακή ετοιμότητα της 1ης Στρατιάς και της Στρατιάς Αιγαίου που να δικαιολογούν δυνατότητα ανάληψης ευρείας κλίμακας στρατιωτικής επιθετικής επιχείρησης εναντίον της Χώρας μας.

O Ερντογάν δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε μία ευρείας κλίμακας και χρονικής διάρκειας στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ελλάδα καθώς επιδιώκει μία σίγουρη εθνική νίκη με συμμετοχή αεροναυτικών και ειδικών δυνάμεων, προκειμένου να τη συμπεριλάβει στη «φαρέτρα» της προεκλογικής του εκστρατείας.

Η Τουρκία επιδιώκει μία γρήγορη μικρή επιτυχία με μορφή προβοκάτσιας τύπου Ίμια και χωρίς τη χρήση πυρών, στην οποία η Ελλάδα θα εμφανίζεται ως η επιτιθέμενη πλευρά, ώστε η γρήγορη παρέμβαση της Δύσης να τη βρεί νικητή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να επιβάλλει τους δικούς της όρους συμπεριλαμβάνοντας, το καθεστώς των 152 νησιών, μικρονήσων και βραχονησίδων των οποίων αμφισβητείται η ελληνική κυριότητα, αλλά και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Η ενέργεια αυτή θα συνδυαστεί με παρεμπόδιση μετακίνησης ελληνικών πλοίων προς νησιά τα οποία τελούν κατά την Άγκυρα υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, καθώς και με μαζική προώθηση μεταναστών στο ελληνικό νησιωτικό έδαφος που θα στοχοποιηθεί. Δεν αποκλείεται μάζες προσφύγων να χρησιμοποιηθούν και στο μέτωπο του Έβρου προς απασχόληση και των στρατιωτικών Μονάδων της περιοχής.

Η τουρκική πλευρά θα πρέπει να γνωρίζει ότι, σε μία πιθανή πολεμική σύγκρουση θα αντιμετωπίσει τις ετοιμοπόλεμες Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως τους υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας και δυνατοτήτων χερσαίους Σχηματισμούς στο μέτωπο του Έβρου.

*Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013-2017. Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022.

πηγή: “Μακεδονία”

Προηγούμενο άρθροΞεπέρασε κάθε όριο η τουρκική προκλητικότητα – Συνοριοφύλακες εντόπισαν 92 μετανάστες γυμνούς στον Έβρο – Τι κατήγγειλαν
Επόμενο άρθροΑγιασμός νέας κατηχητικής περιόδου και ομιλία Σεβ. Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου