Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η παραδοχή της κυβέρνησης ότι Τούρκοι αξιωματούχοι, θα εγκατασταθούν στα ελληνικά νησιά, για να επιβλέπουν την διαδικασία επαναπροώθησης κυρίως των παράνομων μεταναστών, εντός 48 ωρών.

ΤΟΣΚΑΣ: ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΜΑΣ

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας είπε χαρακτηριστικά ότι «το πρωτόκολλο προθέσεων το οποίο υπογράψαμε στη Σμύρνη, αφορά μία ανανέωση κατά κάποιο τρόπο, επιτάχυνση του υπάρχοντος πρωτοκόλλου προώθησης μεταναστών στη Τουρκία, του 2001, που επικυρώθηκε το 2002. Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρχει δυνατότητα να υπάρχουν… Τούρκοι παρατηρητές στα ελληνικά νησιά, οι οποίοι θα φροντίζουν, ώστε να γίνεται η προώθηση γρηγορότερα, με ταχύτερο τρόπο, ώστε μέσα σε 48 ώρες να επιστρέφονται οι οικονομικοί μετανάστες, αυτοί που δεν χρήζουν προστασίας, στην Τουρκία».

Ο υπουργός μίλησε για «εθνικό συμφέρον» από την όλη διαδικασία. «Το εθνικό συμφέρον αυτή τη στιγμή είναι να φύγουν αρκετοί μετανάστες, αυτοί οι άνθρωποι που δεν χρειάζονται προστασία και να πάνε είτε προς την Τουρκία, είτε προς την Ευρώπη, είτε στις χώρες τους», εξήγησε.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου «αν ο Τούρκος αστυνομικός θα είναι εδώ για να επαναπροωθεί στην Τουρκία αυτούς οι οποίοι παράνομα βρίσκονται στα νησιά ή στην παραμεθόριο», ο κ.Τόσκας απάντησε: «Κατ’αρχάς δεν θα είναι σώνει και καλά αστυνομικός. Μπορεί να είναι ένας υπάλληλος του υπουργείου Μετανάστευσης, της Τουρκικής Γραμματείας Μετανάστευσης. Αυτός θα ελέγχει τα χαρτιά μαζί με τους δικούς, θα υπογράφει ένα πρωτόκολλο παραλαβής, θα παίρνει αυτούς τους ανθρώπους και θα τους πηγαίνει στη χώρα τους. Αυτή θα είναι η διαδικασία».

Ο υπουργός διευκρίνισε πάντως ότι αυτό θα έχει ημερομηνία λήξεως.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΣΥΡΙΖΑ

Την διαφωνία του στην παρουσία Τούρκων παρατηρητών σε ελληνικά νησιά εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, στον ΣΚΑΪ. «Είναι έγκλημα αυτό. Το πρωτόκολλο πρόθεσης… προϋποθέτει πρωτόκολλο εμπιστοσύνης. Όταν υπάρχει πρωτόκολλο “μη εμπιστοσύνης” πρέπει να μπουν ουδέτεροι, ξένοι αξιωματούχοι και σε καμία περίπτωση Τούρκοι» είπε χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για το θέμα, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «παντελώς ακατάλληλοι άνθρωποι κυβερνούν την Ελλάδα στην πιο δύσκολη από το 1974 στιγμή της».

«Άλλη μια “κρυφή” διπλωματική κίνηση από τον κ. Τσίπρα, αφού Τούρκος παρατηρητής βρισκόμενος στο ελληνικό έδαφος θα αποφασίζει για το ποιος θα επιστρέψει στα παράλια της Τουρκίας», σημείωσε η Ένωση Κεντρώων και πρόσθεσε «Γιατί ο πρωθυπουργός απέκρυψε από τους Έλληνες αυτή τη συμφωνία; Η Ένωση Κεντρώων καλεί αμέσως τον κ.Τσίπρα να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για την απαράδεκτη συμφωνία που υπεγράφη στη Σμύρνη και που αποτελεί άλλη μια διπλωματική ήττα της κυβέρνησης εις βάρος της Ελλάδας».

ΠΗΓΗ www.star.gr

Προηγούμενο άρθρο«Σκούπισε» τον Φοίνικα Σύρου ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης! (photos)
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση συγκρότησης της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου