ΤΟ ΑΠΑΤΗΛΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Από τον Ηλία Ν. Ηλιακόπουλο*

Την υπεραισιοδοξία της Κυβέρνησης για έκρηξη της ανάπτυξης το 2021 διαδέχτηκε η επέλαση του αόρατου εχθρού, του κορονοιού, ενός εχθρού , που ταλανίζει την κοινωνία από τις αρχές του έτους .

Και ναι το πρώτο κύμα της πανδημίας το περάσαμε επιτυχώς με εγκλεισμό των πολιτών στα σπίτια τους με κλειστά όμως τα περισσότερα μαγαζιά της χώρας και με μια Οικονομία να υπολειτουργεί

Η πρώτη καραντίνα άφησε το αποτύπωμα της κι έφυγε … Με τον ερχομό του ζείδωρου Ελληνικού καλοκαιριού αναζωπυρώθηκαν οι ελπίδες για την επιστροφή στην κανονικότητα …Η χαλάρωση αναπόφευκτη …Ένας κόσμος που έχει συνηθίσει να απολαμβάνει την αύρα του Αιγαίου , το ξεφάντωμα στις παραλίες δεν είναι δυνατόν να τιθασευτεί εύκολα , ιδίως αν δεν έχει διδαχτεί τον νέο τρόπο ζωής. Κι αυτόν η πολιτεία μετά βεβαιότητας δεν τον δίδαξε. Η ίδια όμως δεν νοιάστηκε πραγματικά για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού .Δεν πήρε πραγματικά μέτρα ,αρκέστηκε μόνο στην επιφάνεια και στο γρήγορο κέρδος από τον τουρισμό. Γιατί δεν έχει να αντιτάξει απολύτως τίποτε ο φαιδρός κυβερνητικός μηχανισμός ,όταν άφηνε το καλοκαίρι να μπαίνουν χωρίς τέστ ,χωρίς έλεγχο, πλην ελαχίστων , 3 και πλέον εκατομμύρια «αχαλίνωτων» τουριστών προκειμένου να κινηθεί η Εθνική Οικονομία!

Αλήθεια, «νεοέλληνες» ,γιατί σιωπάτε και δεν αναζητάτε ευθύνες από τον «αλαζόνα» πρωθυπουργό και την θλιβερή κουστωδία του-τον «κορονοσερίφη» Χαρδαλιά, τον «σιγανοποπαπαδιά» Τσιόδρα ,τον «εμετικό» Σήψα ,τον «αλλοπαρμένο» Κικίλια και όλα τα λοιπά παιδιά -και αντ αυτού κλείνεστε στα σπίτια σας, σαν τρεμάμενα «γατάκια»,κλαίτε τη μοίρα σας, περιμένοντας καρτερικά το τέλος σας;! Από εκεί προέρχεται η ρίζα του κακού. Από εκεί ήλθε το «μπόλιασμα» με τον ιό…κατά την προσφιλή «διάλεκτο» του προέδρου της Κυβέρνησης !Γιατί πριν τον εφιαλτικό ,όπως αποδείχτηκε ,ερχομό του καλοκαιριού η ελληνική κοινωνία ήταν παρθένα στον ιό! Ας μην επαίρονται λοιπόν οι «μωρές παρθένες» της κυβέρνησης ,γιατί λίγο πριν τρεις “Αλέκτωρ λαλήσει”αποδείχτηκαν ανίκανες σε απλή και προβλέψιμη διαχείριση κρίσεων!

Η συλλογική ευθύνη τη Κυβέρνησης πήγε περίπατο, αφού ούτε προετοιμασία για την κατάλληλη υποδομή στις ΜΕΘ υπήρξε , ούτε προετοίμασε την κοινωνία για ένα ενδεχόμενο «lockdown». Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μόλις πριν λίγες ημέρες( 31-10-2020) έκανε λόγο , πως ένας νέος εγκλεισμός οδηγεί την χώρα σε Ναρκοπέδιο . Θυμάστε  στην συνέχεια η «ευκλεής»(;) αυτή Κυβέρνηση  χώρισε  την Ελλάδα σε ζώνες κόκκινες  και πορτοκαλί , προετοιμάζοντας μας για τον μεγάλο και ίσως ατέλειωτο  εγκλεισμό … Και να που ο εγκλεισμός ήλθε από μια έντρομη Κυβέρνηση που πιάστηκε στον Ύπνο. Γιατί ακόμη κι αν αποφύγουμε την όχι και τόσο φονική πανδημία ,– μόνο  0,20 % η θνητότητα του ιού !- δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τον στοιχειωμένο εφιάλτη της ανεργίας , της Ύφεσης με ότι αυτό συνεπάγεται , ιδιαίτερα την επερχόμενη πείνα . Ήδη οι αριθμοί ήσαν εφιαλτικοί σε περίπτωση γενικευμένης καραντίνας , αφού ένα προσωρινό κλείσιμο της Αττικής θα κοστίσει 1-2 μονάδες του ΑΕΠ που σημαίνει σε αριθμούς 1,8 δισεκ. -3,6 δισεκ ευρώ. Ο γενικευμένος εγκλεισμός, όπως και τελικά έγινε , είχε υπολογιστεί ότι θα εκτόξευε το κόστος της ύφεσης στα 5,5 -6 δισεκ. ευρώ .(βλ. γι αυτό, οι πέντε εφιάλτες της οικονομίας ,άρθρο στην Κυριακάτικη Δημοκρατία της 11-10-2020,σελ.33,στήλη Χρήμα ) .Με τέτοια νούμερα όμως οι ρυθμοί ανάπτυξης γίνονται όνειρο απατηλό , ρίχνοντας την Ελληνική Οικονομία με φόρα στα βράχια .Την καθημαγμένη ήδη από τα Μνημόνια Ελληνική Οικονομία με ανύπαρκτες διαρθρωτικές αλλαγές για μια νέα εκκίνηση… Αντ αυτού η τροχοπέδη του διογκωμένου δημόσιου τομέα είναι ανασταλτικός παράγων για ευοίωνες προβλέψεις …Η Κυβέρνηση έδωσε τώρα εξετάσεις και δυστυχώς απέτυχε…. Αφού πνίγει σε θολά νερά ο,τιδήποτε παραγωγικό σε αυτή την χώρα . Χωρίς να υπάρχει ορατός ορίζοντας ανάκαμψης …!  Και δεν  φτάνει μόνο  αυτό αλλά κανείς από την Κυβέρνηση  δεν «ακουμπά»  τις αναμενόμενες πυρίκαυστες  παρενέργειες  στην υγεία( καρδιαγγειακά – κατάθλιψη –αυτοκτονίες ) , όπως τον αναλύουν εξαιρετικά  καθηγητές παγκόσμιας  εμβέλειας ( όπως ο καθηγητής  Στατιστικής  Ιατρικής  του Standford Γιάννης Ιωαννίδης αλλά και οξυδερκής   και ασυμβίβαστος καθηγητής  Φαίδων  Βόβολης ) . Άραγε είναι μόνο εξόφθαλμη αστοχία ή ηθελημένη πορεία προς την καταστροφή;! Και όχι μόνο αυτό. Η καραντίνα θα φέρει ανεξέλεγκτη είσοδο «λάθρο» στην ενδοχώρα ,όπως και την πρώτη φορά .Τώρα όμως το χτύπημα θα είναι τελειωτικό. Και εσείς θα τους βλέπετε .Και δεν θα κάνετε τίποτε. Αυτό όμως κι αν δεν είναι ό,τι πιο ατιμωτικό! Αχαρτογράφητα νερά λοιπόν δυστυχώς μπροστά μας και με τα Εθνικά μας θέματα στην πρώτη γραμμή …Γιατί μετά τις αμερικανικές εκλογές υπάρχει αστάθεια στην διεθνή σκηνή. Αυτό το “κενό εξουσίας “σφόδρα πιθανόν θα εκμεταλλευθεί ο αμετανόητος Σουλτάνος Ερντογάν με ό,τι χειρότερο συνεπάγεται για μας .Πότε άραγε θα βρει καλύτερη ευκαιρία..;! Μια αδύναμη Ελλάδα αλλά και μια απορυθμισμένη  Αμερική;  για να εξάγει κρίση , όταν η οικονομία του  καταρρέει και η ισοτιμία ευρώ με λίρα έφρασε 1 προς 10 Ο Θεός να βάλει το χέρι του, αν θα το βάλει..!

*  Ο  Ηλίας  Ν. Ηλιακόπουλος είναι  Διδάκτωρ  Νομικής , Δικηγόρος  και δραστηριοποιείται  στον χώρο της Θράκης

Προηγούμενο άρθροΝέα κρούσματα κορωνοϊού στην ΑΜΘ: 42 στην Π.Ε. Έβρου – 24 στην Π.Ε. Ροδόπης – 12 στην Π.Ε. Ξάνθης – 31 στην Π.Ε. Δράμας – 41 στην Π.Ε. Καβάλας
Επόμενο άρθρο«Ηλεκτρονικό κουδούνι» για γυμνάσια και λύκεια – Πώς θα λειτουργεί η εκπαίδευση στο Lockdown