ΤΟ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΥΧΕΡΟΥ….

Ένα νέο γιοφύρι της Άρτας…;

Από τον Ηλία Ν.Ηλιακόπουλο*

Οδοιπορικό χτες στην ενδοχώρα του Νοτίου Έβρου….Μετά τις Φέρες ως υποψήφιος Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης , με κατεύθυνση υπό βροχή στην περιοχή Τυχερού –Προβατώνα … Η όμορφη αλλά παραμελημένη στην τύχη της κωμόπολη Τυχερού έκρυβε τα αντίστοιχα «μυστικά του Βάλτου» που αρκεί να τα ψάξει κανείς για να τα βρει…
Και ποιο άραγε είναι το φλέγον επίκαιρο θέμα σε μια τόσο ακραιφνή αγροτική περιοχή ;!Το αρδευτικό δίκτυο ψέλλισαν μπαφιασμένα κάποιοι νεαροί ερωτώμενοι αγρότες … Πιάνοντας το νήμα φτάσαμε μετά από την επιβεβλημένη διερευνητική διαδρομή στην κρίσιμη επερώτηση περιφερειακών Συμβούλων απευθυνόμενη προς τον κ Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ.
Θεμα;! Μελέτη υπογειοποίησης αρδευτικού δικτύου των παρέβριων αγροκτημάτων Φυλακτού –Λύρας – Λαγυνών – Τυχερού – Θυμαριάς Γεμιστής
Η μελέτη αυτή προϋπολογισμού 1,3 εκ Ευρώ ήταν ενταγμένη στο τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ από το 2018
Η έρευνα απέδειξε περαιτέρω πως στις αρχές Οκτώβρη 2019 παρουσιάστηκαν τα σχέδια για την μελέτη του συγκεκριμένου έργου για το Αρδευτικό Δίκτυο Τυχερού .Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε ότι η δημοπράτηση της μελέτης επρόκειτο να λάβει χώρα στις αρχές του 2020.
Όμως η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε και το 2021 μια και η υπογειοποίηση των 29000 στρεμμάτων του ευρύτερου κάμπου του Τυχερού δεν είχε λάβει χώρα , υπήρξε όμως στην συνέχεια η δέσμευση, ότι το έργο είναι πλέον ώριμο και γι αυτό η υλοποίηση του θα προχωρούσε κανονικά μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με προϋπολογισμό 1281 εκ ευρώ
Και ενώ όλες οι μελέτες έχουν εκπονηθεί( τοπογραφική , υδραυλική ηλεκτρομηχανολογική περιβαντολογική ) ενώ υπάρχει πλήρης φάκελος που περιλαμβάνει την αποτύπωση αξιολόγηση της υφισταμένης κατάστασης τον προσδιορισμό του φυσικού αντικειμένου της μελέτης και τον φάκελο της Δημόσιας σύμβασης προκείμενου να εκκινήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης της εν λόγω μελέτης, ενώ υπήρξε η διαβεβαίωση για την δημοπράτηση του εν λόγω έργου το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο του 2021 τελικά αυτή δεν έγινε….
Η έρευνα απέδειξε πως το καλοκαίρι δια της υπογραφής του Περιφερειάρχη τη ΑΜΘ δεν υπήρχαν πια πιστώσεις για το συγκεκριμένο έργο εντός του 2023….
Και γι αυτό τα σωτήριο έτος 2023 το έργο της υπογειοποίησης των δικτύων έχει απενταχθεί από το τεχνικό πρόγραμμα – πρόγραμμα δράσης της ΠΑΜΘ !
Το αμείλικτο και καίριο ερώτημα λοιπόν που αναδύεται είναι , γιατί δεν προχώρησε η δημοπράτηση του έργου αφού υπήρχαν τα κονδύλια και η δημοπράτηση θα γινόταν επιβεβαιωμένα από τον Απρίλιο του 2021!
Αλήθεια η εγκληματική ενέργεια της απένταξης αποτελεί πρωτοβουλία της Διοίκησης ή οφείλεται στην μακρά αδράνεια για την Δημοπράτηση του έργου…;!
Σημασία έχει πως το αρδευτικό δίκτυο δεν έχει γίνει από το έτος 2019 μέχρι και σήμερα στον καρποφόρο κάμπο Τυχερού από εγκληματική αδράνεια της Περιφέρειας ΑΜΘ και του Περιφερειάρχη της , ο οποίος είναι έκθετος στον μαρασμό της περιοχής και στην εγκατάλειψη των Νέων της γενέθλιας γης των! Περιμένουμε μια ξεκάθαρη απάντηση από τα αρμόδια θεσμικά όργανα της πολιτείας που να δικαιολογεί την εγγυητική ευθύνη του κράτους, ιδιαίτερα στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης ! Ως υποψήφιος βουλευτής με την «Ελληνική Λύση» δεν αρκούμαι μόνο στην περιήγηση των δημοτικών ενοτήτων του Νομού Έβρου και στην λήψη μόνο φωτογραφιών «φολκλόρ» αλλά αναζητώ έναντι οποιουδήποτε κόστους την ανεύρεση της αλήθειας , επ ωφελεία του κάθε Εβρίτη …! Η Ελλάδα και ο Έβρος πάνω απ΄όλα !

* Ο Ηλίας Ν. Ηλιακόπουλος είναι Δρ. Νομικής ,Δικηγόρος και υποψήφιος Βουλευτής με την Ελληνική Λύση στον Νομό Έβρου

Προηγούμενο άρθροΠέφτει η αυλαία του πρωταθλήματος στη Φλώρινα για τον Εθνικό – Πότε θα διεξαχθούν τα play off
Επόμενο άρθροΣΤΑ ΠΟΣΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΟΣΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ; (γράφει ο Νικόλαος Παπανικολόπουλος)