Η γυρισμένη στον Έβρο και βραβευμένη ταινία του Αλεξανδρουπολίτη σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Μουρατίδη, «Κλαδί στη Φωτιά», προβλήθηκε στον Κινηματογράφο Ηλύσια, παρουσία του ίδιου του σκηνοθέτη αλλά και των πρωταγωνιστών αυτής, Σπύρου Μπιμπίλα Γενοβέφας Κτενίδου , Μαρίας Καραβία.

Γυρισμένη στο χωριό Κίρκη, τον ποταμό Έβρο αλλά και την πόλη της Αλεξανδρούπολης, η  ταινία έχει αποσπάσει το πρώτο βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ HODU της Ινδίας και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Πράγας.

Το απόγευμα της Κυριακής 15 Μαΐου η προβολή της ταινίας έγινε  παρουσία του σκηνοθέτη αλλά και των ηθοποιών Σπύρου Μπιμπίλα, Γενοβέφας Κτενίδου, Μαρίας Καραβία, που προλόγισαν ενώ μετά την προβολή ακολούθησε συζήτηση με το κοινό (Q&A).

Η Δήμητρα Εμιγκρέ και  η 15χρονη κόρη της ‘Ελλη μόλις έχουν μετακομίσει στην κωμόπολη της Καλλιθέας, στο σπίτι ενός προγόνου το οποίο κληρονόμησαν απροσδόκητα. Θεόσταλτο δώρο για την μονογονεϊκή οικογένεια που μετά βίας τα βγάζει πέρα. Η μικρή Έλλη είναι ενθουσιασμένη. Αυτό κάνει πιο δύσκολο για τη Δήμητρα να της μιλήσει για τον πρόγονό τους. Κάνει πιο δύσκολο το καθήκον που έχει να αποκαλύψει στην κόρη της το απεχθές έγκλημα του Εδουάρδου Εμιγκρέ. Η δολιοφθορά του προγόνου τους στις εγκαταστάσεις του μεταλλείου της  περιοχής προκάλεσε καταστροφές που άφησαν ανεξίτηλα σημάδια στην τοπική κοινωνία και τις μνήμες των κατοίκων. Θα την προλάβει όμως η Αγγέλα Στάικου, που ως εκπρόσωπος της τοπικής κοινωνίας θα τους γνωστοποιήσει πως στην μικρή κωμόπολη το όνομα Εμιγκρές είναι καταραμένο. Όπως είναι και το σπίτι. Στοιχειωμένο. Γιατί, είκοσι πέντε χρόνια μετά, όσα έχουν χαθεί δεν ξεχνιούνται. Ένα μυστικό πέρασμα, το ημερολόγιο ενός προγόνου, ο φυγάς μπάτλερ μια σκληρή γυναίκα, εχθροί και σύμμαχοι από το παρόν και το παρελθόν, θα αποκαλύψουν άγνωστες πτυχές του εγκλήματος. Γιατί τίποτα δεν έχει τελειώσει, όταν κάποιοι θυμούνται…

Πρωταγωνιστούν: Σπύρος Μπιμπίλας, Μαρία Καραβία, Γενοβέφα Κτενίδου, Γιώργος Πούλης, Μελίνα Κωλυριώτη, Αργύρης Μαντζανίδης, Γιάννης Χρυσάκης, Κώστας Πατέρας, Κατερίνα Ισαακίδου, Αμαλία Ταμπάκη, Γιώτα Γιαλαμά.

Προηγούμενο άρθροΡαφαήλ Παλιουργιώτης: “Δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας…”
Επόμενο άρθροΘεοφάνης Μαλκίδης: Η 14η Μαΐου του 1920 στη Θράκη: Απελευθέρωση όχι Ενσωμάτωση!