Γράφει ο Σπύρος Γκουτζάνης

Μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων και των τοπικών παραγόντων του Έβρου, καθώς και μερίδας των Μέσων Ενημέρωσης, η κυβέρνηση άδειασε τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότη Μηταράκη, ακυρώνοντας την απόφασή του για επέκταση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Φυλάκιο Έβρου.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ανακοίνωσε στο μπρίφινγκ τη Δευτέρα ότι «η απόφαση της Κυβέρνησης είναι να μην επεκταθεί καi να μην αυξηθεί η χωρητικότητα της δομής στον Έβρο, κατόπιν εκτενούς διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και φυσικά με τα συναρμόδια υπουργεία».

Σημειώνεται ότι ενώ το θέμα ήταν γνωστό ο κ. Μηταράκης είχε επιμείνει. Μάλιστα όταν στην επίσκεψή του στον Έβρο είχαν διαμαρτυρηθεί τοπικοί παράγοντες φέρεται να είχε πει ότι «θα σας φέρω 10.000 πρόσφυγες». Ο ίδιος το είχε διαψεύσει λέγοντας ότι αυτό που είχε πει ήταν «ότι δεν θέλουμε να φέρουμε περισσότερους πρόσφυγες».

Πέρα από τις αντιδικίες η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση αφουγκράστηκε και εισάκουσε τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις της κοινής γνώμη και αποφάσισε να υποχωρήσει από τις αρχικούς σχεδιασμούς της.

Σημειώνεται ότι η επέκταση του KYT Έβρου δυνητικά αποτελούσε απειλή για την εθνική ασφάλεια και θα υπονόμευε και το έργο των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας στη φύλαξη των συνόρων. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η νέα υπερδομή θα φιλοξενούσε μουσουλμανικό πληθυσμό προσφύγων και μεταναστών πενταπλάσιο από τον τοπικό, με προοπτικές μόνιμης κατοικίας καθώς προέβλεπε την κατασκευή κέντρων φιλοξενίας με τζαμιά, γήπεδα, σχολεία κλπ.

Η δημιουργία μίας τέτοιας εγκατάστασεις μουσουλμανικού πληθυσμού την ώρα που η Τουρκία αμφισβητεί την Συνθήκη της Λωζάνης και θέτει θέμα Θράκης δεν είναι και η πλέον ευφυής πολιτική. Άλλωστε πέρα από τους τοπικούς παράγοντες στα πρόθυρα έκρηξης ήταν και οι βουλευτές της ΝΔ που δεν είχαν πεισθεί από τις εξηγήσεις του κ. Μηταράκη.

ΠΗΓΗ www.documentonews.gr

Προηγούμενο άρθροΚώστας Βενετίδης: “Την Τετάρτη θα κριθεί αν αρθεί η απαγόρευση για το Δήμο Διδυμοτείχου”
Επόμενο άρθρο33 νέα κρούσματα κορονοϊού στην ΑΜΘ (πανελλαδικά: 2353 νέα κρούσματα – 23 νεκροί – 422 διασωληνωμένοι)