«Το Πατριαρχείο εδώ και αιώνες χτίζει γέφυρες και γκρεμίζει τείχη», τονίζει σε ανάρτησή του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος σήμερα το πρωί μαζί με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, επισκέφθηκαν την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, όπου έγιναν δεκτοί από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Όπως αναφέρει ο κ. Μπακογιάννης

«Θερμές ευχαριστίες στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη μας κ.κ. Βαρθολομαίο που μας δέχτηκε σήμερα με τον φίλο και συνάδελφο Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. Νομίζω ότι η κοινή παρουσία μας σήμερα εδώ στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα. Ένα μήνυμα με πολλούς συμβολισμούς, αλλά και ουσία. Ένα μήνυμα για το χθες το σήμερα και το αύριο. Και τιμά ιδιαίτερα, τον φίλο και συνάδελφο Εκρέμ ότι είμαστε εδώ μαζί. Είναι ευλογία για την Κωνσταντινούπολη να αποτελεί την αδιαπραγμάτευτη έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είναι ένα δώρο της ιστορίας που ενισχύει την συνομιλία των πολιτισμών, ενδυναμώνει τις διαθρησκευτικές σχέσεις και εγγυάται την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Και ασφαλώς το Πατριαρχείο είναι μια κιβωτός αγάπης, ελπίδας και δύναμης για όλους. Έλληνες και Τούρκους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους. Το Πατριαρχείο εδώ και αιώνες χτίζει γέφυρες και γκρεμίζει τείχη. Και είναι χρέος όλων μας να στηρίξουμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο όχι μόνο συμβολικά, αλλά και στην πράξη»

Πρόκειται για την πρώτη φορά που συναντώνται οι δύο δήμαρχοι Αθήνας και Κωνσταντινούπολης καθώς και για την πρώτη κοινή επίσκεψη που πραγματοποιούν μαζί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο οι δήμαρχοι των μεγαλύτερων πόλεων Ελλάδας και Τουρκίας.

Νωρίτερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά τη διάρκεια της συνάντηση, σημείωσε:

«Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι που υποδεχόμεθα σήμερα εδώ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τους Εξοχοτάτους και πολύ αγαπητούς Δημάρχους της Πόλεώς μας και των Αθηναίων, τον Δήμαρχο Αθηναίων τον κ. Μπακογιάννη, ο οποίος επισκέπτεται επισήμως αυτές τις μέρες την Πόλη και την χώρα εδώ, και η επίσκεψίς του, ασφαλώς, συμβάλλει εις την περαιτέρω σύσφιξιν των σχέσεων των κατοίκων των δύο μεγάλων και σπουδαίων πόλεων, τις οποίες εκπροσωπούν οι κύριοι Δήμαρχοι, αλλά και των δύο λαών εκατέρωθεν του Αιγαίου. Η κοινή επίσκεψίς των εις την Έδραν της Μητρός Εκκλησίας μάς υπενθυμίζει μίαν ανάλογη παλαιοτέρα επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε εις το παρελθόν, του μακαρίτη Μιλτιάδη Έβερτ προς τον κ. Bedrettin Dalan, που ήταν τότε Δήμαρχος της Πόλεως, αλλά γνωρίζουμε ότι και αργότερα ο Δήμαρχος Αθηναίων ο κ. Αβραμόπουλος ανέπτυξε και καλλιέργησε πολύ φιλικές σχέσεις με τον τότε Δήμαρχο της Πόλεως και νυν Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, τον κ. Ερντογάν , και η φιλία τους αυτή, γνωρίζω πολύ καλά, ότι συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ο κ. Αβραμόπουλος είχε επισκεφθεί τον κ. Ερντογάν και στη φυλακή σε μία άτυχη στιγμή, και άδικη στιγμή της ζωής του, που αδικήθηκε και μπήκε για μερικούς μήνες στην φυλακή. Αυτό το εξετίμησε πάρα πολύ ο κ. Ερντογάν και δεν το ξεχνά. Ευχόμεθα εν πάση περιπτώσει οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο πόλεων και των δύο χωρών και των δύο λαών, να καλλιεργούνται και να προοδεύουν, επ’ αγαθώ αμφοτέρων των πλευρών. Το Πατριαρχείο μας πάντοτε αισθάνεται ότι είναι μία γέφυρα μεταξύ των δύο πλευρών και είναι γέφυρα φιλίας, ειρήνης, αλληλεγγύης για την ευτυχία των κατοίκων των δύο πόλεων και των δύο χωρών. Με αυτό το πνεύμα κ. Δήμαρχε, σάς καλωσορίζουμε με εγκαρδιότητα και σας ευχόμεθα πολλή δύναμη στο πολυεύθυνο έργο το οποίον έχετε στην μεγάλη και ιστορική πόλη των Αθηνών».

Από την πλευρά του ο Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε

«Πιστεύω πως μαζί θα μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας την ιστορική ευθύνη, προκειμένου να χτίσουμε μια ωραία γέφυρα ειρήνης Αθήνας-Κωνσταντινούπολης, γεμάτη με όμορφα αισθήματα. Αποτελεί για εμάς μεγάλη ικανοποίηση μια αρχαία πόλη, όπως η Κωνσταντινούπολη, να βρίσκεται σε ιστορική συνύπαρξη με την Αθήνα, μια συνύπαρξη που διαρκεί για χιλιετίες. Ελπίζω πως στο μέλλον έχοντας ως βάση τις σχέσεις Αθήνας-Κωνσταντινούπολης, θα είναι καλές και οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών»

Φωτογραφίες: Facebook Κώστας Μπακογιάννης 

Προηγούμενο άρθροΑδιανόητη και παράνομη οποιαδήποτε συζήτηση με την Τουρκία για Θράκη και αποστρατιωτικοποίηση νησιών
Επόμενο άρθροΠαναγιωτόπουλος: Τι είπε για τις αποζημιώσεις στελεχών του Στρατού Ξηράς στον Έβρο