Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών

Δελτίο τύπου

Την Δευτέρα στις 15.4.2019, και έπειτα από πρόσκληση των Διδασκόντων Ηλία Κ. Πετρόπουλου και Ιωάννας Σιταρίδου, πραγματοποιήθηκε ειδικό σεμινάριο στο πλαίσιο του μαθήματος «Εκμάθηση της Ποντιακής Διαλέκτου ΙΙ»   από τους αδελφούς Κωνσταντίνο και Ματθαίο Τσαχουρίδη (PhD London University) με θέμα: «Το ποντιακό τραγούδι και η ποντιακή λύρα στη σύγχρονή Ελλάδα». Οι ομιλητές παρουσίασαν πορίσματα των διδακτορικών τους διατριβών αλλά και σύγχρονες μουσικές τεχνικές βάση της τρέχουσας πρακτικής.

Ειδικότερα, ο Κ. Τσαχουρίδης αναφέρθηκε στον τρόπο εκφοράς του ποντιακού τραγουδιού εστιάζοντας στην φωνητική ανατομία, καθώς και στον ακουστικό τρόπο που η ελληνική γλώσσα και η ποντιακή διάλεκτο γίνονται αντιληπτές υπό το πρίσμα της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας. Επίσης, ο ομιλητής προβληματοθέτησε τους παρευρισκομένους φοιτητές πάνω σε θέματα έννοιας και ορισμού της αυθεντικότητας και της παράδοσης κάνοντας παράλληλα εκτενή αναφορά-συζήτηση και σε σχετική επιστημονική βιβλιογραφία, όπως τα έργα των Alfred Tomatis, Bruno Nettl και Samuel Baud-Bovy.

Από την μεριά του ο Μ. Τσαχουρίδης παρουσίασε τα πορίσματα της ερευνάς του, με ζωντανά παραδείγματα, εκτελώντας στην ποντιακή λύρα ρεπερτόριο της ποντιακής μουσικής αλλά και ρεπερτόριο που εν δυνάμει μπορεί να αποδώσει η ποντιακή λύρα εισάγοντας καινούριες τεχνικές παιξίματος. Η ζωηρή και εκτενής συζήτηση που ακολούθησε μετά το πέρας του σεμιναρίου, υιοθέτησε όλα εκείνα τα βασικά στοιχεία της ροής και της αντιπαράθεσης που πλαισιώνουν την ακαδημαϊκή έρευνα και σκέψη. Το ενδιαφέρον εκ μέρους των φοιτητών ήταν πολύ μεγάλο πάνω σε γενικά και ειδικά θέματα εθνομουσικολογίας που παρουσιάσθηκαν από τους αδελφούς Τσαχουρίδη.

Οι διδάσκοντες του μαθήματος θέλουν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για την πραγματοποίηση του εν λόγω σεμιναρίου από τους αδελφούς Τσαχουρίδη. Με βάση τις εντυπώσεις και τα αποτελέσματα αυτού του πρώτου σεμιναρίου ελπίζουμε ότι παρόμοιες συνεργασίες θα συνεχισθούν και στο μέλλον με περισσότερα επιστημονικά θέματα και προβληματισμούς που αφορούν στον Ποντιακό Πολιτισμό.

Οι Διδάσκοντες,

Ηλίας Κ. Πετρόπουλος,
Αναπληρωτής Καθηγητής και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος

Ιωάννα Σιταρίδου,
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια (Πανεπιστήμιο Cambridge)

Προηγούμενο άρθρο«Mας πουλήσατε»: Οργή Ποντίων για ευρωβουλευτές NΔ, ΚΙΝΑΛ, ΠΟΤΑΜΙ – Δεν ψήφισαν την αναγνώριση της Γενοκτονίας τους!
Επόμενο άρθροΟ Δήμος Κατερίνης το έκανε… Εμείς…