Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιστρέψουν οι λογαριασμοί στο επίπεδο του περσινού καλοκαιριού.

Το τέλος της ρήτρας αναπροσαρμογής θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε πρώτο το parapolitika.gr.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα εξαγγείλει και την επέκταση στην επιδότηση των τιμολογίων, δείχνοντας έτσι ότι γίνεται πράξη η δέσμευσή του για στήριξη των νοικοκυριών με όλους τους δυνατούς τρόπους. Στο τραπέζι είναι πάντα και το ζήτημα της επιβολής πλαφόν στην χονδρική.

Ο πρωθυπουργός κατέληξε στα προαναφερθέντα μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους υπουργούς του, σταθμίζοντας πάντα τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας, αλλά και την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσει σε ένα κοινό πλαίσιο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και, πολύ περισσότερο, της ακρίβειας.

Η εξειδίκευση των μέτρων που θα ανακοινώσει κωδικοποιημένα την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα γίνει την Παρασκευή από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Ενέργειας Kώστα Σκρέκα.

Νωρίτερα, ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης προανήγγειλε μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος όλων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σε ανάρτησή του στο Instagram, ο κ. Πατέλης ανάρτησε μία φωτογραφία με ένα ψαλίδι και έγραψε: «Έρχεται ψαλίδι σε λογαριασμούς ηλεκτρισμού όλων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Πώς θα μειωθούν οι λογαριασμοί του ρεύματος

Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιστρέψουν οι λογαριασμοί στο επίπεδο του περσινού καλοκαιριού, λίγο πριν δηλαδή αρχίσει η φρενήρης αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. Τον Αύγουστο του 2021 η τιμή του φυσικού αερίου είχε μια διακύμανση 25€-28€/MwH. Σήμερα βρίσκεται στα 105€, σχεδόν δηλαδή τετραπλάσια.

Η παρέμβαση θα είναι οριζόντια, για όλους και όχι μόνο για τις μικρές καταναλώσεις των 300Kw/μήνα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αφορά και δευτερεύουσες κατοικίες κι εξοχικά σε αντίθεση με το τρέχον σύστημα επιδοτήσεων που εφαρμόζεται μόνο στην πρώτη κατοικία. Φυσικά θα αφορά και τις επιχειρήσεις.

Η κυβερνητική παρέμβαση θα αποτελείται από δύο συστατικά. Το πρώτο θα αφορά το πλαφόν στην χονδρική τιμή και το δεύτερο επιδοτήσεις στη λιανική. Σε πρώτη φάση ο χρονικός ορίζοντας είναι για 6 μήνες, από τον Ιούνιο δηλαδή έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο αναμένεται να εφαρμοστεί με αναδρομικότητα και θα εφαρμοστεί τουλάχιστον έως το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Τα κονδύλια που θα απαιτηθούν ανέρχονται σε περίπου 2,5δισ. ευρώ για το εξάμηνο και θα προέλθουν από Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, τον Κρατικό Προϋπολογισμό και την φορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων ενέργειας.

ΠΗΓΗ www.parapolitika.gr

Προηγούμενο άρθροΣυνοριοφύλακες: Σε ΦΕΚ η απόφαση για 250 προσλήψεις
Επόμενο άρθροΣάββας Δευτεραίος: “Χωρίς ψωμί, κακή ποιότητα φαγητού, μεγάλες ελλείψεις και χωρίς καύσιμα στο Πολυκοινωνικό του Δήμου Αλεξανδρούπολης”