Ο Στικταετός είναι ένα από τα πιο απειλούμενα είδη αετού στην Ευρώπη. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναπαράγεται μόνο στην Πολωνία, την Εσθονία και τη Φινλανδία και σπανιότερα στη Λιθουανία και τη Λετονία. Μεγάλους πληθυσμούς από Στικταετούς μπορούμε να συναντήσουμε στη Λευκορωσία, την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Με σκοπό την παρακολούθηση της γεωγραφικής εξάπλωσης, αλλά και άλλων στοιχείων, του είδους, επιστήμονες τοποθέτησαν δορυφορικούς πομπούς σε αρκετούς Στικταετούς. Ένας από αυτούς τους Στικταετούς είναι η «Denisa» η οποία πιάστηκε στη Λευκορωσία στις αρχές Σεπτεμβρίου 2017, δακτυλιώθηκε και φέρει από τότε πομπό δίνοντάς μας πολύτιμα στοιχεία για τις μετακινήσεις της.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου το πουλί ξεκίνησε τη φθινοπωρινή του μετανάστευση για το νότο, διασχίζοντας την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ταξιδεύοντας παράλληλα με τη δυτική ακτογραμμή της Μαύρης Θάλασσας και γύρω στα μέσα Οκτωβρίου έφτασε στην Τουρκία κοντά στη λίμνη Γκαλά (Gala Golü), στο Τουρκικό Δέλτα Έβρου.  Είναι προφανές πως μαζί με δεκάδες άλλα πουλιά του ίδιου είδους η Denisa επέλεξε την περιοχή μας για να ξεχειμωνιάσει.

Ενδιαφέρον εμφανίζουν οι μετακινήσεις της αλλά και οι αλλαγές που έχει κάνει στις θέσεις κούρνιας κυρίως κοντά στον ποταμό Έβρο. Σύμφωνα με τα δεδομένα που στέλνει ο πομπός φαίνεται ότι μετά την άφιξή της στη λίμνη Γκαλά παρέμεινε στην περιοχή για περισσότερο από ένα μήνα και στις αρχές Δεκέμβρη ξεκίνησαν οι πρωινές μετακινήσεις της αλλά και οι αλλαγές θέσεων κούρνιας με ιδιαίτερη προτίμηση στα δέντρα του ποταμού Έβρου και συχνές μετακινήσεις στη λίμνη Γκαλά, στη Δαδιά και στο φράγμα της Νίψας.

Ο Στικταετός «Denisa» έχει διανύσει μέχρι στιγμής (03.02.2018) 3975 χιλιόμετρα. Μπορείτε να δείτε τη διαδρομή της «Denisa» στον παρακάτω σύνδεσμο http://birdmap.5dvision.ee/EN/2017/autumn/denisa?line=1&track=0&speed=1

Προηγούμενο άρθροΣε Πύραρχο προήχθη ο Διοικητής της Π.Υ. Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνος Κούκουρας
Επόμενο άρθροΑναστασία Γκαρά: “Τι αλλάζει στις προστατευόμενες περιοχές του Έβρου. Τι προβλέπεται για τη Σαμοθράκη”