Οι εργασίες για την δημιουργία της πρώτης Πλωτwή μονάδαw αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) της Ελλάδας ξεκίνησαν πρόσφατα στο ναυπηγείο Keppel στη Σιγκαπούρη με τη μετατροπή του LNGC Gaslog Chelsea της GasLog, με κλάση DNV, που πρόσφατα μετονομάστηκε σε «Alexandroupolis».

Μετά τη μετατροπή, το FSRU Alexandroupolis θα λειτουργεί ως υπεράκτια εγκατάσταση αποθήκευσης και επαναεριοποίησης και θα αποτελεί μέρος του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης (INGS).

Ο μεταφορέας LNG χωρητικότητας 155.000 cbm, που πρόσφατα ύψωσε την Ελληνική σημαία, είναι η πρώτη μετατροπή FSRU υπό ελληνική σημαία για λειτουργία στο Αιγαίο Πέλαγος. Η ιδιοκτήτρια του έργου, Gastrade, είναι μια κοινοπραξία στην ενεργειακή αγορά της ευρύτερης περιοχής. Πιο συγκεκριμένα συμπεριλαμβάνει τους: Ελμίνα Κοπελούζου, GasLog, ΔΕΠΑ Commercial, Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Ελλάδος, ΔΕΣΦΑ και την Bulgartransgaz.

«Η GasLog πίστεψε στην προσπάθεια για το FSRU Alexandroupolis από την αρχή και σε μια εποχή που η ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη θεωρούνταν δεδομένη», δήλωσε ο Κώστας Καραθάνος, COO της GasLog. «Εργαστήκαμε υπομονετικά και επιμελώς για να φτάσουμε σε αυτό το στάδιο και είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι που προσφέρουμε σύντομα το πρώτο FSRU στα ελληνικά ύδατα. Μέσω των φημισμένων υψηλών προτύπων ασφάλειας και αξιοπιστίας της GasLog, το FSRU Alexandroupolis θα προσφέρει ενεργειακή διαφοροποίηση και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή και θα καθιερώσει την GasLog ως ολοκληρωμένο πάροχο λύσεων φυσικού αερίου», κατέληξε.

Αυτό είναι ένα συναρπαστικό ορόσημο σε ένα έργο που είναι το αποτέλεσμα μιας εξαιρετικής συλλογικής προσπάθειας», δήλωσε ο Martin Cartwright, Business Director – Gas Carriers & FSRUs, DNV Maritime. «Αυτό θα είναι το ρεκόρ μας για το 9ο έργο μετατροπής FSRU ως νηογνώμονας και είμαστε πολύ υπερήφανοι που μας ανατέθηκε η υποστήριξη αυτής της πρωτοβουλίας. Επιλέγοντας τον DNV, η κοινοπραξία αποδεικνύει ότι επικεντρώνεται στην παροχή μιας εγκατάστασης που πληροί τα πιο καινοτόμα και αυστηρά πρότυπα στον κλάδο», πρόσθεσε.

Το FSRU Alexandroupolis έχει σχεδιαστεί για να προσθέσει μια νέα πύλη για το φυσικό αέριο στην ελληνική και ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, βελτιώνοντας το ενεργειακό μείγμα της περιοχής και διαφοροποιώντας τις πηγές ενέργειας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας. Αναμένεται να έχει δυνατότητα επαναεριοποίησης περίπου 8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.

«Είμαστε εξαιρετικά περήφανοι που συμμετέχουμε σε ένα έργο με τόσο σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και αυτονομίας στην Ελλάδα και ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη», δήλωσε ο Λεωνίδας Καρύστιος, Regional Business Development & Gas Segment Director, DNV Maritime. «Στον DNV παρέχουμε τεχνική υποστήριξη και συμβουλές διαχείρισης κινδύνου σε όλες τις φάσεις της ανάπτυξης του έργου και μας τιμά να είμαστε ο συνεργάτης ταξινόμησης αυτού του έργου που αλλάζει το παιχνίδι», κατέληξε.

Το υπάρχον LNGC επί του παρόντος κλάση DNV. Ως υπεράκτιο FSRU, το πλοίο θα φέρει τα ακόλουθα notations: OI Ship-shaped LNG Storage Installation, Field (Alexandroupolis), REGAS(ES), POSMOOR, UWILD, BIS, TMON, Clean, NAUT(OC), NAUTICUS( Newbuilding), ASP(MRU).

Το πλοίο αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του 2023 και θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (NNGTS) της Ελλάδας μέσω αγωγού μήκους 28 χλμ.

Photo Credit: Gaslog

www.nafs.gr

Προηγούμενο άρθροΛάζαρος Καμπουρίδης: “Ο Ερντογάν παραμένει το φαβορί για τις εκλογές της Τουρκίας”
Επόμενο άρθροΤΕΤΑΡΤΗ 8 Μαρτίου 2023 – 24ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ