Το RUN GREECE μεγιστοποίησε την άθληση στην Αλεξ/πολη και εκτίναξε το δρομικό κίνημα στην περιοχή (σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάσθηκε στο πανελλήνιο συνέδριο της εταιρείας αθλητικού μάνατζμεντ-ΕΛΛΕΔΑΑ)

Άρθρο του Κώστα Πατερόπουλου (Κ.Φ.Αγωγής-MsC-Υποψ.Διδάκτορα)

Το RUN GREECE στην Αλεξ/πολη, συμπλήρωσε φέτος μια πενταετία ζωής αφήνοντας αποτυπωμένη την τεράστια επιτυχία στις καρδιές και στις συνήθειες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Για την έως τώρα παρακαταθήκη που έχει δημιουργήσει, παρουσίασα έρευνα στο πανελλήνιο συνέδριο της εταιρείας διοίκησης και οργάνωσης του αθλητισμού (ΕΛΛΕΔΑΑ) που διεξήχθη στην Πάτρα το Σαββατοκύριακο.

Μερικά από τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου που μοιράσθηκε σε 200 δρομείς , κατοίκους της Αλεξ/πολης, είναι πραγματικά ενδιαφέροντα και δείχνουν τις επιδράσεις του αγώνα. Αναλυτικά:

Θετικά και πολύ θετικά επηρέασε το RG στην αύξηση συχνότητας της άθλησης (55%) των συμμετεχόντων, ένα 90% “έτρεξε”τον πρώτο αγώνα στη ζωή του στο RG, ενώ το 65% αγωνίζεται μόνο στα RG της Αλεξ/πολης.

Κάθε χρόνο ανανεώνεται ο πληθυσμός συμμετεχόντων, με το 40% να είναι “πρωτάρηδες”, ενώ το 11% έχει πάρει μέρος και στους 5 αγώνες.

Ο βαθμός ικανοποίησης των αθλητών, όσων αφορά τον αγώνα, είναι στο 75%, πολύ καλός έως άριστος.

Οι λόγοι που επιχείρησαν την πρώτη τους συμμετοχή οι δρομείς, ήταν η νέα εμπειρία(38%), η αθλητική τους κουλτούρα(19%), η συμμετοχή τους σε μεγάλη γιορτή(22%), η στήριξη της πόλης(17%) και το κυνήγι επιδόσεων μόλις με 4%.

Πλήρη αποδοχή είχε η ερώτηση εάν πρέπει οι τοπικοί φορείς να στηρίζουν τον αγώνα, ενώ  το φιλανθρωπικό πρόσωπο του αγώνα είναι πολύ σημαντικό στο 84%.

Τέλος οι δρομείς πιστεύουν ότι η Αλεξ/πολη κέρδισε από το RG: αθλητική κουλτούρα(34%), βελτίωση συνηθειών υγείας πολιτών(30,5%), φήμη προβολής(25%) και οικονομική ανάπτυξη(11%).

Παίρνοντας υπόψη τα παραπάνω αποτελέσματα, θα προσπαθήσω να συμπυκνώσω κάποιες σκέψεις για τον αγώνα.

Η πρώτη πενταετία του RG Αλεξ/πολης, ολοκληρώθηκε φέτος με τον πιο συναρπαστικό αγώνα από τους 4 προηγούμενους. Μέσα σε κακές καιρικές συνθήκες αποδείχθηκε ότι ό αγώνας έφτιαξε ένα κοινό δυναμικό που συμμετέχει και στα δύσκολα, ότι το επίπεδο οργάνωσης του δεν μειώνεται στο παραμικρό ότι και να συμβεί, αλλά και ότι η ασφάλεια του είναι σε υψηλά επίπεδο.

Να θυμηθούμε γρήγορα με δύο κουβέντες ποιο είναι το RG. Καθιερώθηκε το 2013 από το ΣΕΓΑΣ με τις πρώτες 5 πόλεις, Ηράκλειο-Γιάννενα-Καστοριά-Πάτρα-Λάρισα. Η Αλεξ/πολη έγινε η 6ηπόλη της σειράς το 2014 και την Ρόδο να συμπληρώνει την επτάδα πόλεων RG το 2017.

Με φιλοσοφία απλή αλλά δυνατή, σκοπό έχει να «μεταδώσει το μικρόβιο» της άθλησης σε όσους περισσότερους Έλληνες.

Αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία του Αυθεντικού Μαραθωνίου, το RG κατάργησε τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους δρομείς της περιφέρειας και του κέντρου, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να συμμετέχουν σε ένα υψηλού επιπέδου-αγωνιστικά και οργανωτικά αγώνα μαζικής συμμετοχής στο κέντρο και στην παραλία της Αλεξ/πολης.

Εκτός όμως από τα προφανή πλεονεκτήματα της διοργάνωσης, στην βελτίωση της δημόσιας υγείας, τα επίπεδα φυσικής κατάστασης των πολιτών, την ενίσχυση της θετικής ενέργειας -το RGσυμβάλλει αποφασιστικά στην ενίσχυση του δρομικού κινήματος, το οποίο δεν αποτελεί πια μόδα, αλλά είναι στάση ζωής για τον Έλληνα.

Επιπλέον το RG αποσκοπεί στην προβολή της πόλης και την ενδυνάμωση της αθλητικο-τουριστικής οικονομίας. Η πόλη ζωντανεύει με πολίτες όλων των ηλικιών να ξεχύνονται στους δρόμους, αθλούμενους να μετακινούνται, τις οικογένειες να αξιοποιούν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους και όλοι να μοιράζονται την χαρά της συμμετοχής.

Φυσικά δεν περνά απαρατήρητος και ο κοινωνικός χαρακτήρας του RG, που σε κάθε αγώνα στηρίζεται και μια ακόμη τοπική ομάδα προσφοράς στον άνθρωπο, από τον μεγάλο χορηγό.

Για την περιφέρεια ΑΜΘ, αποτελεί την μαζικότερη αθλητική διοργάνωση, με την μεγαλύτερη πανελλήνια προβολή προς τον αγώνα και προς την πόλη.

Από το 2014 και τις 1800 συμμετοχές, το RG έφτασε στον διπλασιασμό των συμμετεχόντων μέσα σε μια πενταετία.

Ο αγώνας όμως δεν μένει στάσιμος. Αναβαθμίζεται ποιοτικά-οργανωτικά. Για να ανεβάσει το αγωνιστικό επίπεδο, δίνει οικονομικό μπόνους στους πρώτους και πρώτες των 10χλμ, ενώ από πέρυσι δημιούργησε ένα τελικό αγώνα για τους καλύτερους 20 κάθε RG (πρώτους ανά ηλικιακή κατηγορία), στα πλαίσια του Αυθεντικού Μαραθωνίου.

Το RG θα παραμείνει μια αθλητική γιορτή για όλους τους ανθρώπους, πέρα από φύλο, θρησκεία και φυσικά ηλικία. Ένα αθλητικό γεγονός που αξιοποιεί σε μέγιστο επίπεδο την σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Μαζί με την τεχνογνωσία του ΣΕΓΑΣ, την οικονομική στήριξη, αλλά και την βοήθεια των υπηρεσιών του Δήμου και της ΑντιΠεριφέρειας, ως συνδιοργανωτές του αγώνα, καθώς και των χορηγιών μεγάλων Ελληνικών επιχειρήσεων, που αντιλαμβάνονται την απήχηση του μεγάλου αυτού αθλητικού γεγονότος.

Μαζί με τους συνδιοργανωτές, καθοριστική είναι και η παρουσία κρατικών και ιδιωτικών φορέων, οργανώσεων, επιχειρήσεων, σωματείων και φυσικά εθελοντικών ομάδων και ελεύθερων εθελοντών.

Αυτό είναι το Run Greece. Ελπίζουμε οι φορείς, οι χορηγοί και οι δρομείς (μυημένοι και μη) σε όλη την Ελλάδα, να συνεχίζουν να το στηρίζουν για πολλές πενταετίες ακόμα.

Προηγούμενο άρθροΕ.Λαμπάκης: “Δεν είμαι περήφανος γι’ αυτά που συμβαίνουν ιδιαίτερα στον τομέα της καθαριότητας. Ο Δήμος μας έχει περιορισμένα κονδύλια κατά 67% όπως η Αριστερή κυβέρνηση διατήρησε”
Επόμενο άρθροΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: “Απειλείται ευθέως από το κράτος το δικαίωμα της ιδιοκτησίας των κάτοικων της Ελληνικής Περιφέρειας”